0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
400 g falukorv
1 gul lök
1 äpple
salt och peppar
ketchup och senap
1/2 dl riven västerbottenost
 
600 g potatis
25 g smör
1 dl creme fraiche
1 dl riven västerbottenost
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175°C.
 
Skala potatisen och dela den eventuellt i mindre bitar.
Koka den mjuk i lätt saltat vatten.
 
Skala, kärna ur och skiva äpplet och skiva löken.
Skiva falukorven och lägg den i en ugnsfast form lite omlott med löken och äppelskivorna.
Krydda med salt, peppar, ketchup och senap.
Strö riven ost över och gratinera i mitten av ugnen tills korven är genomvarm och osten har smält och fått fin färg, ca 20 minuter.
 
Häll vattnet av potatisen och lägg tillbaka potatisen i kastrullen.
Mosa ner (eller använd elvisp, det brukar jag göra) smör, creme fraiche och västerbottenost och rör ordentligt till ett slätt mos. Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Servera korven med moset och en god sallad.

Västerbottenosttop...

0 Läs mer >>
 
 
6 portioner
 
12 stora potatisar
5 dl gräddmjölk (50% grädde och 50% mjölk)
3 dl vetemjöl
1 ägg
salt och peppar
1 paket bacon (140 g)
 
Sätt ugnen på 225°C.
Smörj och mjöla en ugnsfast form.
 
Skala och riv potatisen fint.
Blanda ihop gräddmjölk, vetemjöl och ägg och krydda med salt och peppar.
Var försiktig med saltet eftersom bacon är rätt salt i sig självt.
Blanda ihop mjölkblandningen med potatisrivet.
Fördela hälften av baconskivorna i botten på ugnsformen.
Bred ut potatissmeten över baconet och toppa med resten av baconet över potatisen.
 
Grädda hela kalaset i ugnen i ca 1 timme, beroende på hur tjock lufsan är.
 
Servera lufsan med lingonsylt och eventuellt lite ovispad grädde.

Lufsa med bacon

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g torskfilé
4 dl creme fraiche
2 msk finhackad dill
2 msk kaviar
salt och citronpeppar
 
Sätt ugnen på 220°C.
 
Lägg fisken i botten på en ugnsfast form.
Vispa ihop creme fraiche, dill och kaviar i en bunke.
Smaka av såsen med salt och citronpeppar.
Bred ut såsen över fisken.
Tillaga fisken mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills fisken är genomkokt.
 
Servera fisken med kokt potatis, gröna ärter och en citronklyfta.

Kaviarfisk i ugn

0 Läs mer >>
 
6 portioner
 
6 dl makaroner
1 gul lök
500 g falukorv
140 g (1 pkt) bacon
1 msk tomatpuré
140 g grovriven västerbottenost
salt, peppar och torkad oregano
smör eller olja att steka i
4 stora ägg
4 dl grädde
2 dl mjölk
 
Smöra en stor ugnsfast form.
 
Koka makaronerna enligt förpackningens anvisning.
Häll av vattnet och ringla lite smör eller olja så att makaronerna inte klibbar ihop.
Rör runt och ställ makaronerna åt sidan.
 
Hacka löken fint och stek den mjuk i lite smör och ställ sedan löken åt sidan.
 
Tärna falukorven i små bitar.
Finhacka baconet.
Stek falukorven i en stekpanna (se till att det inte är några lökbitar kvar i den som kan brännas vid).
Krydda korven med peppar när den börjar få färg och släng sedan ner baconet i pannan.
Stek ihop tills baconet är genomstekt och har fått fin yta.
 
Häll över lök och tomatpuré och krydda med lite oregano.
Rör runt i någon minut.
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Blanda ner korvröran med makatonerna och se till att allt är jämnt blandat.
 
Gör äggstanningen genom att vispa äggen lätt.
Vispa ner grädde och mjölk.
 
Lägg hälften av korvröran i en ugnsfast form och strö över knappt hälften av den rivna osten.
Häll resten av korvröran över och häll sedan äggstanningen över alltsammans.
Strö resten av osten över och täck formen med aluminiumfolie (för att puddingen inte ska bli torr).
 
TIllaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills äggstanningen har hårdnat.
Ta bort folien från formen och gratinera i ytterligare 10 minuter tills puddingen fått fin färg.
 
Servera makaronipuddingen med smält smör och en god sallad.
 

Makaronipudding me...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
300 g pasta
500 g fläskfilé
8 champinjoner
smör eller olja att steka i
2 dl creme fraiche
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
eventuellt lite mjölk att späda ut såsen med
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Putsa fläskfilén och skär den i strimlor eller tunna skivor.
ansa champinjonerna och klyfta dem.
Bryn fläskfilén i lite smör eller olja och tillsätt sedan svampen som får brynas på i någon minut.
Mixa ihop basilika, creme fraiche och vitlök med en mixerstav.
Rör ner blandningen i pannan och låt allt koka ihop. 
Smaka av med salt, peppar och finrivet citronskal.
Späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock.
 
Häll vattnet från pastan och blanda ihop pasta och sås.
Servera med en god sallad.

Fläskfilépasta med...