1 Läs mer >>
 
 
4 portioner
ca 700 g benfri mittbit av laxfilé
1 tsk salt
1 msk olja till pensling
150 g gorgonzola
2/3 dl finhackad gräslök
0,5 dl finhackad persilja
 
Murkelsås:
1 msk smör
1 msk finhackad schallottenlök
2 dl finhackade, förvällda murklor
0,5 msk mjöl eller redning
4 dl vispgrädde
0,5 grönsaksbuljongtärning
salt
 
Börja med såsen.
Hacka murklorna fint.
Fräs löken lätt i smöret i någon minut och tillsätt murklorna.
Fräs ytterligare ett par minuter under omrörning.
Pudra över mjölet/redningen och krydda eventuellt med lite vitpeppar.
Häll på grädden och smula i buljongtärningen och låt koka ihop tills såsen tjocknat.
Rör om då och då under tiden så att det inte bränns vid.
Smaka ev av med salt.
 
Sätt ugnen på 200°C.
Mosa osten och blanda med gräslök och persilja.
Putsa laxen helt fri från ben och dela den sedan i fyra lika tjocka skivor.
Lägg bitarna med skinnsidan ner på skärbrädan och skär med en vass kniv ett snitt mitt uppe på varje filébit så att det blir en ficka.
Se till att snittet inte blir för djupt i början och slutet.
Lägg laxen i en ugnssäker form och fördela ostblandningen i fickorna.
Pensla laxen med oljan och salta lite.
Gratinera laxen i mitten av ugnen tills den är genomstekt, ca 10-15 minuter.
 
Servera laxen med såsen och pressad potatis och en citronskiva.

Ugnsbakad laxfilé ...

0 Läs mer >>
 
 
10-12 bitar

3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald ingefära
1,5 dl solrosolja
4 dl finrivna morötter
 
Frosting:
50 g smör
100 g vit choklad
300 g färskost
4 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddor.
Rör ner det torra i äggsmeten.
Tillsätt oljan och de finrivna morötterna.
Smörj och bröa en form (ca 20x25 cm) och häll i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter.
Prova med en sticka så att den är klar, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna helt innan frostingen breds på.
 
Smält smöret till frostingen i en kastrull och ta den sedan från värmen.
Hacka chokladen och blanda ner i smöret, tills den smält helt.
TIllsätt färskosten och florsockret och vispa till en slät kräm.
Bred frostingen över kakan.

Morotskaka med vit...

0 Läs mer >>
 
 
 
7 stora eller 12 mindre muffins
 
Muffin-bas:
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
125 g rumsvarmt smör
1,75 dl strösocker
2 ägg
1,25 dl mjölk
150 g jordgubbar (ca 2,5 dl)
0,5 dl strösocker
1,5 msk Maizena majsstärkelse
 
Vailjströssel:
1 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g smör
 
Cheesecakefyllning:
200 naturell färskost
0,75 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
 
Sät ugnen på 175°C.
Börja med cheesecakefyllningen och vispa osten mjuk med hjälp av en elvisp.
Rör ner socker, ägg och vaniljsocker och vispa blandningen luftig.
 
Fortsätt sedan med muffinsmeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en stor skål.
Vispa smör och 1,75 dl strösocker med elvisp och vispa ner äggen ett i taget.
Tillsätt mjölken och rör sedan ner blandningen i mjölblandningen och rör ihop så att det precis blandar sig.
Fyll muffinformar till hälften med muffinsmeten.
Skiva jordgubbarna och blanda dem med 0,5 dl strösocker och majsstärkelse
Lägg en klick jordgubbssmet i varje form, men gör inte av med all smet.
 
Fyll ena halvan av formarna med cheesecakesmet och fyll upp andra halvan med resten av muffinsmeten.
Toppa med lite jordgubbsmos på mitten.
 
Blanda ingredienserna till vaniljströsslet till en smuldeg och strö det över muffinsarna.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills smeten stannat, känn efter med en sticka. Gör du mindre muffins så låt dem inte stå lika länge i ugnen.

Jordgubbs- och che...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 skinn- och benfria laxfiléer i portionsstorlek
1 vitlöksklyfta
smör/olja
2 msk soltorkade tomater pasta
2 dl creme fraiche
ev 1 dl grädde
1 tsk Santa Maria pastakrydda
 
4 portioner nykokt pasta
 
Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.
Finhacka vitlöken och fräs i smör eller olja i en gryta.
Tillsätt tomatpasta och fräs i ytterligare någon minut innan du häller på creme fraiche.
Skär laxfiléerna i tärningar och lägg i dem.
Låt puttra i ett par minuter på låg värme och smaka av med pastakryddan.
 
Servera med nykokt pasta och en sallad.

Laxpasta med solto...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g kycklingfilé
smör eller olja att steka i
salt, peppar
0,5 tsk Santa Maria pastakrydda
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
2-3 msk soltorkade tomater-pasta
100 g färska sugar snap peas
 
Rensa och putsa kycklingfiléerna och skär dem i bitar.
Salta och peppra och bryn i smör i en stekpanna.
Häll på pastakryddan, creme fraiche, grädde och soltorkade tomater.
Låt puttra i ett par minuter och hacka sedan i ärtorna.
 
Servera med nykokt pasta och en god sallad.
 
Näringsinnehåll per portion:
153 kcal
13 g protein
11 g fett
2 g kolhydrater

Kycklingpasta med ...

0 Läs mer >>


Ca 10 bitar  
125 g smör
0,5 dl brunt farinsocker
2,5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
finrivet skal av 1 lime  

Fyllning:
3 äpplen
25 g smör
2 msk brun farin
1,5 tsk mald kanel
saften av 0,5 pressad lime
1 ägg
0,5 dl strösocker
200 g philadelphiaost
1,5 tsk vaniljsocker
 
Topping:
1 gelatinblad
2 dl lätt creme fraiche
2 msk strösocker
1,5 tsk vaniljsocker
rivet skal av 0,5 lime  

Lime- och citronmelissocker:
15 citronmelissblad
rivet skal av 0,5 lime
1 msk strösocker  

Sätt ugnen på 200°C.
Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Smält smöret och blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut degen i formen och ca 3 cm upp på kanten.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Sänk sedan ugnsvärmen till 175°C.
 
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
Stek dem i smöret med farin och kanel ca 5 minuter och pressa över limesaft.
Lägg äppelbitarna i pajskalet.
Vispa ägg och socker fluffigt.
TIllsätt philadelphia och vaniljsocker under omrörning och bred sedan krämen över äppelbitarna.
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter och låt sedan kakan kallna.
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
Blanda creme fraiche, socker, vaniljsocker och limeskal.
Ta upp och värm gelatinbladen tillsamans med en matsked av creme fraichesmeten.
Blanda ner gelatinet i resten av smeten och bred blandningen över kakan och ställ kallt tills det är dags för servering. 
 
Finhacka citronmelissbladen och blanda med limeskal och socker.
Strö sockret över kakan och servera.  
Kakan kan med fördel göras dagen innan den ska serveras, men vänta med att lägga på sockret tills den ska ätas.
 
Näringsinnehåll per portion:
366 kcal
5 g protein
22 g fett
37 g kolhydrater

Äppelcheesecake me...

0 Läs mer >>
 
 
3-4 portioner
 
4-5 äpplen
2 dl vatten
1 msk strösocker
2 tsk potatismjöl + 1 msk vatten
 
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar.
Koka upp med 2 dl vatten och socker, sänk värmen och låt sjuda på medelvärme i ca 5 minuter, tills äpplena börjar mosa sig.
Blanda ut potatismjöl i vattnet och rör ner det i krämen.
Koka upp krämen igen och sedan är det klart!
 
Servera med kall mjölk och pudra eventuellt lite kanel över.
 
Näringsinnehåll per portion:
97 kcal
0 g protein
0 g fett
22 g kolhydrater

Äppelkräm

0 Läs mer >>
 
 
6-8 portioner
 
4-5 äpplen
1 dl vatten
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor som du lägger i en smord, ugnsfast form.
Häll vattnet över äpplena.
Blanda hastigt ihop smöret, sockret och mjölet till en smuldeg och strö den över äpplena.
Grädda i ugnen i ca 20-ä25 minuter tills kakan fått en fin, gyllenbrun färg.
 
Servera med en klick grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
 
Näringsinnehåll per portion:
269 kcal
2 g protein
10 g fett
41 g kolhydrater

Sofies äppelpaj

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g fryst hokifilé
rivet skal och saft av 1 lime
0,5 dl riven kokos
2 krm salt
 
Sås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 msk curry
1 msk smör
2,5 dl kokosmjölk
1 krm sambal oelek
0,5 tsk salt
1 msk finhackad dill
 
Tillbehör: 
Ris
Wokade grönsaker
 
Sätt ugnen på 225°C.
Halvina fisken och lägg den i en ugnssäker form.
Blanda limeskal och kokos.
Pressa limesaft över fisken och salta och strö över kokosblandningen.
Tillaga mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Stek löken med curry i smör i en kastrull. 
Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och salt och låt såsen sjuda i 2-3 minuter och blanda till sist ner dillen.
 
Servera fisken med såsen, ris och wokade grönsaker.
 
Näringsinnehåll per portion:
329 kcal
27 g protein
21 g fett
7 g kolhydrater

Kokoslimefisk