0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portionsbitar skinn- och benfri laxfilé
1,5 dl kräftstjärtar
1 dl creme fraiche
½ dl finhackad dill
citronsaft, salt och peppar
 
800 g mjölig potatis
1,5 dl mjölk
½ dl finhackad dill
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Börja med potatismoset genom att skala potatisen och skära den i mindre bitar.
Koka den i lättsaltat vatten tills den är helt genommjuk.
 
Skär ett snitt på längden i varje laxbit, som en ficka, och lägg dem i en ugnsfast form.
Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda dem med med creme fraiche och dill och smaka av med salt och peppar.
Fördela kräftröran i laxfickorna.
Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills den är klar.
 
Häll av potatisen och pressa den alt. vispa med en elvisp tillsammans med uppvärmd mjölk och dill.
Smaka av den med salt och vitpeppar.
 
Servera laxen med potatismoset, en citronklyfta och gröna ärter.

Kräftfylld lax med di...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g kycklingfilé
1 burk avrunna soltorkade tomater
Smör eller olja att steka i
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
60 g färsk bladspenat
1/2 kruka färsk basilika
Salt och peppar

Tillbehör: 
Kokt pasta, t.ex. Penne
 
Strimla kycklingfiléerna och tomaterna.
Bryn kycklingen tills den fått lite yta och pressa sedan ner vitlöken.
Häll på grädde, vänd ner de strimlade tomaterna och koka tills kycklingen är färdig, ca 5 min.
Vänd ner spenaten och finhackad basilika och rör om någon minuter, tills spenaten sjunker ihop.
Smaka av med salt och peppar. 
 
Servera med nykokt pasta, t.ex. penne, och en god sallad.

Kycklingpasta med sol...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g torskfilé
1 dl torrt vitt vin
4 msk smör
½ dl ströbröd
½ dl finhackad persilja
½ tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
 
Till servering:
Kokt potatis
Citronklyftor
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Krydda med salt och peppar.
Häll vinet över fisken.
Blanda smör, ströbröd, persilja och pressade vitlöksklyftor.
Bred röran över fisken.
 
Gratinera fisken i ugnen i ca 20 minuter, till den är klar och täcket blivit krispigt och gyllenbrunt.
 
Servera fisken med nykokt potatis och en citronklyfta.

Fransk vitlökstorsk

1 Läs mer >>
 
15 stora bitar
 
5 lager tårtbotten
1,5 dl marsankräm
1 dl hallonmarmelad
2 dl vispgrädde
200 g frysta hallon
100 g färskost
1 dl florsocker
 
Garnering:
Vispad grädde
Färska hallon
Strössel
 
Förbered marsankrämen och låt den stå kallt en stund.
 
Vispa grädden till hallonfyllningen ganska fast.
Blanda hallon, florsocker och färskost.
Vänd ner hallonblandningen i den vispade grädden.
Ställ hallonfyllningen kallt tills det är dags att montera tårtan.
 
Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred hallonmarmelad över hela botten, nästan ända ut i kanterna.
Lägg på ytterligare en botten och bred på marsankrämen.
Lägg på ytterligare en botten och bred på hälften av hallonfyllningen.
Gör likadant med ytterligare ett lager hallonfyllning.
Avsluta med en tårtbotten med den slätaste sidan uppåt.
Stick 3-4 sugrör eller grillpinnar som är lika höga som tårtan, så att bottnarna håller sig på plats.
 
Vispa grädden till garneringen. 
Här kan man göra som man vill men jag brukar breda ett tunt lager med grädde över hela tårtan.
Ställ tårtan kallt en stund.
Bred ytterligare ett tunt lager grädde på tårtan och ställ kallt en stund till.
Sedan är det bara att gå loss med garneringen. 
Spritsa eller bred på resterande grädde i något fint mönster och toppa med färska hallon och strössel.
 
 

Olivias hallontårta

0 Läs mer >>
 
 
ca 20 st
 
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g rumsvarmt smör
 
Fyllning:
3/4 dl hallonmarmelad
 
Sätt ugnen på 200 grader. 
 
Blanda ihop alla ingredienser till kakorna med en matberedare eller nyp ihop degen med fingrarna.
Rulla degen till kulor och lägg dem i små muffinsformar.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med hallonmarmelad.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen o ca 12 minuter.
Låt dem sedan svalna på ett galler.

Hallongrottor

0 Läs mer >>
 
ca 24 st
 
1 dl strösocker
1 ägg
2 dl kylskåpskall nutella
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
 
Pärlsocker till garnering
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Blanda ihop ägg och socker.
Tillsätt den kylskåpskalla nutellan och rör smeten slät.
Blanda i vetemjöl och bakpulver i smeten och arbeta ihop allt till en smidig deg.
 
Rulla 24 bollar av degen.
Platta till dem något och lägg dem på en plpåt med bakplåtspapper.
Strö över pärlsocker.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt kakorna svalna på ett ugnsgaller.

Nutellacookies

0 Läs mer >>
 
Ca 30 st
 
3/4 dl strösocker
3/4 tsk bakpulver
2,5 dl vetemjöl
½ dl vaniljsåspulver, t.ex. Marsan
125 g rumsvarmt smör
 
Fyllning:
75 g smält choklad
Strössel
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Blanda alla ingredienser i en bunke och knåda snabbt ihop allt för hand eller i en matberedare.
 
Forma ca 30 kulor av degen och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Platta till dem något och gör en fördjupning i mitten av dem som ska fyllas med choklad efter gräddningen.
 
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
 
Fyll fördjupningarna i kakorna med smält choklad och strö strössel över och låt stelna. 

Chokladgrottor