0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 paket kokta kidneybönor
1/2 gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk malen spiskummin
1/2 kruka koriander
1/2 dl potatismjöl
salt och peppar
 
smör eller olja att steka i
 
Tillbehör:
Hamburgerbröd
Hamburgerost
Grönsaker
Dressing
 
Häll av bönorna och skölj dem noggrant. 
Hacka löken och mixa den hastigt tillsammans med bönorna, ägg och koriander till en grov smet.
Blanda ner potatismjöl, salt och peppar.
Forma smeten till 8 biffar och stek dem på medelvärme.
 
Servera dem i hamburgerbröd med goda tillbehör.

Vegetariska bönbur...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
600 g kycklinglårfilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk soja
1 msk koncentrerad kycklingfond
1 kanelstång
1/2 tsk malen kardemumma
1 dl torkade aprikoser, grovhackade
3 dl vatten
2 färska fikon
1 kruka färsk mynta
 
Till servering:
4 portioner couscous
matyoghurt
 
Putsa kycklingen och skär i bitar.
Finhacka vitlöken och skär den gula löken i grova bitar.
 
Brynt kycklingen i en stor gryta så att den får fin färg.
Tillsätt lök, vitlök, soja, find, kanelstång, kardemumma, aprikoser och vatten.
Låt koka på medelvärme i ca 10-15 minuter.
Red eventuellt av grytan med lite maizena utrörd i kallt vatten om du vill ha en tjockare sås.
 
Klyfta fikonen och strö dem och myntabladen över grytan precis innan servering.
 
Servera grytan med couscous och yoghurt

Kycklinggryta med ...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
300 g pasta
1 hel grillad kyckling
2 burkar tomatbaserad pastasås (á 350 g) 
1 msk oregano
salt och peppar
200 g Philadelphiaost
1 dl riven västerbottenost
1 dl mjölk
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Rensa kycklingen och hacka köttet grovt.
Blanda kycklingen, pastan, tomatsåsen, oregano och smaka av med salt och peppar.
Häll allt i en väloljad, ugnsfast form.
 
Blanda Philadelphiaost, riven ost och mjölk och häll över gratängen.
 
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills gratängen fått fin färg.
 
Servera gratängen med en god sallad.

Pasta- och kycklin...

1 Läs mer >>
 
 
I megabulle
 
Deg:
25 g jäst för söta degar
5 dl kylskåpskall mjölk
150 g kylskåpskallt smör
1,5 dl strösocker
1 nypa salt
1 tsk malen kardemumma
12-13 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
1 dl farinsocker
2 msk malen kanel
 
Kristyr:
2 dl florsocker
1- 1,5 msk kallt vatten
 
Deg: 
Häll alla ingredienser förutom vetemjölet i bunken till en köksassistent.
Tillsätt det mesta av vetemjölet.
Om degen är väldigt kladdig tillsätter du lite mer mjöl.
Arbeta degen i ca 10 minuter. 
Låt degen jäsa i kylskåp i ca 2,5 timme.
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet. 
 
Fyllning:
Blanda ihop alla ingredienser till en jämn smet.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 60x40 cm.
Bred fyllningen över degen, ända ut i kanterna. 
Använd en pizzaskärare eller kniv för att skära ut remsor från ena kortsidan till den andra.
Remsorna ska vara lika breda som formen är hög, i mitt fall ca 5 cm.
Rulla ihop en remsa och ställ den på höjden i mitten av en springform, ca 25 cm i diameter. 
Ta sedan en remsa i taget och lägg runt den första rullen. 
Fortsätt lägga remsor runt mittenpartiet tills hela bottnen är täckt. 
Låt bullen jäsa under bakduk i 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Grädda bullen i mitten av ugnen i 10 minuter.
Sänk värmen till 200°C och grädda i ytterligare 20-35 minuter. 
Täck den med aluminiumfolie om den får för mycket färg. 
Låt bullen svalna i formen. 
 
Kristyr:
Blanda ihop florsocker och vatten till en ganska trögflytande smet. 
Använd en sked för att ringla den över bullen och låt kristyren stelna.

Superstor kanelbulle

0 Läs mer >>
 
12-14 st
 
200 g sockerkaka 
50-100 g philadelphiaost
170 g candy melts eller smält choklad
 
12-14 klubbpinnar
strössel eller annat pynt
 
Mixa sockerkakan till fina smulor.
Blanda med philadelphiaosten till en fast deg.
Forma degen till runda bollar.
 
Smält  candy melts eller choklad.
Doppa lite av en änden på pinnarna och stick ner dem i bollarna.
Låt dem stå kallt en stund så att pinnarna fastnar ordentligt.
Doppa sedan klubborna i chokladen och dekorera med strössel eller något annat gott.
Ställ dem upp i t.ex. frigolit eller glas i kylskåp så att de stelnar.

Cakepops

0 Läs mer >>
 
12-14 bitar
 
Färgad smet:
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl (byt ut 1/2 dl mjöl mot kakao om du vill göra en chokladkaka)
100 g smält smör
1 dl mjölk
Hushållsfärg i någon kul färg (skippa den om du gör med choklad)
 
Chokladsmet:
3 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1/2 dl kakao (byt ut kakao mot 1/2 dl mer mjöl om du inte vill göra en chokladkaka)
100 g smält smör
1 dl mjölk
 
Glasyr:
2 dl florsocker
3-4 tsk vatten
 
Sätt ugnen på 180 grader.
 
Färgad smet:
Vispa upp äggen och sockret till en ljus och luftig smet. 
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. 
Tillsätt smör, mjölk och hushållsfärg till blandningen och rör sedan ner äggvispet.
Rör snabbt ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad limpform, ca 1,5 liter.
Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter.
Känn efter med en provsticka om kakan är klar.
Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en skärbräda.
 
Skär den färgade sockerkakan i ca 2 cm tjocka skivor. 
Stansa ut stjärnor eller andra figurer med en pepparkaksform.
Lägg de utstansade figurerna i en lång rad.
 
Gör den ljusa smeten till kakan.
Den gör du på samma sätt som den färgade, men hoppa över hushuållsfärgen.
 
Häll lite av den ljusa smeten i botten av en smord och bröad limpform, ca 1,5 liter.
Lägg ner raden med utstansade figurer och tryckt till lite så att de står upp i smeten.
Häll resten av smeten över figurerna. 
 
Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter.
Låt den svalna i formen.
 
Blanda ihop glasyren (färga med nån kul hushållsfärg om du vill).
Garnera kakan med glasyr och nåt piffigt strössel innan du skär den i skivor.
Voila!

Chokladsockerkaka ...