0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
4 tournedos av oxfilé
1 tsk salt
4 krm nymald svartpeppar
2 msk smör
 
Tortilla:
500 g kokt färskpotatis
1 schallottenlök
4 msk olivolja
0,5 tsk salt
100 g tunt skivad chorizokorv
6 ägg
 
Örtsmör:
2 schallottenlökar
1 dl torrt vitt vin
1 tsk äppelcidervinäger
75 g smör
1 tsk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad dragon
1 krm salt
 
Börja med örtsmöret.
Skala och finhacka löken och blanda den med vin och vinäger i en kastrull och låt koka utan lock tills vätskan kokat in och låt sedan kallna.
Rör ihop smör, senap, persilja, dragon och salt och blanda sedan ner löken.
Forma smöret till en rulle och linda in det i smörgåspapper.
Förvara rullen i kylen fram till servering.
 
Gör sedan tortillan.
Skiva den kokta potatisen och skala och finstrimla löken.
Stek potatisen i olja i en stekpanna i 2-3 minuter, så att den får fin färg.
Salta och blanda ner löken och stek ytterligare någon minut.
Lägg några skivor chorizo i botten av en annan stekpanna och lägg på potatis.
Varva potatisblandningen och chorizo i stekpannan.
Vispa äggen och häll dem över potatisen och chorizon och stek alltsammans tills det börjar stelna.
Vänd, om möjligt, upp tortillan i den andra stekpannan igen så att även den andra sidan får en fin stekyta.
 
Krydda köttet med salt och peppar och stek det i smör i en stekpanna i 2-3 minuter på varje sida, beroende på köttets tjocklek.
Lägg köttet att vila i folie i ca 5 minuter innan det serveras.
 
Servera köttet med potatistortillan skuren i tårtbitar, örtsmör och en god sallad

Tournedos med tortill...

0 Läs mer >>
 
 
6-8 portioner
 
1,5 dl grötris
2 dl vatten
1 krm salt
2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
50 g skalad och grovt hackad sötmandel
1 paket saffran
3/4 dl strösocker
4 ägg
 
Koka upp ris, vatten och salt och låt det sjuda under lock i ca 10 minuter.
Tillsätt grädde och mjölk och låt det koka i 30-40 minuter till en risgrynsgröt.
Sätt ugnen på 200 °C och smörj en ugnsfast form, ca 20x30 cm.
Blanda ner mandel, saffran och socker i gröten.
Vispa upp äggen lätt och rör ner dem i gröten när den svalnat något.
Häll ner gröten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter så att pannkakan blir fast och år fin färg.
 
Servera pannkakan ljummen med vispad grädde och sylt.

Saffranspannkaka

0 Läs mer >>
 
 
6-8 portioner
 
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 paket saffran (0,5 g)
0,5 dl strösocker
3 gelatinblad
 
Chokladtryffel:
100 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
15 g smör
 
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. 
Koka upp grädde, den urskrapade vaniljstången, fröna, saffran och socker i en kastrull.
Låt det sjuda i ett par minuter och stäng sedan av plattan.
Rör om ordentligt och låt det sedan stå och dra i ca 10 minuter.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 minuter.
Krama ur bladen och smält ner den i den varma grädden.
Sila av blandningen och häll upp pannacottan i portionsglas eller formar.
Låt dem stelna i kylen i någon timme.
 
Chokladtryffel:
Hacka chokladen och värm grädde och vaniljsocker i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör om.
Häll gräddblandningen över chokladen i en bunke.
Rör ihop allt till en jämn smet och låt sedan blandningen svalna, men inte stelna.
 
Häll ett lager med chokladtryffel på saffranspannacottan och ställ glasen kallt i ca två timmar.
Garnera med kokosflarn och tranbär före servering.

Saffranspannacotta me...

0 Läs mer >>
 
 
10-12 bitar

2,5 dl strösocker
3 ägg
3 dl filmjölk
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 tsk bakpulver
75 g smält smör
4 dl vetemjöl
50 g krossad, mörk choklad
 
Glasyr:
50 g smält smör
1 msk vaniljsocker
2-3 dl florsocker
1-2 tsk vatten
riven kokos till garnering
 
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa socker och ägg poröst.
Tillsätt filmjölk, vaniljsocker, salt, bakpulver, smör och mjöl och blanda ihop allt till en jämn smet.
Rör försiktigt ner chokladbitarna när smeten är färdigvispad.
Häll smeten i en smörad och bröad sockerkaksform (ca 1,5 liter).
Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter och låt sedan kakan kallna i formen.
 
Blanda ihop smör, vaniljsocker ohc florsocker eventuellt vatten till en tjock massa som går att ringla över kakan.
Ringla den över den svala sockerkakan och strö över kokos.
 
Näringsinnehåll per bit:
363 kcal
5 g protein
12 g fett
57 g kolhydrater

Sockerkaka med krossa...

0 Läs mer >>
4 personer
 
600-700 g råa tigerräkor (går också bra med rå, skalad scampi eller stooora räkor)
2-3 msk olivolja
200 g färska champinjoner
1 gul paprika
1 squash
½ purjolök
 
Sås:
2 tärningar grönsaksbuljong
4 dl vatten
4 msk strösocker
3-4 msk vitvinsvinäger
½-1 krm cayennepeppar
1 msk arrowrot
 
Tillbehör:
4 portioner kokt ris
sambal oelek
mango chutney
 
Börja med att skala de råa räkorna.
Dela svampen i mindre bitar.
Kärna ur och strimla paprikan och skär squashen i stavar.
Strimla purjolöken.
 
Blanda samtliga ingredienser till såsen i en bunke och se till att muljongtärningarna blir väl söndersmulade.
Så här långt kan  man förbereda i god tid om man vill.
 
Koka riset enligt förpackningens instruktioner.
Hetta upp en stor stekpanna med ca 2 msk olivolja.
Låt pannan bli ordentligt het innan du lägger i grönsakerna och svampen.
Stek det hela på hög värme i ca 2 minuter, men var försiktig så att det inte bränns vid.
Lägg grönsaksblandningen åt sidan.
 
Torka ur och hetta upp pannan igen.
Tillsätt ca 1 msk olivolja och bryn räkorna hastigt i ca 1 minut.
Tillsätt grönsaksblandningen och blanda väl.
Rör om i bunken med såsen och slå den över räkblandningen under omrörning.
 
Koka upp det hela under omrörning och tag sedan pannan från värmen.
Smaka eventuellt av med mera kryddor, om det behövs, och servera sedan direkt med tillbehör som ris, mango chutney och sambal oelek.

Halstrade tigerräkor ...

0 Läs mer >>
4 portioner

2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda eller gula paprikor
1 zucchini
500 g kycklingfärs
2 msk olja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
flingsalt med jod
nymalen svartpeppar
 
Sås:
90 smör
6 msk vetemjöl
1 liter mjölk
 
10 lasagneplattor
 
Sätt ugnen på 175°C.
Skala och hacka lök och vitlök.
Dela och kärna ur paprikorna och hacka dem och zucchinin.
Fräs kycklingfärs, lök och vitlök i oljan i en stor stekpanna eller kastrull.
Krydda med timjan och rosmarin.
Lägg i grönsakerna och låt dem fräsa med färsen tillsammans med tomatpurén.
Tillsätt krossade tomater och buljongtärning och låt alltsammans koka i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Smält smöret till såsen i en kastrull och blanda ner mjölet.
SPäd med mjölken under vispning. 
Låt såsen koka i ca 5 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Varva sås, lasagneplattor och köttfärsröra i en ugnssäker form.
Avsluta med sås och riven ost över.
Gratinera lasagnen mitt i ugnen i ca 40 minuter.
Servera lasagnen med kokt bellaverde eller en god sallad.
 
Näringsvärde per portion:
828 kcal
62 g protein
37 g fett
58 g kolhydrater

Kycklinglasagne

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
1 köttbuljongtärning
400 g krossade tomater
salt, peppar och oregano
 
1 zucchini
 
50 g smör
2 msk vetemjöl
0,5 liter mjölk
 
3 dl riven ost (gärna smakrik- typ västerbottenost)
 
Sätt ugnen på 225°C.
Finhacka lök och vitlök och skär champinjonerna i skivor.
Fräs löken i smör i en het panna så att den får svettas lite, men utan att den blir brun.
Tillsätt köttfärsen och champinjonerna och fräs på i ett par minuter.
Tillsätt smulad buljongtärning och krossade tomater och låt puttra på medelvärme i ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar och oregano.
 
Smält smöret till såsen och vispa ner mjölet. 
Vispa ner mjölken och låt sjuda i ett par minuter, vispa hela tiden så att det inte bränns i botten.
 
Skär, med en osthyvel, zucchinin i tunna skivor.
Smörj en ugnsfast form och lägg ett gäng zucchiniskivor i botten.
På med köttfärssås och sleva över lite bechamelsås.
Varva på detta sätt och toppa sedan med bechamel överst och strö osten över.
 
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, täck med folie om den börjar brännas vid.

Lasagne med zucchini

0 Läs mer >>
 
 
ca 24 st

150 g rumsvarmt smör
3,5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 krm salt
2 äggulor
 
Tosca:
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
2 dl mandelspån
 
Garnering:
100 g mörk, smält choklad
 
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda mjöl, socker och salt i en skål eller matberedare.
Tillsätt smöret och äggulorna och knåda snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (ca 25x30 cm).
Grädda kakan längst ner i ugnen i 8-10 minuter och låt den sedan svalna.
 
Blanda smör, socker, mjöl, mjölk och mandelspån till toscasmeten i en kastrull.
Låt blandningen koka ihop och bred ut toscan över mördegen.
Grädda kakan igen, mitt i ugnen i 10-12 minuter.
 
Skär kakan i rutor när den fortfarande är varm och låt sedan rutorna kallna.
 
Doppa kakorna på snedden i smält choklad och låt dem stelna i kylen.
 
Näringsinnehåll per kaka:
192 kcal
2 g protein
12 g fett
18 g kolhydrater
 

Toscarutor på mördegs...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
250 g gröna ärter
2 morötter
2 vitlöksklyftor
0,5 purjolök
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 hönsbuljongtärningar
1,5 liter vatten
1 tsk finhackad, färsk timjan
150 g pepparsalami
0,5 kruka persilja
 
Tina ärterna och skala morötter och vitlök.
Tärna morötterna och skiva vitlöken fint.
Ansa, skölj och skär purjolöken i tunna ringar.
Fräs alla grönsaker i olivoljan i en stor kastrull.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa i någon minut till.
Blanda ner buljong och timjan och låt koka upp och låt koka ca 5 minuter.
Strimla salamin och persiljan.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt salami, ärter och persilja.
 
Servera soppan med ett gott bröd.
 
Näringsinnehåll per portion:
283 kcal
11 g protein
21 g fett
11 g kolhydrater

Salamisoppa

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 paket bacon
ca 350 g kantareller
salt och vitpeppar
0,5 dl färsk, finhackad timjan
3 ägg
1 dl vispgrädde
1,5 dl riven västerbottenost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken fint och strimla baconet.
Fräs det i smör eller olja tillsammans med svampen tills all vätska kokat in.
Smaka av med salt och peppar och rör ner timjan.
VIspa ihop ägg, grädde och ost.
Fördela svampblandningen i en ugnsfast form och häll äggblandningen över.
Gratinera i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
 
Servera med en god sallad.
 
Näringsinnehåll per portion:
423 kcal
21 g protein
36 g fett
5 g kolhydrater

Kantarell- och baconp...

1 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 msk olivolja
400 g nötfärs
1 påse tacokrydda (vill du använda hemgjord krydda så finns recept på det HÄR)
2 burkar hela, konserverade tomater
2 burkar bönor (tex stora vita bönor)
 
1 sats guacamole (recept finns HÄR)
 
Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i oljan i en gryta.
Lägg i köttfärsen och bryn i ca 3 minuter. 
Strö över tacokryddan.
Öppna burkarna med tomater och klipp dem i bitar direkt i burkarna med en sax.
Häll av spadet från bönorna och häll dem i grytan tillsammans med tomaterna. 
Låt småkoka i ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
 
Servera grytan med en klick guacamole, quesedillas och kanske lite nachos.
 
Näringsinnehåll per portion:
289 kcal
26 g protein
11 g fett
18 g kolhydrater

Tacogryta med guacamo...

0 Läs mer >>
 
 
 
100 g smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
 
Garnering:
Smält smör
socker och ev lite kanel
mörk choklad
Grädde
 
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt sedan ett ägg i taget.
Häll i mjölken och rör ner bakpulvret, vaniljsockret och mjölet.
Smöra och bröa formen och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna och pensla på smält smör och strö över socker ev. lite kanel om man gillar det.
Smält sedan choklad med lite grädde och häll över kakan.
Ganera med lite strössel.

Donutcake