Thanksgiving Turkey

 
1 kalkon, ca 5-8 kg
 

Kalkon:
1 kalkon 5-8kg
1 stor (XL) stekpåse

Kryddsmör:
250 g rumsvarmt smör
½ dl soja
3 klyftor vitlök
5 kvistar timjan
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar

”Fyllning”:
2 gula lökar, klyftade
2 äpplen, klyftade
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten

 

Förberedelser: 

Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet.
Ta ut köttet ur kylen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört.

 

 

Smaksätt: 

Värm ugnen till 175 °C.
Skala och finhacka vitlöken och timjan.
Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar.
Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen.
Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder.
Stryk ut ⅔ smöret mellan skinnet och köttet.
Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp.
Smörj in resten av smöret över hela kalkonen.
Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök.

 

Tillaga:

Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar.
Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten.
Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet.
Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter.
Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg.

 

Det sista: 

Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen.
Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet.
Sila av spadet från stekpåsen ner i en kastrull coh änvänd till såsen!

 

 Kalkonen kan förstås serveras hur man vill men på klassiskt vis blir det fantastiskt med potatismos, grönsaker, gravy, Stuffing, tranbärssås och baconmarmelad!