0 Läs mer >>
 
 
4 portioner

400 g pasta
smör att steka i
1 gul lök
100 g champinjoner
2 paket bacon (ca 280 g)
2 dl grädde
2 dl vitt vin
100 g riven Mahon
2 äggulor
nymald svartpeppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Finhacka löken och skär champinjonerna i klyftor. 
Bryn lök och svamp i smör i en stekpanna tills det fått fin färg.
Strimla bacon och låt fräsa med i en minut.
Häll på grädde och vin och låt puttra i ett par minuter.
Tillsätt osten och låt småputtra tills den smält ner i såsen helt.
Blanda hastigt ner två äggulor.
 
Servera pastan med såsen och mal lite svartpeppar över alltihop. 
 

Mahonpasta med bacon ...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
ca 6 portioner
 
6 fläskkotletter
5 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlökslyftor
 
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg kotletterna i en ugnsform.
Blanda i hop såsen och häll den över. Ställ in i mitten av ugnen i ca 1 h 30 min.
Vänd kotletterna efter halva tiden.
 
 
Servera kotletterna med såsen, nykokt ris och en god sallad.
 

Sambal-kotletter

0 Läs mer >>
 
 
1 drink
 
4 cl Tequila
2 cl Cointreau
2 cl pressad lime
is
 
Garnering:
pressad lime
salt
 
Doppa cocktailglasets kant först i pressad lime och sedan i salt.
Häll tequila, cointreau och limesaft i en shaker med is och skaka tills shakern är immig. 
Sila upp i glaset och servera

Classic Margarita

0 Läs mer >>
 
 
10 portioner
 
3 kilo blåmusslor
150 g rotselleri
2 gula lökar
2 msk olivolja
1/2 g saffran
3 dl vispgrädde
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
3 persiljestjälkar
2 dl torrt vitt vin
3 dl vatten
1 tsk salt
 
Borsta musslorna rena under rinnande vatten och dra bort skägget.
Kontrollera att alla musslor lever genom att knacka dem i diskbänken. 
De som inte sluter sig ska kastas. 
Skala och hacka rotselleri och lök.
Fräs selleri och lök i olivolja i en gryta. 
Rör ut saffranet i grädden och tillsätt den i grytan tillsammans med lagerblad, pepparkorn, persiljestjälkar, vin, salt och vatten. 
Låt koka upp och lägg sedan ner musslorna och rör om. 
Låt koka kraftigt 2-3 minuter utan lock. 
Släng bort de musslor som inte öppnat sig.
 
Servera med ett gott bröd.

Saffranskokta blåmuss...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
4 middagskorvar (a 120 g)
2 små rödlökar
3 små paprikor (gärna olika färger)
500 g kokt potatis
2 msk olivolja
1 citron
3 msk strimlad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
 
Skala och skär löken i klyftor.
Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Skala eventuellt potatisen och skär den i mindre bitar.
Fräs lök och paprika i 1 msk olja i en stekpanna i 2-3 minuter.
Tillsätt potatisen och fräs i ca 5 minuter. 
Ta upp fräset på ett fat och ställ åt sidan. 
Skölj citronen och finriv skalet. 
Pressa ut saften.
Fräs cirtonskalet i ca 30 sekunder i 1 msk olja i stekpannan och tillsätt sedan persilja, citronsaft och grönsaks- och potatisfräset. 
Smaka av med salt och peppar.
Stek eller grilla korvenoch servera med den varma salladen. 

Grillad korv med varm...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
250 g grillad rostbiff skuren i tunna skivor
150 g färska sockerärtor
2 paket färsk tagliatelle
1 burk grillad paprika
2 dl creme fraiche
salt och peppar
 
Strimla rostbiffen och ansa och strimla sockerärterna.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Låt paprikan rinna av men spara ca 2 msk av oljan. 
Mixa ihop paprika och creme fraiche med en mixerstav och smaka av med salt och peppar.
Stek rostbiff och sockerärter i oljan från den grillade paprikan.
Krydda med salt och peppar.
Låt pastan rinna av och blanda den med paprikasåsen. 
Fördela pastan på tallrikar och toppa med rostbiffräs.
 
Servera med en god sallad.

Krämig rostbiffpasta

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
4 skivor rostad eller smörstekt formfranska
200 g skalade räkor
1-2 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
 
Garnering:
gräslök
Citronklyftor
 
Hacka räkorna grovt och blanda med majonnäs och dill.
Servera på toasten tillsammans med gräslök och en citronklyfta.

Klassisk toast skagen

0 Läs mer >>
 
1 nät- eller honungsmelon
1 paket lufttorkad skinka (tex. serrano eller parma)
 
Skala och kärna ur melonen och skär den i munsbitar.
Linda skinkan ett varv runt varje bit och fäst med en coktailpinne.
 
 
Gratinerade västerbottenkrustader

1 paket minikrustader
100 g riven västerbottenost
1 ägg
1 dl creme fraiche
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
Ställ krustaderna på en ugnsfast plåt och fyll dem till 2/3 med riven västerbottenost.
Vispa ihop ägg och creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Fyll upp krustaderna med äggvispet.
Gratinera krustaderna i mitten av ugnen i 5-10 minuter, tills de fått fin färg.
Servera ev med en klick creme fraiche och finhackad röd lök.
 
 
200 g mild getost
crema di balsamico
torkade gojibär
 
Skär osten i kuber.
Ringla balsamvinägern över och strö gojibären över alltihopa.
Stick ner en tandpetare i varje för att underlätta plocket.
 
Skgenrullar
 
100 g räkor
1/2 dl majonnäs
1 msk finhackad dill
2-3 tunnbröd
 
Hacka räkorna till något mindre bitar och blanda dem med majonnäs och dill.
Bred ut skagenröran på tunnbröden och rulla ihop till rullar.
Rulla in dem i plastfolie och låt vila en stund i kylen så att de sätter sig. 
Skär rullarna i skivor.

4 sorters snittar och...

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
6-8 portioner
 
400 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
50 g vit choklad
75 g kylskåpskallt smör
 
Sätt ugnen på 200°C.
Skölj rabarbern och hacka den i bitar.
Blanda den med potatismjöl ordentligt och lägg i botten av en pajform. 
Strö över först strösocker, sedan vetemjöl och sist havregryn (viktigt att det görs i den ordningen!) .
Riv eller finhacka chokladen och strö den över.
Hyvla smöret med en osthyvel och lägg som ett lager överst på pajen. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
Servera med en klick vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Enklaste rabarberpaje...

0 Läs mer >>
 
 
Till 4 portioner kyckling

1 1/2 msk soja
2 msk grönsaksbuljongpulver
1/2 dl olja
1 tsk fransk senap
1 msk färsk, riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
4 kycklingfiléer
 
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka i ca 3-5 minuter.
Låt marinaden svalna.
Pensla kycklingfiléerna med marinaden. 
Grilla ca 7 minuter på varje sida.
Pensla några gånger under tiden.

Mammas bästa kyckling...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
400 g skinn- och benfri laxfilé
1 liten röd paprika
1 liten röd chili
1 salladslök
1 tsk mald koriander
1 tsk gurkmeja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 ägg
3/4 dl ströbröd
2 msk smör
 
Limeaioli:
2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 krm salt
3 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 lime
 
4 hamburgerbröd eller 8 skivor surdegsbröd
 
Börja med aiolin. 
Blanda äggulor, vinäger, senap och salt i en matberedare.
Tillsätt oljan droppvis medan maskinen är igång. 
Blanda ner pressad vitlök. 
Skölj limen noga i ljummet vatten.
Riv ner skalen och pressa i saften i aiolin. 
Förvara svalt tills det är dags för servering.
 
Skär laxfilén i mindre bitar och mixa i en matberedare med kniv i ca 5 sekunder. 
Kärna ur och finhacka paprika och chili och finhacka löken.
Ta upp laxen i en skål och blanda ihop med grönsakshacket. 
Rör om ordentligt och krydda med koriander, gurkmeja, salt och peppar.
Tillsätt ägget och rör till en jämn smet.
Forma den lösa smeten till fyra biffar och vänd försiktigt i ströbrödet.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Stek biffarna gyllene i 2-3 minuter på varje sida. 
Lägg biffarna på rostad bröd med skivade grönsaker och sallad.
Servera med limeaiolin.

Laxburgare med limeai...

0 Läs mer >>
 
 
ca 15 st
 
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk strösocker
1 krm salt
2 1/2 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
smör att steka i
 
Florsocker och lönnsirap till servering
 
Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke.
Tillsätt mjölk, smör och ägg (i den ordningen) och vispa till en slät smet.
Stek pannkakorna (stora som plättar ungefär) på medelvärme i en klick smör.
 
Servera med pudrat florsocker och lönnsirap.

Amerikanska frukostpa...