0 Läs mer >>

En långpanna:
Kaka:
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 ½ dl kokhett vatten

Glasyr:
2 äggulor
200 g smör
2 ½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
1 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker till kakan fluffigt.
Blanda ner vetemjöl och bakpulver.
Vispa ner det heta vattnet.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda kakan i ugnen i 15-20 minuter tills den fått fin färg.

Smält smör i en kastrulle och vispa ner äggulor, socker och vaniljsocker.
Vispa tills glasyren tjocknat.
Bred glasyren på den avsvalnade kakan och strö kokosflingorna över den.
Skär i 5x5 cm st kvadrater.

Silviakaka

0 Läs mer >>
4 port.
500 g kokt pasta
400 g köttfärs
2 msk olivolja
1 gul lök
4 dl grönsaksbuljong
1 pkt philadelphia vitlök & örter
60 g riven parmesan
salt och peppar

Finhacka löken och fräs den i oljan i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och bryn den.
Häll på buljongen och låt sjuda i ca 30 minuter under omrörning, tillsätt vatten vid behov.
Blanda ner philadelphian och smaka av med salt och peppar.
Blanda med pastan och servera med parmesanosten.

Ragu med vitlök och ö...

0 Läs mer >>

4 port:
500 g kycklingfilé
2 gula lökar
1 tumme färsk ingefära
1 färsk röd chilifrukt
matolja
400 g krossade tomater
400 ml koksmjölk (en burk)
kryddpasta
salt och peppar

Kryddpasta:

2 vitlöksklyftor
1 tumme färsk ingefära
½ tsk cayennepeppar
1 msk paprikapulver
2 tsk garam masala
½ tsk salt
2 msk matolja
2 msk tomatpuré
1 färsk röd chilifrukt
1 msk kokosflingor
½ kruka koriander

Skala vitlöken och ingefäran och mixa alla ingredienser till kryddpastan till en slät smet.
Finhacka löken, ingefäran och chilin och fräs i olja/smör i en gryta tills den är mjuk.
Putsa kycklingen och skär den i bitar.
Lägg ner kycklingen och kryddpastan i grytan med lökblandningen.
Fräs på i någon minut och tillsätt sedan krossade tomater och kokosmjölk.
Sätt lock på grytan och sänk värmen.
Låt småputtra i ca 30 minuter.
Späd med vatten om det behövs.

Servera med ris och en god sallad.

Sandras chicken tikka...

0 Läs mer >>

4 port:
500 g fläskytterfilé
Smör till stekning
2 tsk mortlad rosépeppar
salt och svartpeppar

Stekskyn från fläskfilén + saften från ugnsstekningen
1 msk smör
2 schalottenlökar
1 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
3 msk koncentrerad kalvfond
2 dl vitt vin
3 dl grädde
ev. Maizena + vatten till redning
salt & peppar
1 nypa socker

Sätt ugnen på 120 grader.
Putsa fläskytterfilén och fräs den runtom i smör i en stekpanna och krydda med salt, peppar och mortlad rosépeppar.
Slå in filén i folie och lägg i en ugnsfast form.
Sätt en stektermometer i den tjockaste delen av filén och ställ in i ugnen.
Köttet är klart när termometern visar 70-72 grader.
När köttet är klart bör det få vila i foliet i ca 15 minuter innan det skärs upp.

Vispa ur stekpannan du stekte köttet i med lite vatten och häll över det i en kastrull tillsammans med köttsaften som blev över från köttet i ugnen.
Finhacka löken, fräs på den i stekpannan och lägg över även den i kastrullen.
Tillsätt tomatpuré, dijonsenap, kalvfond, vin och grädde och låt såsen koka upp.
Red eventuellt av med lite maizena och vatten.
Låt sjuda i ca 10 minuter och smaka till sist av med salt, peppar och en nypa socker.

Servera köttet med såsen, ris och en god sallad.

Helstekt fläskytterfi...

0 Läs mer >>

2 liter glass:
4 äggulor
½ dl ljust muscovadosocker
1 burk dulce de leche
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Vispa äggulorna och sockret tills det blir en ljusare fluffigare smet av det.
Tillsätt hela burken dulce de leche och blanda ordentligt.
Vispa grädden för sig, och äggvitorna för sig.
Äggvitorna ska vara som ett fast skum.
Vänd ner äggvitorna i grädden och blanda försiktigt, så att inte luften försvinner ur smeten.
Vänd ner dulce de lechesmeten i grädden och blanda försiktigt.
Häll glassmeten i en form och ställ i frysen.
Helst över natten men i minst 5 timmar.

Dulce de lecheglass

0 Läs mer >>

4 port:
1 grillad kyckling
1 burk (2 dl) creme fraiche med smak av saffran och tomat
2 dl grädde
5 soltorkade tomater
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Rensa den grillade kycklinge och lägg köttet i en ugnsfast form.
Finhacka de soltorkade tomaterna.
Blanda creme fraiche, grädde och tomaterna i en kastrull och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter, tills allt blivit varmt och fått fin färg.

Servera med ris och en god sallad.

Kycklinggratäng med s...

0 Läs mer >>

4 portioner:
4 kycklingfiléer
2-3 salladslökar
salt och peppar
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 tsk grön currypasta
½ tsk fisksås
½ tsk curry
1 msk sweet chilisås
1 burk (á 400 ml) kokosmjölk

Gör så här:
Putsa och skär kycklingfiléerna i mindre bitar.
Hacka salladslöken.
Fräs kycklingen och löken i lite smör eller olja så att det får färg.
Häll på kycklingfond, currypasta, fisksås, curry och sweet chilisås och låt fräsa ihop i någon minut.
Häll på kokosmjölken och låt koka i ett par minuter.
Red eventuellt av med lite maizena om du vill ha lite tjockare konsistens på såsen.

Servera med ris, nudlar eller pasta och en sallad.

Snabb thaikyckling

0 Läs mer >>

Detta behöver du till en paj, ca 8-10 bitar:
120 g smör
1 ägg
2 1/4 strösocker
2 1/4 vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g blåbär

vaniljsås/vaniljvisp

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna en aning.
Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa ner mjöl och bakpulver.
Vispa till sist ner smöret och vispa tills det blir en smet.
Klä botten av en form med löstagbar kant med bakplåtspapper.
Bred ut smeten i formen och häll blåbären över.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i en timme.
Lägg ett bakplåtspapper över mot slutet om den börjar se bränd ut.

Servera med vaniljsås eller vaniljvisp.. eller kanske lite vaniljglass.

Seg blåbärspaj

0 Läs mer >>

4 portioner:
300 g varmrökt benfri lax
2 salladslökar
1 burk Arla Skagenpanna
1 dl gröna ärter
4 portioner kokt pasta

Gör så här:
Hacka salladslöken i små bitar och fräs lite snabbt i en het panna.
Sänk värmen på pannan och häll på grädden och smakpastan från Arla Skagenpanna.
Låt koka upp och häll i ärterna.
Ta bort eventuellt skinn från laxen och dela den i bitar.
Lägg i laxen i pannan och låt bli varm.
Servera med pastan och en god sallad.

Skagenpasta med varmr...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
6 potatisar
3-4 morötter
1 citron
2 msk olivolja
1 dl hackade rosmarinblad
500 g lammfärs
4 msk dijonsenap
100 g fetaost
Salt och peppar
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk soja
en nypa dragon

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen och morötterna i klyftor/bitar.
Riv citronskalet fint, i en skål, och pressa ned saften från citronen.
Blanda ner olivoljan och finhackad rosmarin.
Häll hälften av blandningen över rotfrukterna och blanda runt det.
Lägg rotfrukterna i en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Blanda lammfärs, 2 msk senap och resten av citronoljan ordentligt.
Forma färsen till 8 biffar och tryck ner en bit fetaost i varje biff.
Forma biffen runt ostbiten och platta sedan till den igen, så att osten är insluten i biffen.
Fräs biffarna runtom på hög värme i en stekpanna så att de får färg och krydda med salt och peppar.
Ta upp biffarna och lägg i samma form/plåt som rotfrukterna.
Sänk värmen på ugnen till 200 grader och låt stå i mitten av ugnen i 15 minuter till.
Vispa ur stekpannan med grädden, mjölken, 2 msk senap och en nypa dragon.
Låt såsen sjuda i ett par minuter.
Red eventuellt av med lite maizena eller philadephiaost.

Servera biffarna med rotfrukterna, såsen och en god sallad.


Lammfärsbiffar med fe...

0 Läs mer >>
6 per
 
4 ägg
½ dl ljust muscovadosocker
5 dl vispgrädde
100 g kanderade mandlar
50 g mörk choklad
10 maränger
1 stor apelsin
 
Garnering:
50 g kanderade mandlar
50 g mörk choklad
10 maränger
 
Dela äggen och lägg vitorna i en bunke, och gulorna i en annan.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa ihop äggulorna och muscovadosocker tills smeten är pösig.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Vänd ner äggvitorna i äggule-smeten och vänd sedan ner grädden.
Hacka mandlar, choklad och maränger grovt och riv apelsinskalet fint och vänd ner alltsammans i smeten.
Häll smeten i en plasfolieklädd form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
Ställ i frysen i ca 4 timmar.
Hacka mandlar, choklad och maränger grovt och strö blandningen över semifreddon strax före servering.

Apelsin- och choklads...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 portioner:
100 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
2 ½ dl naturell kesella

100 g frysta hallon
1 dl strösocker

Gör så här:
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.
Vispa grädden lätt och rör ner kesellan.
Blanda ner chokladen och rör om ordentligt.
Häll upp i glas/skålar och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Häll hallonen och sockret i en kastrull och låt koka i ett par minuter.
Mixa såsen med en mixerstav.
Sila bort fröna genom en finmaskig sil.
Skeda såsen över moussen och ställ in i kylen till servering.

Vit chokladmousse med...