0 Läs mer >>
 
6-8 portioner
 
60 g purjolök
1 medelstor morot
60 g broccoli
1,5 dl mjölk
150 g ben- och skinnfri torskfilé (eller annan vit fisk)
3 svartpepparkorn
1 lagerblad
20 g smör
1 msk vetemjöl
50 g riven ost (t.ex. cheddar)
 
Skala och skölj purjolöken och skiva den tunt.
Skala moroten och skär i slantar.
Fräs löken på medelvärme i lite smör i en kastrull i 2-3 minuter.
Tillsätt morot och häll på vatten så att allt täcks.
Låt småkoka i ca 12 minuter.
Lägg i broccolibuketterna och låt koka ytterligare 8 minuter.
 
Värm upp mjölk en panna med pepparkorn och lagerblad och lägg i fisken.
Sjud tills fisken är genomkokt och lägg den sedan åt sidan.
Sila bort pepparkorn och lagerblad men spara mjölken.
 
Smält ner smör i pannan och vispa ner mjölet så det blir klumpfritt och häll sedan på mjölken som var kvar från fisken.
Låt sjuda i ett par minuter tills såsen tjocknat och ta den sedan från värmen.
Vispa ner osten till en slät sås.
 
Hacka grönsakerna och fisken fint och blanda ner i såsen, eller kör i en matberedare till önskad konsistens.

Torsk med grönsaker o...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 påse (á 65 g) babyspenat
1,5 dl couscous
Rivet skal av 1/2 citron
1 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1/2 knippe salladslök
2 mogna nektariner
1-2 förpackningar halloumi
1 kruka färsk basilika
 
Tillaga couscousen enligt förpackningens anvisning.
Blanda upp den, med hjälp av en gaffel, och rör ner citronskal, vinäger och smaka av med salt och peppar.
 
Fördela den sköljda spenaten i fyra djupa tallrikar, eller på ett stort fat.
Fortsätt sedan med couscous och hackad salladslök.
Skär nektarinen i klyftor och fördela över.
Stek halloumin i lite olja tills den fått fin färg.
 
Toppa salladen med halloumi och basilikablad.

Couscoussallad med ha...

0 Läs mer >>
 
ca 16 bitar
 
100 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk mald kanel
2 bananer (ca 400 g)
1/2 dl mjölk eller kallt kaffe
 
Sätt ugnen på 175°C. 
Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten, ca 1,5 liter.
 
Vispa ihop smör och socker och tillsätt sedan äggen, ett i taget.
Sikta ner mjöl, bakpulver, bikarbonat och kanel och rör om ordentligt.
Mosa bananerna och blanda ner dem och mjölken (eller kaffet) i smeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
 
Låt kakan svalna innan den skärs i bitar.
 

Banankaka

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
200 g äggnudlar
300 g kycklingfilé
salt och peppar
smör eller olja att steka i
1 tumstor bit finhackad ingefära
3 pressade vitlöksklyftor
250 g strimlad rödkål
1/2 dl teriyakisås
1 dl vatten
1 msk japansk soja
Finrivet skal och saften av 1 lime
2-3 strimlad salladslökar
 
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning.
 
Strimla kycklingfiléerna och bryn dem i lite olja i en het panna.
Krydda med salt och peppar och tillsätt sedan ingefära, vitlök och rödkål och låt fräsa med i ett par minuter.
Häll sedan på teriyakisås, vatten, soja och lime och låt puttra ihop i någon minut.
 
Blanda ner de avhällda nudlarna i teriyakin och toppa med salladslöken precis innan servering.

Chicken Teriyaki nude...

0 Läs mer >>
 
ca 16 st
 
100 g smör
3 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
50 g jäst
8,5 dl vetemjöl
 
1 ägg till pensling
 
Smält smöret och blanda med mjölken.
Värm vätskan till 37°C.
Smula jästen i en bunke och blanda med degvätskan tills den är helt upplöst.
Arbeta ner socker, vaniljpulver och nästan allt vetemjöl till en smidig deg.
 
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela i ca 16 bitar.
Rulla varje bit till en lång korv och forma till en kringla och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 275 °C.
Vispa upp ett ägg och pensla kringlorna.
Grädda dem i mitten av ugnen i ca 5 minuter.
 
Låt kringlorna svalna. 
Om man vill kan man pensla kringlornas ovansida med lite smält smör och sedan doppa dem i strösocker. Men gör detta precis innan servering så sockret inte smälter bort. Om du fryser in dem så gör det utan socker.

Vaniljkringlor

1 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 kg blåmusslor med skal
2 vitlöksklyftor
2 + 2 schallottenlökar
2 + 2 msk smör
2 + 2 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad hummerfond
6 dl vatten
500 g räkor med skal
2 kokta humrar
1 fänkål
3 dl risottoris
1 krm saffran
2 krm nymald svartpeppar
 
Skrubba musslorna och släng bort de som är trasiga och de som inte stängs när du knackar dem mot köksbänken.
 
Skala och finhacka vitlök och 2 schallottenlökar.
Fräs lök och vitlök i 2 msk smör.
Häll på 2 dl vin, hummerfond och vatten.
 
Lägg i musslorna och låt koka i ca 5 minuter.
Plocka upp musslorna med en hålslev och sila musselbuljongen, spara den till risotton.
Släng bort musslor som inte har öppnats.
Plocka hälften av musslorna ur skalen och låt resten ha sina skal kvar.
 
Skala räkorna.
Halvera humrarna och plocka ur allt kött.
Knäck klorna och försök att få ur dem hela.
Förvara skaldjuren i kylen fram till servering.
 
Skala och skiva 2 schallottenlökar.
Ansa och skär fänkålen i mindre bitar och spara eventuell fänkålsdill till garnering
Fräs lök och fänkål i 2 msk smör.
Tillsätt ris och saffran och fortsätt fräsa i 1 minut.
Häll på 2 dl vin och en fjärdedel av musselbuljongen.
Låt buljongen koka in under omrörning.
Fortsätt att späda med resterande musselbuljong.
Koka tills riset har en krämig konsistens, det tar ca 20 minuter.
 
Vänd ner spenat, räkor, musslor och hummerkött i risotton.
Konsistensen på risotton ska vara lös och krämig.
Garnera risotton med hummerklor och eventuell fänkålsdill.
Mal över peppar och servera genast.
 
Follow my blog with Bloglovin

Skaldjursrisotto med ...

0 Läs mer >>
 
4-6 portioner
 
400 g köttfärs (nötfärs eller blandfärs)
1 gul lök
smör eller olja att steka i
100 g rökt skinka i bit
2 morötter
1 bit (ca 3x3 cm stor) rotselleri
1 krm malen kryddnejlika
1 krm malen muskotnöt
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
 
Pasta och finriven ost till servering, t.ex. pecorino eller parmesan
 
Finhacka löken och fräs den tillsammans med köttfärsen i smör eller olja i en stor stekpanna eller stekgryta.
Finhacka den rökta skinkan och skala och frovriv morötter och rotselleri.
Blanda ner det i köttfärsen och krydda med nejlika och muskotnöt.
Rör ner köttbuljong, tomatpuré och vin och låt koka ihop i ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera köttfärssåsen med nykokt pasta och finriven ost.

Pasta med den perfekt...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
2 vitlöksklyftor
500 g kycklingfärs
salt och peppar
140 g bacon
 
1000 g mjölig potatis
2 dl mjölk
100 g finriven parmesanost
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Blanda ströbröd, mjölk och ägg i en bunke och låt stå och dra i ett par minuter.
Blanda ner kycklingfärsen och pressa ner vitlöksklyftorna.
Krydda färsen med salt och peppar och forma den till två limpor.
Linda in limporna i baconskivorna och lägg dem i en ugnsfast form.
Ställ formen mitt i ugnen i ca 15 minuter, höj därefter värmen till 250°C och ändra till grilleffekt på ugnen.
Låt stå i ca 5 minuter till.
 
Skala och skär potatisen i små bitar.
Koka dem mjuka i lätt saltat vatten och häll sedan bort vattnet. 
Vispa ner mjölken, gärna med elvisp, och parmesanosten och smaka av moset med salt och peppar.
 
Skiva upp kycklingfärslimpan och servera den med moset och grönsaker.

Kycklingfärslimpa med...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 paket bacon
1 gul lök
4 stora potatisar
4 morötter
1 palsternacka
en liten bit rotselleri
1 liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1/2 dl finhackad bladpersilja
 
Citrongräddfil:
2 dl gräddfil
2 tsk finrivet citronskal
salt och peppar
 
Skär eller klipp baconet i bitar.
Hacka löken.
Fräs lök och bacon i desse get fett i en stekgryta.
Skala potatis, morot, palsternacka och rotselleri.
Skär rotfrukterna i tärningar och rör ned dem i baconet tillsammans med vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 15 minuter.
Strö över persilja.
 
Blanda gräddfil och citronskal i en skål och smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med citrongräddfilen och ett gott bröd.

Baconsoppa med citron...