0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g butternutpumpa
1 gul lök
1 msk rapsolja
2 msk röd currypasta
1 tsk mald spiskummin
4 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 burk kokta bönor eller kikärter(400 g)
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
salt och peppar
1 påse bladspenat (80 g)
 
Skala, kärna ur och skär pumpan i bitar.
Skala och strimla löken.
 
Fräs löken i olja i en gryta eller stor kastrull.
Tillsätt pumpa, currypasta och spiskummin och fräs i ytterligare någon minut.
Tillsätt vatten och smula ner buljongtärningen,.
Låt alltsammans puttra under lock tills pumpan är mjuk.
Häll av och skölj bönorna.
Blanda ner dem och kokosmjölk i grytan och låt koka ihop i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Vänd ner spenaten i grytan.
 
Servera grytan med nykokt ris och en limeklyfta.

Thaicurry med pumpa o...

0 Läs mer >>
4 portioner
 
1 påse fryst quornfärs (300 g)
1 dl havregryn
1,5 dl mjölk
2 ägg
2 msk hackad timjan
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk olivolja
 
Tinä färsen enligt förpackningens anvisning.
Blanda havregryn och mjölk och låt stå och dra ihop sig i ett par minuter.
Blanda färsen med havregrynsblandningen, ägg och timjan.
Skala och riv ner vitlöken och krydda med salt och peppar.
 
Klicka ner färsen i en stekpanna med olja.
Platta ut och forma till plättar med stekspaden.
Stek dem i ca 5 minuter på varje sida.
 
Servera med t.ex. ris och en god yoghurtsås.

Quornplättar

0 Läs mer >>
 
ca 10 bitar
 
125 g smör
3 väl mogna bananer
2 ägg
1 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
½ tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Bryn smöret (smält och låt puttra tills det slutar puttra, får en brunare färg och doftar nötigt, var försiktig så det inte bränns!) och ställ det åt sidan.
 
Mosa bananerna i en skål.
Tillsätt äggen och vispa till en fluffig smet.
Rör ner socker, muscovadosocker och vaniljpulver.
Vispa ihop smeten ordentligt och tillsätt sedan det brynta smöret under omrörning.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt och vänd försiktigt ner detta i banansmeten.
 
Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1,5 liter.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Känn med en provsticka om den är färdig.
 
Låt kakan svalna under bakduk innan den skärs upp i skivor.

Banankaka med brynt s...

0 Läs mer >>
 
ca 20 st
 
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
200 g rumsvarmt smör
20 sötmandlar
ca 50 g mörk choklad
 
Blanda snabbt ihop mjöl, socker, vaniljsocker, äggula och smöret i kuber till en deg, för hand eller i maskin.
Platta ut degen och plasta in den.
Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Kvala ut degen, ca 3 mm tjock, på ett lätt mjölat bakbord. 
Ta ut ca 20 rundlar, ca 6 cm i diameter, med en utstickare. 
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. 
 
Av resterande deg rullar du ca 40 små bollar, ca 3 gram styck.
Ta två bollar och platta till dem lite.
Placera dem som två ögon på en kaka och gör sedan likadant med resten av bollarna.
Placera en sötmandel som näbb på varje kaka. 
Markera försiktigt 6-8 streck i kakans nederdel med en kniv eller gaffel.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter och låt dem sedan svalna. 
 
Smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna något.
Fyll en liten spritspåse med chokladen.
Klipp ett litet hål på spritspåsen och spritsa ut små ögon på kakorna och låt chokladen stelna.
 

Ugglekakor