0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
400 g pasta
10 cm strimlad purjolök
1 finhackad röd chili
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
2 dl vatten
1,5 dl torkade röda linser
150 g fetaost
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Fräs purjolök, chili och vitlök hastigt i lite olja.
Häll på krossade tomater, vatten, linser och smula ner 100g av fetaosten och låt alltsammans småputtra i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera såsen med den nykokta pastan och resten av fetaosten.

Spaghetti med tomat o...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g torskfilé
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl vispbar grädde
3/4 dl chilisås
1 dl jordnötter
150 g tärnad bacon
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Lägg fisken i en ugnsform och krydda den med salt och peppar.
Vispa grädden fluffig tillsammans med chilisåsen.
Häll grädden över fisken och strö över jordnötterna.
Gratinera mitt i ugnen i ca 15-20 minuter, tills fisken är klar.
 
Knaperstek baconet och strö den över fisken vid servering.
 
Servera fisken med nykokt ris och en god sallad.

Flygande Jakob på tor...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
800 g tomatsås
6 dl vatten
250 g torkade tortellini
3 dl riven ost
färsk basilika till servering
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Vänd runt tortellinin i tomatsås och vatten i en ugnsform.
Se till att såsen täcker pastan ordentligt.
Gratinera mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Strö på osten efter ca 30 minuter och fortsätt att gratinera.
 
Servera gratängen med färsk basilika och en god sallad.

Tortellinigratäng

0 Läs mer >>
 
ca 12 bitar
 
150 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 nypa flingsalt
1/2 burk (200g) karamelliserad mjölk
 
Topping:
1/4 burk (100 g) karamelliserad mjölk
en skvätt vispgrädde
en näve salta jordnötter
ett gäng delade dumlekolor
minimarshmallows
 
Sätt ugnen på 175°C.
 
Smält smöret och låt det svalna något.
Rör ihop ägg och strösocker i en bunke.
Blanda ner de torra ingredienserna och rör till sist ner smöret till en slät smet.
Fördela smeten jämnt i en smörd och bröad springform, ca 22-24 cm i diameter, och klicka ut den karamelliserade mjölken ovanpå.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Den ska vara lite lös i mitten, den blir fastare när den får stå kallt.
Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylskåp i minst 4 timmar.
 
Rör ihop karamelliserad mjölk och en skvätt ovispad grädde till en kolasås till toppingen.
Toppa kakan med jordnötter, dumle och marshmallows och toppa med kolasåsen.

Kladdkaka Rocky Road

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
Bechamelsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 dl  vitt vin
1 dl creme fraiche med smak av saffran & tomat
1 msk hummerfond
1 tsk chiliflakes
1 tsk Santa Maria Seafood & Fish-krydda
1 tsk salt
1 tsk socker
 
200 g skalade räkor
2 frysta humrar
1 stor schallottenlök
2 vitlöksklyftor
1 påse babyspenat (65 g)
1 påse riven cheddar-/mozzarellaost
färska lasagneplattor, ca 12 st
 
Tina hummern och skala och skär den i mindre bitar och ställ den sedan åt sidan.
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Gör bechamelsåsen genom att smälta smöret och vispa ner mjölet.
Häll på mjölk, grädde, vin och creme fraiche och låt koka ihop i ett par minuter.
Smaka av med hummerfond, chiliflakes, fiskkrydda, salt och socker.
 
Finhacka lök och vitlök och fräs på det i lite smör tillsammans med spenaten.
 
Häll lite sås i botten av en ugnsfast form och lägg ett lager lasagneplattor över.
Häll på ett lager sås, lägg på ett lager lök/spenat, ett lager räkor och hummer och toppa med riven ost.
Varva på det sättet och avsluta med ett lager lasagneplattor, sås och riven ost.
 
Gratinera i mitten av ugnen  15-20 minuter, tills lasagneplattorna är genomkokta och lasagnen har fått en fin färg.
 
Servera lasagnen med en god sallad.
 
 

Skaldjurslasagne

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
150 g salta jordnötter
2 msk bourbon whiskey
50 g grovhackad mörk choklad
flingsalt
kolasås och kakaonibs till servering
 
Chokladkräm:
75 g mörk choklad
75 g mjölkchoklad
3/4 dl vispgrädde
3/4 dl mjölk
 
Gör chokladkrämen en dag i förväg.
Hacka chokladen och lägg i en bunke.
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
Häll sedan gräddmjölken över chokladen och mixa det slätt.
Låt svalna.
Förvara krämen övertäckt i kylen över natten eller i minst 8 timmar.
 
Mixa 100 g jordnötter med bourbon.
Hacka resterande 50g jordnötter grovt.
 
Lägg upp i skålar.
Börja med mixade jordnötter och kolasås i botten.
Lägg på en sked av chokladkrämen.
Toppa med hackade jordnötter, hackad mörk choklad, kakaonibs och flingsalt.

Vuxensnickers i skål

0 Läs mer >>
 
6-8 portioner
 
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3/4 dl florsocker
2 dl hallon
1 msk vatten
 
Garnering:
Färska hallon
Citronmeliss
Chokladflarn
 
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter.
Vispa grädden medelhårt.
Vispa äggulor och florsocker till en vit och luftig smet.
Mosa hallonen med en gaffel och värm lite av det i en kastrull eller i mikron.
Krama vattnet ur gelatinbladen och smält ned dem i det varma hallonmoset.
Vänd ner det varma hallonmoset i det kalla hallonmoset.
Tillsätt äggsmeten och vänd ihop allt.
Vänd till sist ner den vispade grädden.
 
Fördela moussen i portionsglas eller formar och låt dem stå i kylskåp i 3-4 timmar.
 
Ta fram desserterna ur kylen vid servering och dekorera dem med färska hallon, citronmeliss och chokladflarn.

Hallonmousse

0 Läs mer >>
 
8-10 portioner
 
Botten:
250 g grovhackade salta jordnötter
200 g karamelliserad mjölk (dulce de leche)
 
Fyllning:
3 ägg
300 g cream cheese
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
200 g grovriven mjölkchoklad
 
Topping:
200 g karamelliserad mjölk
3 msk vispgrädde
50 g salta jordnötter
 
Täck botten på en form med löstagbar botten med bakplåtspapper.
Blanda jordnötter och karamelliserad mjölk väl och bred ut dem i ett jämnt lager över botten på formen.
 
Separera äggen och lägg gulor i en bunke och äggvitan i en annan.
Vispa ihop gulorna med cream cheese, strösocker och vaniljsocker.
Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Vispa grädden fluffig i en tredje bunke.
Vänd ner grädden och chokladen i cream cheese-smeten.
Vänd till sist försiktigt ner den vispade äggvitan i cheesecake-smeten.
Häll smeten över botten på kakan, täck med palstfolie och låt stelna i frysen i minst 5 timmar.
 
Ta fram kakan ur frysen 20 minuter innan servering.
Blanda karamelliserad mjölk, till toppingen, med vispgrädde och bred ut över kakan.
Strö lite mer jordnötter över kakan precis innan servering.

Frozen cheesecake med...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g kycklingfilé skuren i ca 2x2 cm stora bitar
1 tsk salt
1/2 tsk nymalen svartpeppar
saften från 1/2 citron
 
125 g skalade pistagenötter
2 dl kokande vatten
 
1 nypa stötta saffranstrådar
2 msk het mjölk
 
3 msk ghee eller 50 g osaltat smör
6 gröna kardemummakapslar
1 stor, finhackad, gul lök
2 tsk vitlökspuré
2 tsk ingefärspuré
1 msk malen koriander
1/2 tsk chilipulver
3 dl vispad matlagningsyoghurt
1,5 dl matlagningsgrädde
2 msk rosenvatten
 
6-8 vita, sköljda rosenblad till garnering
 
Lägg kycklinbitarna i en bunke (ej av metall) och krydda med salt, peppar och citronsaft.
Blanda runt ordentligt, täck över och låt det marineras i kylskåp i ca 30 minuter.
 
Blötlägg pistagenötterna i det kokheta vattnet i ca 20 minuter.
 
Stöt saffranstrådarna och häll på den heta mjölken och låt stå och dra en liten stund.
 
Smält ghee eller smör i en stor kastrull på låg värme och lägg ner kardemummakapslarna.
När de sväller upp höjder du värmen något och lägger i löken.
Stek försiktigt under omrörning i 6-7 minuter.
TIllsätt vitlöks- och ingefärspurén och låt fräsa med (under omrörning) i ett par minuter.
Tillsätt koriander, chilipulver och kyckling och bryn i ett par minuter, tills kycklingen fått fin färg.
 
Sänk värmen igen och tillsätt yoghurten och saffransblandningen och låt det koka upp. 
Låt sedan sjuda under lock i ca 15 minuter men rör om då och då så att inget bränner vid.
 
Häll under tiden pistagenötterna och vattnet de ligger i, i en mixer eller matberedare och mixa till en slät pasta.
Blanda ner pistagepastan i kycklinggrytan och tillsätt grädden och låt fortsatt sjuda under lock i ca 15-20 minuter till. 
Rör till sist ner rosenvattnet och ta grytan av värmen.
 
Garnera grytan med rosenblad och servera den genast med nykokt basmatiris.

Kyckling korma med pi...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portioner pasta
 
250 g färska champinjoner
smör eller olja att steka i
100 g färskost med vitlökssmak
2 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Skölj, ansa och skär champinjonerna i kvartar.
Bryn svampen i smör eller olja.
Tillsätt osten och grädden när svampvätskan kokat in och låt osten smälta.
Koka ihop i någon minut och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Häll av vattnet från pastan och vänd sedan ner den i såsen.
 
Servera pastan med en god sallad.

Krämig vitlökspasta m...

0 Läs mer >>
 
6 portioner
200 g mörk choklad (70%)
1 röd chilifrukt
2 dl vispgrädde
1,5 msk flytande honung
1,5 msk smör
Flingsalt
 
Finhacka chokladen och lägg den i en skål.
Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
Grovhacka chilin.
Koka upp grädden med chilin och tillsätt honungen.
Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra i ca 10 minuter.
Koka upp chiligrädden igen och sila den över den hackade chokladen och rör till en slät kräm.
Rör till sost i smöret till en glansig kräm.
Häll upp chokladkrämen i små glas eller koppar och ställ dem i kylen i 2-3 timmar tills krämen är fast.
 
Servera chokladkrämen kall toppad med lite flingsalt.

Chokladkräm med fling...

0 Läs mer >>
 
ca 12 st
 
225 g mörk choklad
60 g smör
1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 stora ägg
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljpulver
 
Sätt ugnen på 175°C.
Hacka chokladen och smält den tillsammans med smöret över vattenbad.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vispa ägg, farinsocker och vaniljpulver vitt och pösigt i en annan bunke.
Vispa ner den smälta chokladen och smöret i äggblandningen.
Tillsätt de torra ingredienserna och vispa tills allt går ihop.
Ställ smeten i frysen i 30 minuter.
Forma degen till 10-12 bollar med hjälp av en glasskopa, ca 4-5 cm i diameter, eller rulla dem för hand.
Lägg dem glest på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 9-12 minuter.
Låt dem svalna på ett galler.

Kladdkakekakor