0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g kycklingfilé
2-3 msk röd currypasta
300 g wokgrönsaker
1 burk kokosmjölk (400 ml)
1 tsk fisksås
1 pressad lime
 
Rensa och strimla kycklingfiléerna.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs på currypastan i någon minut.
Tillsätt kycklingen och bryn den med currypastan.
Tillsätt wokgrönsakerna och låt fräsa med i ett par minuter, tills vätskan kokat bort.
Häll på kokosmjölk och fisksås och låt puttra i ytterligare ett par minuter.
Pressa limesaften över precis innan servering.
 
Servera currykycklingen med nykokt jasminris.

Kyckling med kokos oc...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
300 g spaghetti
300 g kantareller
1 schallottenlök
1 msk koncentrerad grönsaksfond
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
salt och peppar
100 g frysta gröna ärter
 
färskriven parmesanost till servering
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Finhacka löken och ansa svampen.
Fräs lök och kantareller i en klick smör.
När kantarellerna är förvällda, när all vätska kokat bort och svampen liksom poppar, tillsätt creme fraiche, grädde och fond.
Låt puttra i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.
Blanda ner ärterna.
Häll av vattnet från pastan och blanda den med såsen.
 
Riv en generös hög med parmesanost över pastan och servera med en god sallad.

Krämig pasta med kant...

0 Läs mer >>
4 portioner
 
Stekspad från kyckling eller kalkon
1 äpple, hackat
1 näve färsk timjan
1 dl vitt vin
2 lagerblad
2 dl kycklingbuljong
3 dl vispgrädde
1 msk kinesisk soja
maizena och kallt vatten, till redning
salt
 
Tillsätt äpple, timjan, vin, lagerblad och kycklingbuljong till stekskyn.
Låt koka ihop och reducera till hälften.
Sila över i en kastrull och slå på grädde och soja och låt koka ihop lite.
Red eventuellt av med maizena och smaka av med salt. 
Mixa eventuellt såsen luftig med en stavmiser innan servering.

Gräddig skysås

0 Läs mer >>
 
1 drink
 
4 cl vodka
2 cl vaniljsockerlag*
3 cl färskpressad citronsaft
4 cl äppeljuice
 
Garnering:
1 citronklyfta
1 tsk strösocker
1 tsk malen kanel
eventuellt en gnutta ätbart guldglitter
 
Börja med att garnera glaset om du vill göra det.
Blanda socker, kanel och eventuellt ätbart glitter på en tallrik.
Fukta kanten på glaset med citronklyftan och doppa kanten försiktigt runtom i kanelsockret.
Gör detta en stund innan drinken serveras så att det hinner stelna lite.
 
Blanda ingredienserna till drinken i en shaker, fyll på med is och skaka ordentligt.
Sila upp drinken i glaset och servera genast.
 
*Vaniljsockerlag: Koka upp 1 dl vatten med 1 dl strösocker och 1/2 vaniljstång (både urskrapade frön och själva stången). Låt lagen svalna och sila sedan bort vaniljstången.

Apple pie martini

0 Läs mer >>
 
8-10 bitar
 
125 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1/2 krm salt
1/2 dl strösocker
1 litet ägg
 
900 g butternut squash-pumpa
3 ägg
1,5 dl råsocker
1 dl vispgrädde
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1,5 krm malen kryddnejlika
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Dela pumpan i två delar och gröp ur kärnorna.
Lägg pumpahalvorna på en bakplåtspappersklädd plåt med snittytan nedåt.
Rosta dem i ugnen i 20-25 minuter tills de är helt mjuka när du sticker i dem med en kniv.
Låt dem svalna och gröp ur köttet och mixa det till en slät, fin puré.
 
Nyp ihop smör, mjöl, salt och socker för hand eller i matberedare.
Tillsätt ägget och knåda till en smidig deg.
Tryck ut degen i en ugnsfast form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
 
Vispa ihop ägg och råsocker pösigt.
Blanda ner grädde, pumpapuré och kryddorna.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen i ytterligare 30-35 minuter.
 
Låt pajen svalna och servera sedan med vaniljglass eller en klick vispad grädde.

Pumpkin pie

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g kycklingfilé
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 liten zucchini
1 röd paprika
2 msk grön currypasta
2 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk (á 400 ml)
2 msk fisksås
2 tsk farinsocker
2 tsk färskpressad limejuice
färsk koriander eller thaibasilika
 
Hetta upp en stek- eller wokpanna m ed rapsolja.
Fräs currypastan i någon minut.
Strimla kycklingfiléerna och skär zucchinin och paprikan i bitar.
Bryn kycklingen i pannan och tillsätt sedan vitlök, zucchini och paprika och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll på kokosmjölk, fisksås och farinsocker och låt puttra i ett par minuter.
Smaka av med limejuice.
 
Servera currykycklingen med färsk koriander eller  thaibasilika och nykokt jasminris.

Thaikyckling med grön...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
70 g färsk bebyspenat
500g tinade torskfiléer
1 tsk salt
1 kruka dill
2 dl matlagningsgrädde
1 pressad vitlöksklyfta
saften av 1/2 citron
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Lägg spenaten i botten på en ugnsfast form.
Lägg fiskfiléerna över spenaten och krydda med salt.
Klipp dillen över fisken.
Vispa ihop grädde, vitlök och citron och häll blandningen över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
Servera fisken med potatismos och en god sallad.

Fisk på spenattäcke i...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g kycklinglårfilé
250 g kantareller
smör eller olja att steka i
200 g broccolibuketter
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
salt och peppar
3 dl syrad grädde
1/2 dl hackad färsk timjan
 
300 g pasta
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Strimla kycklingen.
Rensa och dela kantarellerna i mindre bitar.
Fräs kycklingen runtom i ca 3 minuter.
Tillsätt kantarellerna och stek i ytterligare ca 2 minuter.
Tillsätt broccoli, vitlök och senap och krydda med salt och peppar.
HÄll på syrad grädde och låt koka ihop i ca 3 minuter.
Vänd ner pastan i stekpannan och strö över timjan och servera.

Krämig pasta med kyck...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
300 g kycklingfilé
1 vitlöksklyfta
50 g cashewnötter
1 gul lök
1 röd paprika
1 purjolök
1/2 blomkålshuvud
1/2 broccolibukett
1,5 dl ostronsås
1/2 tsk fisksås
1 nypa socker
1,5 msk vatten
 
Skiva vitlöken tunt och fräs den i lite olja.
Rensa och strimla kycklingen och bryn den i oljan i ett par minuter.
Tillsätt grönsakerna till pannan och fräs ihop alltsammans hastigt tillsammans med kycklingen.
Tillsätt ostronsås, vatten, fisksås och socker och låt puttra ihop i ett par minuter.
Lägg till sist i cashewnötterna och servera genast. 
 
Servera kycklingen med nykokt ris eller nudlar och en god sallad.
 

Chicken Cashew

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 morot
1 msk smör
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 burk konsterverade körsbärstomater
1 dl torkade röda linser
3 dl vatten
1 tsk strösocker
salt och peppar
 
Till servering:
350 g valfri pasta
1 msk smör
50 g riven parmesanost
 
Finhacka löken och skala och tärna moroten.
Stek löken mjuk och genomskinlig i smör och olja.
Tillsätt morot och stek i ytterligare några minuter.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med i någon minut.
Häll på tomater, linser, vatten och socker.
Rör om ordentligt och låt såsen puttra i ca 10 minuter. 
Smaka av med salt och peppar.
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Rör ner en klick smör och vänd sedan ihop pastan med såsen.
 
Servera med nyriven parmesanost och en god sallad.

Linsbolognese

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
600 g torskfilé
2 dl mellangrädde
1/5 dl tomatpuré
1 msk oregano
salt och peppar
1,5 dl riven ost
 
Kokt potatis till servering
 
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg fisken (tinad, om den varit fryst) i en ugnsfast form.
Vispa ihop grädde, tomatpuré och oregano i en skål och krydda med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och strö osten över.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills fisken är tillagad och osten fått fin färg.
 
Servera fisken med kokt potatis och en god sallad.

Pizzatorsk i ugn

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
3 dl ris
 
1/2 gul lök
1 röd paprika
1/2 ananas
1 msk rapsolja
500 g kycklingfilé
3 dl vatten
1 dl sweet chilisås
3 msk kycklingfond
2 msk tomatpuré
1 msk maizenaredning
2 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
 
Koka riset enligt förpackningens anvisning.
 
Skala och klyfta löken.
Skölj paprikan och skär den och ananasen i bitar.
Rensa och strimla kycklingen.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kycklingen så att den får fin färg.
Tillsätt lök, paprika och ananas och stek under omrörning i ca 5 minuter.
 
Koka ihop vatten, sweet chilisås, kycklingfond, tomatpuré, maizena och vinäger i en liten kastrull. 
Vispa samman till en slät sås och häll över det till kycklingfräset.
Låt det koka ihop på svag värme i ca 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera kycklinggrytan med ris och en god sallad.

Sötsur kycklinggryta ...