0 Läs mer >>

Detta behöver du till en tårta:
200 g kavring
100 g smält smör

5 gelatinblad
250 g kallrökt lax
1 scharlottenlök
2 ½ dl mellangrädde
5 dl kesella
2 dl lätt creme fraiche
citronsaft, salt och peppar

200 g löjrom
ett par dillkvistar
ett par citronskivor

Gör så här:
Mixa kavring i en mixer eller matberedare och blanda med det smälta smöret.
Tryck ut kavringsmixen i en form med löstagbar botten (ca 24 cm i diameter) och ställ formen i kylen i ca 15 minuter.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 min.
Mixa eller finhacka laxen och löken.
Vispa grädden och blanda ner kesella och creme fraiche. 
Blanda ner laxen och löken och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Krama vattnet ut gelatinbladen och smält dem i en kastrull på svag värmen.
Blanda ner gelatinet i laxsmeten, rör om ordentligt.
Häll laxröran i formen och ställ in i kylen igen i minst 2-3 timmar. Men godast blir den om den får stå över natten!
Innan servering, bred löjromen över tårtan och dekorera med ett par dillkvistar och citronskivor.

Mammas fantastiska...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 15 korvar:
500 g  nötfärs 
350 g  fläskfärs 
50 g  späck 
150 g  skalad och kokt potatis 
3 dl  mjölk 
1 dl  vispgrädde 
1 msk  salt 
2 tsk  strösocker 
1 tsk  mald muskot
½ tsk  mald svartpeppar
½ tsk  mald vitpeppar
1 tsk  mald kryddpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
grisfjälster (ca två meter)

Gör så här:
Mal ner färs, späck och pressad potatis i en stor bunke med hjälp av en köttkvarn.
Värm mjölk och grädde till fingertemperatur, 37°.
Häll över gräddmjölken i bunken och tillsätt kryddor.
Blanda allt väl för hand till en ganska lös färs.
Fyll korvsmeten i väl sköljda fjälster med hjälp av ett korvhorn eller en sprits.
Men fyll korvarna ganska löst, annars spricker de väldigt lätt.
Knyt en knut i varje ända av varje korv.
Stick hål här och där på fjälstret med en tjock nål, annars spricker korven lätt vid kokning.
Sjud korvarna i lättsaltat vatten, med ett lagerblad i, utan lock ca 10 min.
Korven går utmärkt att frysa in.

Kimmis julkorv

0 Läs mer >>

Detta behöver du till en sats:
12 skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
100 g vit choklad
ev. ett par droppar röd karamellfärg

Gör så här:
Klipp tomtarna i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smör, grädde och strösocker.
Koka upp under omrörning så att tomtarna smälter.
Låt koka på svag värme tills smeten uppnår en temperatur på 112 grader.
Rör om lite då och då så att det inte bränns vid.
Ställ kastrullen i kallt vatten så att det slutar koka direkt.
Rör fortfarande om.
Hacka den vita chokladen och lägg i smeten så att den smälter.
Pimpa med ett par droppar karamellfärg om du vill.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd form och ställ in i kylen att stelna.
När fudgen stelnat skär du upp den i lagom stora munsbitar.

Skumtomtefudge

0 Läs mer >>

Detta behöbver du till en stor tårta (12-14 bitar)
Tre bottnar:
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver

Fyllning:
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver

Choklad ganache:
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).
Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke och vispa samman någon minut.
Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna.
Vispa smeten ett par minuter tills den är klumpfri.
Fördela smeten i de tre formarna.
Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter.
Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut ovanpå men det ska de göra.
Ta ut kakorna och låt dem svalna.
Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen.
Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen.
Upprepa med följande lager.
När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.
Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

Smält chokladen till ganachen i en kastrull tillsammans med grädden.
Blanka av med en klick smör på slutet.
Låt ganachen svalna lite så den tjocknar innan den fördelas över tårtan.
Garnera med några bigaråer.

Very Cherry Chocol...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 dl kokt coucous eller bulghur
Salt och peppar
3 tomater
1 röd lök
1 dl finhackad persilja
10 finhackade myntablad
½ dl citronsaft
½ dl olivolja

Gör såhär:
Finhacka tomater, rödlök, persilja och mynta.
Blanda med couscousen/bulghurn och ställ in i kylen i minst 2 timmar innan servering.
Ringla över olivolja, citronsalt och krydda med salt och peppar innan servering.

Tabouleh

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4-5 stora piroger
1 gul lök
1 röd spansk peppar
1 morot
olja att steka i
400 g köttfärs
2 msk garam masala
1 pkt (ca 400g) krossade tomater
salt och peppar
2 dl riven ost
4-5 färdigkavlade smördegsplattor

Gör så här:
Finhacka löken, kärna ur pepparfrukten och finhacka den också.
Skala och riv moroten och fräs alltihop i olja i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och stek till det fått färg och tillsätt sedan garam masala och krossade tomater.
Rör om och låt puttra i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegsplattorna något och lägg en klick köttfärs i mitten på ena halvan av degen.
Strö osten över köttfärsen.
Vik den "tomma" sidan av degen över köttfärsen och kläm ihop kanterna med hjälp av en gaffel.. eller med fingrarna.
Grädda "pirogerna" i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.

Servera med en god sallad och guacamole!



Köttfärspiroger på...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till en tårta (ca 10 bitar)
200 g  mandelmassa 
2 msk  kakao 
2 st  ägg 
50 g  mörk choklad 

4 st  gelatinblad 
2 st  äggulor 
1 dl  strösocker 
125 g  kesella 
1 dl  apelsin, pressad 
2,5 dl  mellangrädde 

2 st  gelatinblad 
2 dl  apelsin, pressad 
5 msk  strösocker 
3 st  apelsiner 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Botten: Riv mandelmassan grovt eller kör den i matberedare.
Blanda ner kakao, ägg och hackad choklad.
Häll smeten i en form med löstagbar kant (24 cm i diameter), gärna med ett bakplåtspapper fastklämt i botten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 minuter.

Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa äggulor och socker.
Blanda ner kesellan.
Häll apelsinsaften i en liten kastrull.
Ta upp och lägg i de 4 gelatinbladen och värm tills de smälter.
Låt svalna och blanda sedan ner blandningen i äggvispet.
Vispa grädden och vänd ner den i äggvispet.
Fördela moussen över den kalla bottnen.
Ställ i kyl ett par timmar tills den stelnat.

Gelé: Blötlägg 2 gelatinblad i kallt vatten 5 min.
Blanda apelsinsaft och socker i en liten kastrull.
Krama ur gelatinbladen och lägg dem i kastrullen.
Värm tills de smälter.
Låt svalna.
Skär bort skalet från apelsinerna.
Skiva och halvera dem eventuellt.
Garnera tårtan och skeda över apelsinsaft.
Ställ in i kylen ytterligare någon timme.

Apelsinmoussetårta...

0 Läs mer >>
Detta behöver du till 6 personer:
2 gelatinblad 
1 vaniljstång 
5 dl vispgrädde 
½ dl strösocker 
1 msk glögg 

2 gelatinblad 
100 g frysta hjortron 
1 dl vatten 
1 tsk citronsaft 
1 msk strösocker

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Klyv vaniljstången på längden och koka upp den med grädden och sockret.
Dra kastrullen av värmen.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, låt dem smälta i krämen.
Låt dra ca 10 min.
Ta upp vaniljstången, skrapa ur fröna och rör ner dem och glöggen i krämen.
Häll upp i ca 1 1/2 dl stora portionsglas och kyl 2 timmar.
Blötlägg gelatinbladet till gelén i kallt vatten i ca fem minuter.
Koka upp hjortronen med vatten, citronsaft och socker.
Ta upbort hjortronkärnorna, kyl och skeda hjortrongelé över pannacottan när den börjar stelna.
Kyl ytterligare en timme tills gelén stelnat.

Julig pannacotta m...

0 Läs mer >>
 
4 förrätter:
8 pilgrimsmusslor
½ tsk salt
1 ½ msk smör
1 krm mald svartpeppar

2 avokador
4 msk créme fraiche
2 krm salt
2 tsk citronsaft
1 krm svartpeppar

machesallad

Avokadokräm: Skala, kärna ur och grovhacka avokadon.
Mixa snabbt ihop avokado, crème fraiche, salt och citronsaft.
Smaka av med peppar.
Täck över och ställ kallt tills det är dags att servera.
Musslorna: Hetta upp smöret i en liten stekpanna.
Salta musslorna och stek i het panna ca 30 sek på varje sida.
Ta omedelbart upp musslorna ur pannan.
Strö över nymald svartpeppar.
Servera tillsammans med avokadokräm och machesallad.

Grillade pilgrimsm...