0 Läs mer >>
 
4 portioner
 

4 gula lökar
smör att steka i
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vitt vin
1 l vatten
1 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk franska örter
1 kvist färsk timjan
salt och peppar
4 skivor lantbröd
100 g ost (gärna gruyere)
 
Sätt ugnen på 275 grader.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Fräs löken i smör i ett par minuter, utan att den får färg, tills den mjuknat.
TIllsätt vin, vatten, grädde, kalvfond, buljongtärning, timjan och franska örter och låt koka ytterligare 10 minuter.
Fördela soppan i fyra ugnsfasta skålar.
Lägg en brödskiva i varje skål och toppa med ost.
Skjuts in i ugnen tills osten smält, ca 5-10 minuter.
 
 

Fransk löksoppa

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 

4 färska tonfiskfiléer
olivolja
salt och peppar
 
3 msk vatten
1 tsk citronsaft
2 äggulor
100 g smör
 
Smält smöret.
Vispa ihop vatten, citronsaft och äggulor i en skål.
Häll äggvispen i en kastrull och värm under vispning tills såsen tjocknat (det får inte koka, bara vara varmt).
Häll under kraftig vispning i smöret i ägget i en tunn stråle.
 
Pensla tonfiskfiléerna med olivolja.
Salta och peppra och stek/grilla dem på hög värme ca 1-2 minuter per sida.
Viktigt att tonfisken är röd i mitten, annar blir den supertorr.
 
Servera tonfisken med såsen, blomkålsmos och en god sallad.
 
Vintips! 
Kloster Eberbach, vitt, halvtorrt. Smakar väldigt sött men var riktigt gott till denna rätt! Kostar 119 kr på Systembolaget.

Grillad tonfisk med h...

0 Läs mer >>
 
4 port (1,6 % kolhydrater)
 
4 skinn- och benfria laxfiléer
salt och peppar
2 dl grädde
100 g mjukost med räksmak
50 g crabsticks (eller surimi)
2 msk finhackad persilja
 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form och salta och peppra.
Koka upp grädde, mjukost och persilja.
Hacka crabsticksen i bitar och blanda ner i såsen.
Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen.
Gratinera tills laxen har en innertemperatur på 56 grader (ca 15 minuter).
 
Servera med blomkålsmos (eller potatismos eller något annat gott), och pressa lite citronsaft över. Gött!

Laxgratäng med räkost

0 Läs mer >>
 
3% kolhydrater 
 
2 dl vispgrädde
250 g (1 burk) Kesella naturell (10 %)
1/2 dl sukrin-florsocker (sukrinmelis)
1 tsk vaniljpulver
2 dl frysta hallon
 
Mixa ihop grädden och de frysta hallonen till en fluffig smet.
Blanda ner kesella, sukrinmelis och vaniljpulver och rör om ordentligt.
Lägg i en bunke och låt stå i frysen i ett par timmar.
Ta fram glasse ca 30 minuter innan servering så att iskristallerna försvinner.
 
Servera med färska hallon och lite riven vit choklad.

Hallonglass med Kesel...

0 Läs mer >>
 
9,4 % kolhydrater
 
1 kronärtskocka
1 citron
1 tsk salt
vatten
 
Smältv smör
Flingsalt
 
Skölj skockan noggrant och bryt av stjälken på den.
Ta bort de nedersta bladen och lägg skockan i en kastrull och täck med vatten.
Dela citronen på hälften och skär halvorna i klyftor. 
Lägg hälften av klyftorna och saltet i kastrullen och koka upp.
Låt koka tills bladen lossnar lätt (30-40 min).
Lyft upp men en hålslev och låt rinna av lite.
 
Servera med smält smör, flingsalt och de resterande citronklyftorna.
 

Kokt kronärtskocka me...

0 Läs mer >>
 
4 port (1.9 % kolhydrater)
 
600 g laxfilé skuren i stora kuber
1 gul lök
1 påse saffran (0,5 g)
3 dl grädde
1 tsk ättika
1 tsk koncentrerad kycklingfond
1 röd paprika
salt och peppar
 
Finhacka löken och fräs den i smör eller olja tillsammans med saffranet.
Tillsätt grädde, ättika och kycklingfond.
Låt puttra i någon minut och tillsätt sedan laxen och låt småkoka tills den är genomkokt.
Skär paprikan i bitar och blanda ner precis innan servering.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med färsk sparris.

Saffranslax

0 Läs mer >>

 
4 port (17% kolhydrater)
 
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver
100 g mörk choklad (jag hade Carbzones mörka choklad med smak av hasselnötter)
 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter.
Koka under tiden upp grädden och vaniljpulvret under omrörning.
Stäng av plattan och vispa ner chokladen tills den är helt smält.
Krama ut gelatinbladen och vispa ner dem i chokladen.
Häll upp i glas/skålar och ställ i kylen i minst 2 timmar innan servering.
 
Servera med vispad grädde, färska bär och lite krossade hasselnötter.

Chokladpannacotta LCH...

0 Läs mer >>

6,7 % kolhydrater

 
1 fläskytterfilé
2 dl krossad ananas
1 dl mango chutney
1 finhackad spansk chilipeppar
1 krm salt
1 finriven vitlöksklyfta
1 krm svarteppar
 
Putsa filén om det behövs.
Mixa ihop ananas, mango chutney, chili, salt och vitlök.
Smeta ut hälften av ananasglazen på ytterfilén runtom så att den får gotta till sig.
Förvaran filén i kylen tills det är dags för grillning.
Grilla filén tills den når en innertemperatur på ca 70 grader.
Peppra och bred på lite mer glaze på filén precis mot slutet av grilltiden så den blir kladdig och god.
 
Servera med en god sallad!
 

Grillad fläskytterfil...

0 Läs mer >>

 
4 port (1,6% kolhydrater)
 
2 scharlottenlökar
1 dragonkvist
1/4 dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
4 vitpepparkorn
3 äggulor
250 g smör
½-1 msk finhackad, färsk persilja och dragon
salt och peppar
 
Smält smöret och stäl åt sidan.
Finhacka scharlottenlöken och lägg den i en kastrull.
Tillsätt dragonkvist, vinäger, vatten och vitpeppar och koka upp.
Låt koka tills vätskan reducerats till ca hälften.
Sila bort löken, pepparn och kvisten och häll över vätskan i kastrullen igen.
Stäng av värmen på spisen.
Vispa hastigt ner äggulorna i vätskan över eftervärmen.
Vispa kraftigt ner smöret i en tunn, tunn stråle- lite i taget- till såsen har tjocknat.
Blanda ner färsk persilja och dragon och smaka av med salt och peppar.

Godaste bearnaisesåse...

0 Läs mer >>

 
4 port (3% kolhydrater)
 
500 g kycklingfilé
1 späd purjolök
1 tsk curry
½ tsk mald ingefära
2 dl jordnötssmör (gärna crunchy)
1 dl mango chutney
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
1 grön paprika
 
Putsa och strimla kycklingfilén fint.
Finhacka purjolöken och fräs den tillsammans med kycklingen i en het panna.
Tillsätt curry och ingefära och låt kycklingen bli genomstekt.
Tillsätt jordnötssmör, mango chutney, kokosmjölk och kycklingfond och låt puttra i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Skölj, rensa och finhacka paprikan och strö över kycklingen innan servering.
 
Servera med ris eller strimlad blomkål/vitkål.

Gai Satay på mitt vis

0 Läs mer >>

 
4 port (3,5% kolhydrater)
 
500 g lövbiff
1 tumstor bit ingefära
2 vitlöksklyftor
1 dl rödvin
1 dl soja
1 msk honung
salt och peppar
100 g philadelphiaost
 
Riv ingefära och vitlök och blanda med rödvin, soja och honung.
Strimla lövbiffen fint och blanda ner i marinaden.
Täck över och låt stå i kylen i ett par timmar, gärna över natten.
Häll bort marinaden från biffen och fräs i lite smör eller olja i en het panna.
Klicka ner philadelphiaosten och låt puttra i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med ris, nudlar eller en god sallad.
 
 

Asiatisk sötstark bif...

0 Läs mer >>

 
4 portioner (1,2% kolhydrater)
 
600 g färsk torskfilé (eller 2 frysta torskblock)
1 msk salt
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
½ tsk mald svartpeppar
2 msk fryst finhackad dill
2 dl finriven parmesanost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fiskfiléerna i en ugnsfast form och strö saltet över dem (har man för lite salt blir fisken vattnig).
Blanda ihop grädde, tomatpuré, peppar, dill och hälften av parmesanosten och häll över fisken.
Ställ in fisken i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills den är helt tillagad (innertemp. 56 grader).
Strö resten av osten över gratängen precis innan servering.
 
Servera med blomkålsmos (eller potatismos) och en god sallad.

Torskgratäng med parm...