0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 2 dl färdig senap:
2 påsar gula senapsfrön
1 påse bruna senapsfrön
2 dl vatten
2 msk senapspulver
2 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk äppelcidervinäger
½ tsk torkade, malda nejlikor

Gör så här:
Koka senapsfröna i vattnet i ca 10 minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna, blanda ordentligt och koka upp.
Mixa med en mixerstav till önskad konsistens.
Häll upp i en diskad och torkad glasburk.
Håller i kylen i flera månader!

Kimmis julsenap

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 personer:
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
4 hackade champinjoner
2 ½ dl tomatsås
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré
salt, peppar och paprikapulver
1 pkt canneloni
2-4 dl ostsås
1-2 dl riven ost

Gör så här:
Firäs löken i olja och tillsätt köttfärsen.
Stek tills det fått färg och tillsätt sedan champinjoner, tomatsås, fond och tomatpuré.
Låt puttra i ett par minuter och smaka sedan av med salt, peppar och paprikapulver.
Sätt ugnen på 175 grader.
Fyll cannelonirören med köttfärssåsen och lägg i en ugnsfast form.
Häll ostsåsen över och strö till sist riven ost överst.
Gratinera i ugnen tills pastan är genomkokt (ca 15 minuter).
Lägg folie över om osten bränns vid.

Servera med en god sallad.

Canneloni med nötf...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 personer:
400 g kyckling
6 champinjoner
1 paket bacon
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost
1 röd paprika
1 tsk pastakrydda
1 msk sweet chilisås
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar

Gör så här:
Putsa kycklingen och skär i bitar.
Fräs den i smör i en stekpanna så att den får färg.
Krydda med salt och peppar.
Lägg över kycklinge i en gryta.
Klipp baconen i bitar och fräs i pannan.
Lägg baconen åt sidan och låt rinna av på ett hushållspapper.
Skär champinjonerna i skivor och fräs även dem i pannan.
Lägg baconen och champinjonerna i grytan med kycklingen.
Vispa ur pannan med grädden och häll ner i grytan.
Koka upp grytan och tillsätt creme fraiche och philadelphia.
I med pastakryddan, nuljongtärningen och sweet chilisås.
Skär paprikan i bitar och lägg ner i grytan.
Låt puttra i ett par minuter tills kycklingen är klar.
Smaka av med salt och peppar.

Krämig kycklinggry...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4-6 personer:
smör att steka i
1 finhackad charlottenlök
1½-2 dl konserverade färdigförvällda murklor (ca 200 g)
½ msk ljus maizenaredning
4 dl grädde
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar

Gör så här:
Fräs löken i smör i en kastrull tills den blivit mjuk.
Hacka murklorna fint och skölj noggrant i kallt vatten.
Tillsätt murklorna till löken och låt fräsa i någon minut.
Blanda ner maizenaredningen, häll på grädde och smula ner buljongtärningen.
Låt koka i ca 15 minuter tills allt gottat ihop sig och fått en lite tjockare konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera till t.ex. grillat kött eller fisk med potatis.

Murkelsås

0 Läs mer >>
Detta behöver du till 4 portioner:
4 portioner potatismos
2 torskblock (eller annan vit fisk)
salt och peppar
200 g mjukost med räkor
2 dl creme fraiche
1 riven morot
rivet skal av 1 citron
200 g crabsticks

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela fisken i bitar och lägg i en smord ugnsfast form och salta och peppra.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut fisken ur ugnen och höj värmen till 225 grader.
Sila av spadet från fisken ner i en bunke.
Blanda ner mjukost, creme fraiche, 1 riven morot, skalet av 1 citron och finhackade crabsticks i fiskspadet.
Smaka av såsen med salt och peppar.
Peta ihop fisken i formen så att den ligger i mitten av den.
Klicka ut (eller spritsa) moset runt kanterna på formen.
Häll såsen över fisken.
Ställ in i ugnen tills moset fått fin färg.

Servera med citron och kanske lite räkor.

Krämig fiskgratäng

0 Läs mer >>
Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g kyckling
salt och peppar
olja att steka i

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk gurkmeja
1 ½ dl vitt vin
2 ½ dl tomatsås
7 ½ dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 lagerblad
1 röd chilifrukt
5 dl ris

Gör så här:
Dela kycklingen i lagom stora bitar och salta och peppra generöst.
Stek kycklingen i en stekpanna på medelvärme tills de fått fin färg runtom.
Ta upp kycklingen och lägg den åt sidan.
Häll två msk av kycklingoljan i en stor gryta.
Finhacka löken och fräs i oljan i grytan tillsammans med gurkmeja i ett par minuter.
Häll på vitt vin, tomatsås, vatten, smulade buljongtärningar, lagerblad och en urkärnad och finhackad chilifrukt.
Rör om och låt koka upp.
Sänk sedan värmen på spisen och tillsätt 5 dl ris.
Rör om och lägg ner kycklingen i grytan så att den ligger ovanpå riset.
Koka på låg värme i ca 20-25 minuter tills riser är mjukt och kycklingen genomkokt.

Servera med en god sallad.

Gabrielles Solnedg...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 10-12 bitar
250 g digistivekex
150 g smält smör
en nypa salt

4 äggulor
saften och skalet av 2 limefrukter
½ dl apelsinjuice
1 burk (ca 400 g) kondenserad mjölk

4 äggvitor
2 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Krossa digistivekexen och blanda med smöret och saltet.
Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
Sänk värmen på ugnen till 125 grader.

Blanda äggulor, saft och finrivet skal av två limefrukter, apelsinjuice och kondenserad mjölk.
Häll blandningen över kakbottnen och grädde i ugnen tills smeten blivit fast, ca 20 minuter.
Höj värmen på ugnen till 175 grader.

Vispa äggvitan helt fast.
Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att äggvitan trillar ur den.
Tillsätt socker och vispa tills smeten är blank och jämn.
Bred eller klicka marängsmeten på kakan och grädda i ugnen tills marängen fått fin färg.

Ta ut och låt svalna. Servera som den är eller med färsk frukt.

Key Lime Pie

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca XX st
3 ägg
3 kkp (4½ dl) strösocker
1 hg (100 g) flott (kokosfett)
3 hg (300 g) smör
3 kkp (4½ dl) mjölk
1 tsk jästmjöl (bakpulver)
1 tsk hjorthornssalt
mjöl till degen är kavlingsbar (ca 12 dl)
1 ägg till pensling
pärlsocker till dekoration

Gör så här:
Vispa ihop ägg och socker.
Smält smör, kokosfett i mjölken och blanda ner i äggröran.
Tillsätt bakpulver, hjorthornssalt och mjölet, lite i taget.
Blanda allt till en deg som går att kavla ut.
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela degen i 4 delar och kavla varje del till en lång platta, ca 20 cm bred.
Ta en pizzaskärare eller bakkniv och skär plattan på bredden i 4 cm breda remsor.
Skär ett snitt rakt över på längden, så att remsorna delas till två kvadrater.
Skär med en sporre, två små snitt genom nästan hela kakorna på bredden och vik upp den lite så att den blir som en glad mun, typ.
Lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Vispa upp ägget och pensla kakorna med det.
Strö rikligt med pärlsocker över varje kaka och grädde i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Låt kakorna svalna på ett galler.

Inga-Lisas sporrkakor

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g nötfärs
1 gul lök
3/4 dl ströbröd
½ dl grädde
2 ägg
salt, peppar och socker
smör att steka i

3-4 dl grädde
1 msk svart vinbärsgelé
2 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk kinesisk soja

Gör så här:
Blanda ströbröd, grädde och ägg i en bunke och låt stå i ett par minuter.
Finhacka löken och fräs i en stekpanna med smör, salt, peppar och socker tills den blivit mjuk, men den ska inte få färg.
Blanda ner löken i gräddröran och kör ett par varv med en mixerstav tills den är helt slät.
Blanda ner köttfärsen och forma till små köttbullar.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner ett par köttbullar och låt sjuda i någon minut.
Ta upp köttbullarna och fräs i stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta.
Sjud bara ett par köttbullar åt gången så att de inte mosas ihop.
Anledningen till att de sjuds innan de steks är för att de lättare ska hålla formen.

När köttbullarna är klara, vispa ur pannan med grädden och sila ner i en gryta.
Tillsätt gelé, fond och soja och låt koka i ett par minuter.
Red eventuellt av med lite mjöl eller maizena för att få en tjockare sås.

Servera med kokt potatis och lingonsylt!

Köttbullar med skysås

1 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 1 liter färdigt mos:
200 g skalade och urkärnade äpplen, ca 12 st (gärna från Gisebo förstås :P )
6 dl vatten
5 dl strösocker
1 krm askorbinsyra
ev. 1 tsk vaniljpulver eller ½ tsk kanel, som smaksättning

Gör så här:
Dela de skalade och urkärnade äpplena i fyra delar.
Lägg i en kastrull och häll på vattnet.
Låt koka i ca 10 minuter tills äpplena blivit mjuka.
Häll av vattnet och blanda ner socker och eventuellt smaksättning.
Blanda med en elvisp, mixerstav eller potatisstomp tills moset är hyfsat slätt.
Värm på igen så att sockret smälter, rör om hela tiden.
Ta upp ett par matskedar mos och blanda ner askorbinsyran i det.
Häll sedan tillbaka det i resten av moset och blanda ordentligt.

Servera till t.ex. havregrynsgröt eller... ät som det är bara :)


Gisebos Äppelmos

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
600 g torskfile i frysta block
salt och vitpeppar
2-3 dl vispgrädde (går bra med typ matlagningsgrädde också, men då går den inte att vispa upp)
2 msk koncentrerad hummerfond
1 msk tomatpuré
1-2 dl riven ost

4 portioner potatismos

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg den frysta fisken i en ugnsfast form och krydda med salt och vitpeppar.
Vispa grädden lite fluffig (så att såsen inte blir så rinnig) och blanda ner hummerfond och tomatpuré.
Häll såsen över fisken och strö den rivna osten över.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Om såsen börjar brännas vid kan man lägga en bit folie över så får den inte mer färg.
Servera med potatismos och sallad.

Enkel torskgratäng...