0 Läs mer >>
Egentligen serverade vi två efterrätter efter middagen. Dels den här rispuddingen då, och sen gjorde vi kokosplättar med mango chutney, men den var bara sådär. så det receptet tar jag inte med. Men om någon är intresserad så tror jag det fanns på Santa Marias hemsida.

Detta behövs till 4 personer:
1½ dl rundkornigt ris
3 dl vatten
7 dl mjölk
3 cm kanelstång
1 krm kardemumma (malet eller stött)
3 msk socker
1 msk russin
½ g saffran (1 paket)

Gör såhär:
Blanda ris och vatten i en kastrull.
Koka på svag värme i ca 10 minuter.
TIllsätt resten av ingredienserna och rör om.
Sjud på svag värme under lock i ca 40 minuter eller tills det har blivit som en gröt.
Servera desserten varm eller kall. Garnera med kanel, mandlar och pistagenötter.


Jag tror den här desserten skulle funka till jul faktiskt. Som variant på ris a la malta? Det känns ganska juligt med saffran och kanel iaf :)

Kheer- Indisk risdess...

0 Läs mer >>
Nu får jag äntligen tummen ur röven och skriver ner recepten som jag och Cattis använde oss av när vi skulle ha Indisk temamiddag här hemma för ett tag sedan :) Först ut är en vegetarisk rätt som jag tror blev en av favoriterna under middagen (vi serverade nio ollika rätter totalt :S) Mycket god är den iaf!

Till 4 portioner behöver du:
2 stora kokta potatisar
1 burk kikärter (à 410 g)
1 finhackad gul lök
1 finhackad röd chilifrukt (urkärnad)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk riven färsk ingefära
1 msk rapsolja
1 burkar krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1½ msk garam masala

Gör så här:
Skär potatisen i mindre bitar.
Spola av kikärterna genom ett durkslag.
Fräs lök, vitlök, chili och ingefära i oljan.
Häll på kokosmjölk samt tomatkross och låt koka i ca 15 minuter tills såsen blivit lite tjockare.
Smaka av med salt, svartpeppar, gurkmeja och garam masala.
Tillsätt kikärter och potatis och låt det puttra med ett par minuter tills de är varma.

Servera med ett gott bröd.. eller som vi gjorde- med åtta andra rätter ;P

Cattis indiska veggot...

0 Läs mer >>
Nu har jag och Emi lagat lunch här hemma. Eftersom hon är kräsen som ett litet barn så blev det makaroner med brunsås för hennes del medans jag slog på stort och gjorde viltskav i sås med kokt potatis. Mums.
Jag har aldrig lagat viltskav förut så det var lite kul att pröva någonting nytt.



Receptet räcker till ca 4 personer

Du behöver:
450 g vilt- eller renskav
4 dl matlagningsgrädde
1½ msk vetemjöl
1 msk soja
1 köttbuljongtärning
2 msk rödvinbärsgelé

Gör såhär:
Fräs köttet i olja i en stekpanna.
Vispa ihop grädde, mjöl, buljongtärning, soja och gelé.
Låt såsen koka upp.
Lägg ner köttet i såsen och låt puttra i ca fem minuter.
Servera med potatis och sallad.

Vilda grytan

0 Läs mer >>
Nämen goddagens!

Idag har varit en lat dag..fast ändå inte.
Var en sväng till Stinsen med Sandro och Cattis och letade födelsedagspresent.
Sedan bar det av mot Willys där jag storhandlade. Börjar bli fattig nu :(
Annars har jag mest småplockat här hemma i reklampauserna på TV.
Stor TV-kväll ikväll! Ugly Betty just nu och om ungefär en timme är det dubbeavsnitt av DH,
Jag har laddat upp med middag framför TVn och ska snart äta lite glass med double chocolate chip coockies tror jag.
Sålänge får ni lusläsa recptet på min middag: Cous cous fräs med korv och päronsås. Spännande va? Päronsås liksom. Lite som tsatsiki fast med päron istället för gurka.
Fresh. I like it, känns som sommar :)


Receptet räcker till ca 4 personer


Du behöver:
3 dl vatten
1½ tsk salt
3 dl cous cous
3 kryddiga korvar (typ chorizo)
300 g grönsaksblandning (typ sån där vanlig från frysdisken)
2 krm svartpeppar
2 päron
2 dl matyoghurt
1 tsk mald ingefära (eller färsk riven)

Gör såhär:
Koka upp vattnet med ½ tsk salt. Tillsätt couscous och ta kastrullen av plattan. Låt stå med locka på i ca fem minuter.
Skär korven i strimlor. Fräs den utan matfett i några minuter. Tillsätt grönsakerna och låt fräsa med i någon minut.
Vänd i couscousen och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
Skala, kärna ur och riv päronen grovt med ett rivjärn.
Blanda päronrivet med matyoghurten. Krydda med resten av saltet, pepparn och ingefäran.
Servera cous cous fräset med såsen, bröd och en sallad :)

Cous cous fräs med ko...

0 Läs mer >>
Har precis avnjutit kvällens middag som bestod av pasta med krämig tonfisksås. Har blivit mycket fisk den här veckan känner jag, men det är ju faktiskt himla gott!
Idag gick jag faktiskt till affären- gick! Det var så underbart väder så jag knallade iväg till ICA, tog kanske 15-20 minuter att gå så det var ju inte så farligt. Det var värre på tillbakavägen när jag var tvungen att bära de helvetes tunga kassarna hela vägen.

Så här gör man iaf tonfiskpastan på ett kick!


Receptet räcker till ca 4 personer
Tillagningstid: ca 15 minuter


Du behöver:
300 g pasta
250 g broccolibuketter
½ purjolök (jag som är lite kinkig när det gäller lök tog 1/4 gul lök istället- funkade lika bra!)
smör eller olja att steka i
2 burkar tonfisk i vatten (á 185g st)
2½ dl ostsås (typ Kelda simply cheese)

Gör såhär:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Lägg i broccolin i pastavattnet när ca 3 minuteråterstår av pastans koktid.
Strimla och fräs löken i smöret/oljan i en kastrull.
Häll av vattnet från tonfisken.
Lägg fisken i kastrullen med lök och häll på ostsåsen.
Servera såsen till broccolipastan.

Pasta med krämig tonf...

0 Läs mer >>
Jajjemänsan middagen blev mycket mumsig! Enkel att göra var den också.

 

Receptet räcker till ca 4 personer och kommer från arla.se
Tillagningstid ca 20 minuter.


Du behöver:
250 g frysta krabbpinnar
300 g pasta
250 g frysta ärtor
3 dl Kelda sås Lovely Lemon
1 msk koncentrerad hummerfond
½ dl hackad gräslok eller 1 finhackad vitlök

Gör såhär:
Tina krabbpinnarna.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar och lägg i ärtorna mot slutet av koktiden.
Strimla krabbpinnarna.
Värm upp såsen och rör ner hummerfonden och krabbpinnarna i den.
Häll av vattnet från pastan och häll tillbaka det i kastrullen.
Häll såsen över pastan och strö över gräslök/vitlök

Hummerpasta med krabb...

0 Läs mer >>
Här Sandro har du receptet på efterrätten vi mumsade på i fredags :)
Den tog ett tag att göra eftersom den ska stå i kylen och stelna.. Men annars var den inte så värst komplicerad :D



Receptet räcker till ca 4 personer


Vaniljpassion:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ vanlijstång (jag hittade ingen när jag var i affären så jag tog 1 tsk vaniljsocker istället :S)
3 gelatinblad
4 passionsfrukter (jag tog 6 eftersom de var små och I love passionsfrukt)
5 äggulor
1½ dl ströocker

Marräng:
2 äggvitor
1½ dl strösocker

Garnering:
Passionsfrukt
Hallon
Marräng

Gör såhär:
Blanda grädde och mjölk i en kastrull.
Snitta vaniljstången på längden och lägg i den i gräddmjölken.
Koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter.
Ta upp vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen ner i blandningen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter.
Dela passionsfrukterna och skrapa ur dem i en finmaskig sil.
Pressa (passera) fruktköttet så att saften pressas ur- ca 1 dl saft ska det bli.

Vispa ihop äggulor och socker i en bunke.
Vispa ner gräddblandningen i äggulorna.
Häll tillbaka allt i kastrullen och värm på medelvärme tills smeten har tjocknat.
FÅR INTE KOKA! Rör rör rör så att det inte kokar!!
Häll över allt i en skål, krama up gelatinbladen och rör ner dem i blandningen tills de smälter.

Ta 1½ dl av vaniljkrämen och blanda ut med passionsfruktsjuicen.
Fördela vaniljkrämen i fyra glas/skålar.
Ställ dem kallt så att de börjar stelna i ca 15 minuter.
Skeda på passionsfruktskrämen.
Ställ kallt och låt stelna.

Sätt ugnen på 125 grader.
Vispa äggvitorna i en bunke på låg hastighet i ca 3 minuter, därefter på hög hastighet och tillsätt sockret lite i taget efterhand.
Vispa tills massan blir blank och formar toppar.
Klicka ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda nederst i ugnen i ca 30 minuter.
Sänk sedan värmen till 100 grade och grädda i 30 minuter till.

Servera vaniljpassionerna kalla och toppa med passionsfrukt, hallon och marrängen.

Vaniljpassion

0 Läs mer >>
Här kära vänner har ni recpetet på en perfekt laxgryta. Gick snabbt som tusan att göra och dessutom så var det väldigt få ingredienser. :D

Receptet räcker till ca 4 personer


Du behöver:
4 skinn- och benfria laxfiléer (ca 400g)
400 g pasta
2 dl creme fraiche (går bra med lätt creme fraiche också)
½ hönsbuljongtärning
1 msk flytande honung
rivet skal pch saft av en pressad lime
svartpeppar

Gör såhär:
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.
Blanda creme fraiche, buljongtärning, honung och limesaft och limeskal i en kastrull.
Låt såsen koka upp.
Skär laxen i tärningar och lägg ner den i kastrullen.
Låt koka någon minut tills laxen är klar.
Servera med pasta och gärna vitlöskfräst spenat.
Krydda med peppar.


JÄVLIGT GOTT :D

Limelaxpasta

0 Läs mer >>
Igår när jag precis skulle somna så fick jag en uppenbarelse. Lakrits- och hallonmuffins. Eftersom jag hade Cattis här på middag ikväll så var jag ju tvungen att hitta på någonting att fika på efter, och gärna då muffins eftersom de går snabbt att göra, jag hade nästan allt hemma och de går lätt att frysa in.
Då kom jag på det. Den perfekta kombinationen. Varför har jag aldrig hört talas om lakrits- och hallonmuffins förut?
Eftersom jag inte hittade något recept på det idag så fick jag experimentera lite.. Men fasen vad gott det blev. Klart fem av fem stjärnor från mig och Cattis :)

Här har ni receptet till ca 24 normalstora muffins:

Muffins
200g smör
4 ägg
5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl mjöl
1 dl finhackad Kick lakritskola
2 dl hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser. Klicka ut smeten i normalstora muffinsformar och grädda i ugnen i ca 10 minuter. Lår muffinsarna svalna. Glasyren gör du enkelt genom att blanda lite vatten med mycket florsocker, det ska bli riktigt trögflytande, och har i karamellfärg av eget val (mitt självklara val är rosa såklart ;P). Smeta på glasyren på myffinsarna. Krossa godis (typ hallonmumrikar eller liknande) och strö över muffinsarna.
Voila!



Hallon- och lakrits m...

0 Läs mer >>
Åh jag blev så hungrig av allt efterrätts-makande.
Har nämligen spenderat halva dagen med att förbereda efterrätten till ikväll. Eller ja, halva dagen kanske var att ta i. Men tid tig det!
I vilket fall så fixade jag mig lite korvstroganoff till lunch. Mycket gott och mättande. Svensk husmanskost när den är som bäst :)



TIll 4 pers:
400 g falukorv
1 gul lök
smör eller olja att steka i
400 g krossade tomater
1 dl matlagningsgrädde
salt
peppar

Skär korven i strimlor eller bitar. Skala och hacka eller riv löken.
Fräs korven och löken tillsammans i en stekpanna så att det får färg.
Häll i krossade tomater och matlagningsgrädden och låt puttra i ca 5 minuter.
Servera med kokt ris.


As simple as that :)

Korvstroganoff

0 Läs mer >>
Jag kunde inte låta bli. När jag kom hem så var jag tvungen att baka vaniljbullar jag med. De blev inte lika fina som Cattis men vad fasen, de blev ju minst lika goda!


Jag vet de ser ut som rövhål.. men man får blunda och njuta av smaken istället ;P



Jag använde Leila Lindholms recept men ändrade lite.. Bland annat så körde jag med pulver-marsan-sås istället för att göra egen. Sen så tryckte jag ner lite hallon i varje bulle också. Galet gott!


Ingredienser

1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1.5 dl strösocker
0.5 sk salt
150 g mjukt smör
1 st ägg, ekologiskt
1.2 l vetemjöl special
Vaniljkräm
5 dl mjölk, 3%
1 stång vanilj
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizenamjöl
50 g mjukt smör

Gör så här

1. Gör vaniljkrämen: Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.

4. Gör degen: Mal kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader. Skär smöret i små tärningar. Smula ner jästen i en bunke eller matberedare och blanda med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

5. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i behållaren till dubbel storlek, i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 16 bitar och runddriv bitarna till runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

7. Platta till bullarna lite och jäs till dubbel storlek under duk, cirka 40 minuter. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse, sätt spritsen i varje bulle och fyll med lite kräm.

8. Grädda bullarna gyllene, i cirka 7-8 minuter och låt sedan svalna något. Pensla dem sedan med smält smör och rulla dem i strösocker, utan att det hamnar socker på vaniljklicken.


Jo det tar lite tid med all jäsning och så.. Men det är värt det!

Cattis vaniljbullar m...

0 Läs mer >>
Åh herregud vad jag är mätt nu! Och lycklig. Jag lyckades faktiskt laga något av det godaste jag har ätit på mycket jävla länge! Köpte hem lite lax igår så då fick det bli något med det. Gaah så gott det blev!



Såhär gjorde jag:

Laxen
Rensa laxen och skär i portionsbitar (eller köp färdiga frysta som jag gjorde;P)
Olja en ugnsfast form och lägg ner laxbitarna i den.
Bred över ett generöst lager med pesto över varje laxbit.
Mosa fetaost och strö över laxen.
Salta peppra och ha riv lite parmesanost över.
Skjutsa in i ugnen på 220 grader i 15-20 minuter.

Klyftpotatisen
Skölj och borsta potatisen och skär i klyftor.
Koka potatisen så att den blir nästan färdig i lättsaltat vatten.
Häll av potatisen och ner med det i en stekpanna med smör i.
Fräs potatisen så att den får färg.
Salta och peppra.

Fetakrämen
Mosa fetaost och blanda med creme fraiche.
Pressa ner vitlök och salta och peppra.

Servera hela kalaset med grönsaker (Psst.. sparris passar utmärkt till)

Pesto- och fetalax me...