2 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
Smör eller olja att steka i
400 g finkrossade tomater
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl risoni
salt och peppar
 
Toppingförslag:
Creme fraiche
riven cheddarost
Majskorn
fetaost
kryddiga korvslantar
etc.
 
Skala och finhacka den gula löken. 
Bryn löken i smör eller olja i en gryta tills den mjuknat och fått lite färg.
Häll på krossade tomater, tomatpuré och paprikapulver och låt puttra i någon minut.
Smula ner buljongtärningar och häll på vatten.
Låt koka under lock på medelvärme i ca 20 minuter.
 
Tillsätt risoni och koka i 5-7 minuter.
Rör om lite då och då så att risonin inte klumpar ihop sig. 
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med lite olika alternativ att toppa med. Jag har toppat med riven ost och creme fraiche här men det är också jättegott att toppa med t.ex. smulad fetaost, majs, korv etc.
 

Tomatsoppa med risoni...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
900 g mjölig potatis
50 g smör
1,5 dl mjölk
salt och vitpeppar
 
600 g falukorv
2 tomater
2 msk chilisås
1 msk senap
½ dl bostongurka
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala potatisen, skiva den tunt och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
 
Skiva under tiden falukorven och lägg den omlott i en ugnsfast form. 
Skiva tomaterna och lägg över korvskivorna.
Bred över tomaterna chilisås, senap och bostongurka.
Toppa med riven ost och gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och allt är genomvarmt.
 
Häll av vattnet från potatisen och mosa ihop potatisen med smöret och mjölken. 
Jag brukar använda elvisp till detta :)
Smaka av moset med salt och vitpeppar.
 
Servera den gratinerade korven med potatismoset och en god sallad.
 

Falukorv i ugn med bo...

0 Läs mer >>
 
Som tillbehör för ca 8 personer
 
½ dl strösocker
2 dl rött vin
2 dl torkade tranbär
4 torkade fikon
 
Smält sockret i en kastrull.
Tillsätt vin, tranbär och hackade fikon. 
Koka under lock i ca 5 minuter tills det fått en lite syltigare konsistens. 
Späd eventuellt med vatten.
 
Servera som tillbehör till en klassisk kalkonmiddag.

Cranberry Sauce // Tr...

0 Läs mer >>
 
Tillbehör till ca 8 portioner
 
4 stjälkar selleri
1 äpple
2 gula lökar
2 tsk torkad salvia
2 tsk torkad timjan
1 dl cashewnötter
1 msk smör
1 pkt bacon (ca 140 g)
4 skivor vitt bröd
½ tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2,5 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
Ansa och skär sellerin i bitar. 
Kärna ur och tärna äpplet.
Skala och hacka löken.
 
Fräs grönsaker och äpple tillsammans med örtkryddor och nötter i smöret i ca 8 minuter, rör om då och då.
 
Strimla och knaperstek baconet. 
Låt rinna av på hushållspapper.
 
Skär bort kanterna på brödet och tärna brödskivorna. 
 
Blanda grönsaker, bröd och bacon. 
Salta och peppra och lägg allt i en ugnssäker form.
Blanda vattnet med kycklingfonden och häll över formen. 
Hit kan du förbereda.
 
Grädda stuffingen mitt i ugnen i 225 grader i ca 35 minuter.
 
Servera som tillbehör till en klassisk kalkonmiddag.

Turkey Stuffing // Ka...

0 Läs mer >>
 
 
Räcker till ca 10 personer på buffé eller som tillbehör
 

560 g tärnat bacon
2 dl ljust muscovadosocker
2 msk lönnsirap
2 dl äppelcidervinäger
1 dl kycklingbuljong
2 lagerblad
ev tabasco
ev maizena

 

Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg.
I en liten såskastrull, koka upp äppelcidervinäger, lönnsirap, buljong och muscovadosocker tillsammans med lagerblad under konstant omrörande.
Koka sedan det hela på låg värme så att det precis sjuder tills konsistensen är tjock och lite ”kolaaktig”.
Vill man så kan man reda av såsen ytterligare med lite maizena utrört i lite vatten.
Tillsätt under kokning och rör runt.
Låt sjuda ytterligare några minuter.
Tillsätt bacontärningarna och vänd runt.
Ställ ut kastrullen med lock i vinterkylan och låt den svalna till cirka 20 grader.
Smaka av med flingsalt om så behövs och några stänk Tabasco.

 

Passar perfekt till julskinkan eller som tillbehör till en helstekt kalkonmiddag!

Baconmarmelad

0 Läs mer >>
 
 
ca 4 portioner
 

4 schalottenlökar
2 dl Jack Daniel's Whiskey
3/4 dl rödvinsvinäger
3 dl kycklingbuljong
4 klyftor vitlök
färsk timjan
salt och peppar
5 pepparkakor
smör
maizena

 

Finhacka schalottenlök och fräs på i smör tillsammans med 4 krossade vitlöksklyftor.
Vispa i Jack Daniel’s, vinäger, buljong och krossade pepparkakor.
Tillsätt hela kvistar timjan och koka upp.
Låt sjuda på låg värme i 30 minuter.
Sila, smaka av och red eventuellt av med maizena.

 

Servera såsen till t.ex. en helrostad kalkon med klassiska tillbehör. Magiskt gott!

Turkey Gravy

0 Läs mer >>
 
1 kalkon, ca 5-8 kg
 

Kalkon:
1 kalkon 5-8kg
1 stor (XL) stekpåse

Kryddsmör:
250 g rumsvarmt smör
½ dl soja
3 klyftor vitlök
5 kvistar timjan
½ msk salt
½ msk malen svartpeppar

”Fyllning”:
2 gula lökar, klyftade
2 äpplen, klyftade
1 dl katrinplommon
5 kvistar timjan
1 dl vatten

 

Förberedelser: 

Tina kalkonen i kylen i god tid innan tillagning, det tar ca 2 dygn och gör att köttet behåller sin saftighet.
Ta ut köttet ur kylen ca 2 timmar innan det ska tillagas så köttet hinner bli rumstempererat och på så sätt behålls mer vätska när kalkonen tillagas och köttet blir saftigt och mört.

 

 

Smaksätt: 

Värm ugnen till 175 °C.
Skala och finhacka vitlöken och timjan.
Blanda det rumsvarma smöret med soja, vitlök, timjan, salt och peppar.
Lossa försiktigt på bröstskinnet nerifrån och hela vägen upp mot halsen.
Lättast är det att lossa på skinnet med händerna eller med en sked med undersidan mot skinnet så det inte går sönder.
Stryk ut ⅔ smöret mellan skinnet och köttet.
Fäst eventuellt skinnet med ett grillspett längst ner för att undvika att det kryper upp.
Smörj in resten av smöret över hela kalkonen.
Skala löken och kärna ur äpplet klyfta äpple och lök.

 

Tillaga:

Lägg stekpåsen på en ugnsfast plåt och fyll botten med lök, äpplen, katrinplommon och timjanstjälkar.
Häll på 1 dl vatten och placera kalkonen på löken och frukten.
Sätt en ugnsfast termometer på mellan låret och bröstet ända in till benet.
Förslut stekpåsen noga och ställ in kalkonen i ugnen, se till att stekpåsen inte nuddar ugnens kanter.
Ugnsstek kalkonen tills termometern visar 67 grader vilket tar ca 25-40 minuter per kg.

 

Det sista: 

Ta ut kalkonen ur ugnen och klipp ett stort hål upptill i stekpåsen.
Lyft försiktigt ur kalkonen ur stekpåsen och låt den vila på ett fat i ca 30-45 minuter för att behålla sin saftighet.
Sila av spadet från stekpåsen ner i en kastrull coh änvänd till såsen!

 

 Kalkonen kan förstås serveras hur man vill men på klassiskt vis blir det fantastiskt med potatismos, grönsaker, gravy, Stuffing, tranbärssås och baconmarmelad!

 
 

Thanksgiving Turkey