0 Läs mer >>
 
4 port

500 g kycklingfilé
150 g champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk hela svartpepparkorn
1 tsk hela vitpepparkorn
1 tsk hela grönpepparkorn
1 tsk hela rosépepparkorn
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
salt
 
Putsa kycklingifléerna och skär dem i bitar.
Fräs dem i ite smör eller olja på hög värme.
Finhacka löken och vitlöken och klyfta champinjonerna.
TIllsätt lök och champinjoner till kycklingen och stek tills det fått fin färg och kycklingen är genomstekt.
Mortla pepparn och blanda ner i kycklingen tillsammans med creme fraiche, grädde och söndersmulad hönsbuljontärning. 
Låt puttra i ett par minuter och smaka av med salt.
 
Servera med ris eller pasta och en god sallad.

Pepparkyckling

0 Läs mer >>
 
4 port
 
2 frysta humrar
4 bitar oxfilé
600 g klyftpotatis eller pommes (eller ugnsrostad pumpa)
4 portioner bearnaisesås
 
Tina hummern och koka i ca 5 minuter.
Stek på oxfilén så att den får en innertemperatur på ca 60 grader (medium).
Låt hummern svalna något och sätt sedan en vasskniv rakt i huvudet på det och klyv humrarna på mitten på längden. 
 
Servera hummern, köttet, potatisen och såsen med en god sallad. En klassisk surf 'n turf!
 
 

Surf 'n turf

0 Läs mer >>
4 port
 

500 g lammfärs
1 röd lök
2 ägg
1/2 dl finhackad persilja
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl vispgrädde
Smör att steka i 
 
1 dl vatten
1 dl vit sherry
1 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kantarellfond
1 köttbuljongtärning
1 dl vispgrädde
2 msk smör
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Hacka rödlöken och mixa ihop det med ägg, persilja, vitlök och grädde.
Blanda ner lammfärsen och forma till fyra stora biffar.
Stek på hög värme i smör så de får fin färg runtom. 
Salta och peppra och lägg biffarna i en ugnsfast form.
Låt biffarna stå i ugnen medans du gör såsen.
Blanda vatten, sherry, balsamvinäger, kantarellfond och buljongtärning och låt sjuda tills ca 1,5 dl återstår.
Ta bort kastrullen från värmen och vispa ner grädde och smör.
 
Servera biffarna med sherrysåsen och en god sallad.

Lammfärsbiffar med sh...

0 Läs mer >>
 
4 port

10-12 skinn- och benfria rödspättafiléer
2 ägg
2 dl mandelmjöl
salt och peppar
smör att steka i
 
1 stort blomkålshuvud
50 g smör
en skvätt grädde
salt och peppar
 
Skölja och ta bort blasten och stocken från blomkålen och skär kålen i mindre bitar.
Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den mjuknat.
Under tiden vispar du upp två ägg och strör ut mandelmjölet på ett fat.
Doppa varje filé först i ägg och sedan i mjölet så att de täcks helt, upprepa med alla filéer.
Stek på ganska hög värme i smör och salta och peppra. 
Eftersom filéerna är så tunna går det fort att genomsteka dem, egentligen behöver man bara se till att de får fin färg så är de genomstekta då.
När blomkålet kokat klart, häll av vattnet och låt det ånga av en stund.
Mixa sedan, med en mixerstav, ihop blomkål, smör och grädde och blanda runt så det får en fluffig konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera fisken med moset och en god sallad och remouladsås.

Mandelpanerad rödspät...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Enbärslax:
500 g skinn- och benfri laxfilé
saften från 1,5 citroner
1,5 tsk flingsalt
ca 15 enbär
smör att steka i
salt och peppar
 
Kall timjansås:
2,5 dl creme fraiche
2 msk finhackad färsk timjan
1 finhackad rödlök
salt och peppar
 
Ugnsrostad butternut pumpa:
1 butternut pumpa
olivolja
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Krossa enbären i en mortel och blanda med salt och citronsaft.
Skär laxen i 1 cm tjocka skivor och häll blandningen över laxen.
Låt marinera i ca 15 minuter och vänd sedan på laxen så att den får marineras på andra sidan också.
Blanda ingredienserna till timjansåsen och ställ den i kylen tills det är dags för servering.
Skala och gröp ur pumpan och skär den i små klyftor.
Lägg pumpan på en bakplåtspapperklädd plåt och ringla olivolja, salt och peppar över.
Blanda runt pumpan och ställ in i ugnen tills den blivit mjuk och fått fin färg (ca 20 min)
Stek under tiden laxen (skrapa bort enbären först) i rikligt med smör och salta och peppra.
 
Servera laxen tillsammans med såsen och pumpan!

Enbärslax med kall ti...

0 Läs mer >>
 
4 personer
 
500 g kålrot
olja att fritera i (gärna kokos- eller rapsolja)
flingsalt
 
Skala kålroten och skär den i stavar, som pommes frites.
Koka stavarna i lättsaltat vatten i ca 10 minuter (kortare tid ju tunnare stavarna är).
Häll av vattnet från stavarna och låt dem ånga av lite medan du hettar upp oljan i en kastrull (eller fritös för den delen om man har en sådan). Viktigt att oljan inte blir för varm, då kan det sluta riktigt illa!
Testa med en kålrotsstav och lägg den försiktigt i oljan och se så att det puttrar på fint. Låt den ligga i tills den fått fin färg och en lite krispig yta.
Om den första blir bra, kör då ner resten.
Ta upp stavarna med en hålslev och lägg på hushållspapper så att överflödig olja rinner av.

Pommes på kålrot

0 Läs mer >>
 
4 port
 
500 g falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 dl kokosmjölk (1 burk)
2 tsk curry
1 krm spiskummin
100 g sojabönor
salt och peppar
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs i smör i en stekpanna.
Skär falukorven i bitar och fräs tillsammans med löken.
Tillsätt kokosmjölk, curry, spiskummin och sojabönor och låt puttra i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med blomkål eller ris.

Thaistroganof

0 Läs mer >>
 
 
 
4 port
 
Kött:
600 g renytterfilé
smör att steka i
salt och peppar
 
Ugnsrostad pumpa:
1-2 butternut pumpor
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
olivolja
salt och peppar
 
Rödvinssky:
1 scharlottenlök
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 dl rödvin
2 dl vatten
1 tsk soja
2 msk koncentrerad kalvfond
100 g smör
 
Sätt ugnen på 100 grader.
Putsa och rensa renfilén från hinnor och senor och dela den i fyra bitar.
Bryn på hög värme i smör i en stekpanna och salta och peppra.
Låt filén bli klar i ugnen tills den har en innertemp på 62 grader.
 
Höj värmen på ugnen till 275 grader.
Skala pumpan och rödlöken och skär i klyftor.
Krossa vitlöksklyftorna (som fortfarande har skalet på) med bredsidan av en kniv.
Ringla olivolja, salt och peppar över pumpan och löken och blanda ihop allt och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i ugn tills pumpan är mjuk och allt har fått fin färg.
 
Finhacka en scharlottenlök och fräs mjuk i smör i en kastrull tillsammans med pepparn.
Tillsätt rödvin, vatten, soja och kalvfond.
Låt sjuda tills det reducerats till hälften.
Sila bort löken och i med smöret och låt det smälta ner i såsen under omrörning.
 
Servera köttet tillsammans med ugnsgrönsakerna och såsen.
 

Renytterfilé med ugns...

0 Läs mer >>
 
4 port
 

4 kycklingfiléer
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl pressad citronsaft eller torrt vitt vin
1/2 tsk salt
 
Sås:

1 äggula
2 msk pressad citronsaft
1 krm salt
1 burk tonfisk i vatten (ca 185 g)
1 msk kapris
1 kruka bladpersilja
1 kruka basilika
1 dl olivolja
 
Koka upp vatten, buljongtärning, citronsaft och salt i en stor gryta.
Rensa och putsa kycklingfiléerna och lägg dem i grytan och sätt på lock och sänk värmen till medel.
Sjud kycklingfiléerna tills de uppnått en kärntemperatur på 70 gradere, ca 15 minuter.
Gör undertiden såsen:
Mixa ihop äggula, citronsaft, väl avrunnen tonfisk, kapris, persilja och basilika med en mixerstav.
Tillsätt olivolja i en tunn ståle, lite i taget och mixa ihop till en slät sås.
 
Skiva kycklingen i tunna skivor innan servering, och servera med såsen, lättkokt sparris, cocktailkapris.

Pollo tonnato (Kyckli...

0 Läs mer >>
 
500 g kycklingfilé
2 paket bacon
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
2-3 msk chilisås
2 dl finriven parmesanost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling och bacon i bitar och stek i omgångar med salt och peppar och lägg i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädde, creme fraiche, finriven vitlök, kycklingfond, finriven parmesanost och chilisås i pannan och häll sedan över kycklingen.
Gratinera i ugnen i ca 10 minuter tills det fått fin färg.
 
Servera med ris och en god sallad.

Kycklinggratäng med b...

0 Läs mer >>
 
Pizzabotten:
375 g keso
3 ägg
2,5 msk fiberhusk
2 dl riven ost
 
Tomatsås:
1-2 dl passerade tomater
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk lökpulver
1 tsk oregano
 
Topping jag hade på min pizza:
skivade champinjoner
strimlad skinka
peperoni
riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Mixa ihop keso, ägg, fiberhusk och riven ost till en slät smet med en mixerstav.
Bred ut smeten på en eller två bakplåtspapperklädda plåtar (beroende på hur tjock botten man vill ha).
Grädda bottnen i ugnen i ca 10-25 minuter.
Blanda ihop passerade tomater, vitlökspulver, lökpulver och oregano.
Bred tomatsåsen över pizzabottnen och toppa med valfria tillbehör. Och strö till sist rikligt med riven ost över hela kalaset.

LCHF Pizza