0 Läs mer >>
En ganska lätt avslutning på middagen blev den här smarriga pajen med dulce de lech och somriga hallon och blåbär! Denna slank ner illa kvickt kan jag tala om!



Detta behöver du till en paj:
300 g digistivekex
150 osaltat smör
1 burk dulce de leche

hallon, blåbär och vispad grädde

Gör såhär:
Smält smöret och blanda med fint krossade digistivekex.
Platta ut smeten i en form och grädda i ugn på 175 grader i ca 15 minuter.
Låt pajbottnen svalna lite och bred sedan på dulce de lechen.
Strö bären över dulce de lechen och garnera med  vispad grädde.
Pudra eventuellt lite florsocker över för att göra det lite fint.

Dulce de leche-paj...

0 Läs mer >>
Husmanskost så att det skriker om det. Men inte mindre gott för det! Ser kanske inte mycket för världen ut på bilderna men låt dig inte luras av det, detta är en klassiker som tål att upprepas! Denna gång gjorde jag en LCHF vänlig variant. Originalrecpetet innehåller även 2 msk ljus sirap som man blandar vitkålen med.







Detta behöver du till ca fyra portioner:
1 litet vitkålshuvud (ca 600 g)
smör att steka i
1-2 dl vatten
salt

400 g köttfärs
1 ägg
1 dl vatten
salt, peppar, paprikakrydda, grillkrydda med vitlökssmak

Gör såhär:
Hacka vitkålen i bitar.
Fräs vitkålen i smör och vatten tills den blir mjuk och krydda med salt.
Om vitkålen börjar brännas fast, ös i mer vatten.
Blanda köttfärs, ägg, vatten och kryddor.
Lägg hälften av vitkålen i en ugnsfast form.
Bred ut köttfärsen över vitkålen och täck sedan med ytterligare ett lager kål.
In i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter.
Servera med kokt potatis, gräddsås (eller brunsås) och rårörda lingon.

Receptet kommer ursprungligen från Svensk Husman.

Kålpudding

0 Läs mer >>
Himla smarrig rätt som skiljer sig ganska rejält från den vanliga hederliga tacosen. Mycket mycket gott!



Detta behöver du till ca fyra portioner:
400 g köttfärs
1 hackad banan
1 dl kokos
1 tsk curry
1 påse Santa Maria Burritomix
1 dl vatten

Tillbehör:
riven ost
pineapple salsa
guacamole
grönsaker
nachochips

Gör såhär:
Fräs köttfärsen i en stekpanna.
Tillsätt banan, kokos, burritokryddmix, curry och vatten.
Blanda ordentligt och låt vattnet koka bort.
Servera med tillbehören och njuuuut!

Receptet kommer ursprungligen från Matplatsen.

Banantacos

0 Läs mer >>



Detta behöver du till ca fyra portioner:

500 g kyckling(filéer eller lårfiléer)
1 tsk salt
smör
3 dl rabarber i bitar
2 dl grädde
2 msk honung
2 msk koncentrerad kycklingfond
½ tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°.
Salta kycklingen och bryn den i smör i en stekpanna.
Lägg kyckling och rabarber i en ugnssäker form.
Vispa ihop övriga ingredienser och häll det i formen.
Tillaga i mitten av ugnen ca 15 min.
Servera med färskpotatis, ris eller en god sallad.

Receptet kommer ursprungligen från Arla.

Rabarberkyckling

0 Läs mer >>
Hujeda mig vad mätt jag är.
Jag har lyssnat på ABBA på skithög musik, lagat lunch, och ätit lunch.
Det blev Sandras goda fajita-pasta-sallad som fick mätta magen idag. Den är ju så satans god!
Dock är smaken som baken, så ja, några småändringar gjorde jag. Men det smakade ändå minst lika gott!

Har ni inte redan testat den så måste ni göra det nu nu nu. Perfekt i dessa sommardagar!







Detta behöver du till ca fyra portioner
4 kycklingfiléer
Santa Maria Fajita kryddmix
1 dl vatten
fyra portioner kokt penne-pasta
1 finhackad röd lök
4 finhackade soltorkade tomater
2 dl riven parmesanost
1 tsk Persillade-krydda
1-2 msk olivolja
en näve hackad färsk basilika

Gör såhär:
Rensa och skär kycklingfiléerna i små bitar.
Stek dem i smör eller olja så att de får färg.
Häll på en påse fajita-kryddmix och vatten och rör om ordentligt.
Låt kycklingen puttra tills nästan all sås kokat bort eller tills kycklingen är färdig.
Blanda olivolja, persilladekrydda, lök, tomater och basilika. Låt stå och dra sig en stund.
Tillsätt sedan kycklingen och kryddblandningen till pastan och rör om ordentligt.
Riv parmesanosten och blanda ner i pastasalladen.

Voila!

Andra tillbehör som kan passa bra i salladen är:
Fetaost
Ruccola
Oliver
Grillad paprika
Pinjenötter

Receptet kommer ursprungligen från Sandra Karlsson

Sandras Pastasalla...

0 Läs mer >>

 



1 ½ dl gräddmjölk
1 ½ dl socker
1 tsk kakao
2 msk smör
2 msk sirap

Gör såhär:
Koka alla ingredienser till en tjock smet. Testa att den är klar med kulprovet*.
Häll upp i form och låt stelna i kyl.
Skär i rutor när det stelnat.

* Kulprovet går till såhär:
När du vill t esta om kola-smeten är färdig, häll upp kallt vatten i en skål.
Klicka i lite smet i vattnet och prova att rulla till en kula. Fungerar det är smeten färdig. Om inte, koka en stund till och prova igen lite senare.

Receptet kommer ursprungligen från Siri Bergström.

Siris Merkola

1 Läs mer >>



1 ½ dl gräddmjölk
3 dl socker
ca 1 tsk kakao
1 klick smör

Gör såhär:
Koka upp allt till en tjock smet.
Häll en form.
Låt stelna.
Skär i önskad storlek.

Receptet kommer ursprungligen från Siri Bergström.

Siris karameller

0 Läs mer >>



Detta behöver du till ca 4 portioner:
Stekt eller grillat kött från 1 kyckling

Gratängsås:
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 ½ dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
3 dl riven ost (t. ex lagrad Svecia)
1 krm vit- eller svartpeppar
eventuellt salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
Späd med mjölk, grädde och vin under omrörning.
Låt såsen koka på svag värme i ca 3-5 minuter.
Rör ner osten och smaksätt med peppar och eventuell salt.
Skär köttet i skivor eller bitar.
Lägg det på ett ugnssäkert fat.
Häll på såsen och gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter tills rätten fått färg och blivit genomvarm.
Servera med kokt potatis och en grönsallad.

Mammas kycklinggra...

0 Läs mer >>

 



Detta behöver du till 1 skinka:
1 skinka
4 msk salt
2 msk socker
1 tsk kalisalpeter

Gör såhär:
Gnid in skinkan med denna blandning och låt stå till dagen efter.

Saltlake:
5 liter vatten
430 g grovt salt
1 tsk (8,67 g) kalisalpeter (detta är noga)
½ dl strösocker

Gör såhär:
Koka upp alla ingredienser så att laken skummas.
Låt laken kallna.
Lägg i skinkan (när laken är kall) och låt ligga i den svalt i ca 14 dagar.

Koka sedan och griljera skinkan innan servering.

Mammas julskinka

0 Läs mer >>
 



100 g smör
1 dl sirap
1 dl grädde
2 dl strösocker
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk malda nejlikor
7,5 dl mjöl (tillsätt inte allt på en gång)

Gör såhär:
Arbeta samman alla ingredienserna väl på bakbordet.
Låt degen vila svalt över natten eller längre.
Gräddas i 200 grader.

Degen går bra att frysa in.

Receptet kommer ursprungligen från Margareta Engquist

Margaretas peppark...

0 Läs mer >>

Detta behövs till ca 4 portioner:
400 g köttfärs
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1-1½ tsk söndersmulad dragon
2 msk potatismjöl
2 äggulor
1 msk smör
2 dl grädde
salt, peppar och dragon

Gör såhär:
Blanda färsen med salt, peppar och dragon.
Rör ner potatismjölet och äggulorna och forma till sm biffar.
Stek biffarna i matfettet i en stekpanna, 2-3 minuter per sida.
Lägg upp biffarna på ett varmt fat.
Vispa ur stekpannan med lite vatten, buljong eller grädde.
Smaksätt skyn med salt, peppar, dragon och häll den över biffarna

Receptet kommer ursprungligen från Receptklubben- MINA BÄSTA RECEPT

Pappas dragonbiffar

0 Läs mer >>



1 hg smör
1 ½ dl strösocker
3 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
lite mjölk eller kaffe

Gör såhär:
Blanda.
Rulla till bollar.
Rulla i kokos eller pärlsocker.

Mammas Chokladbollar