0 Läs mer >>
Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer eller 8 kycklinglårfiléer
Salt, peppar & oregano
Smör att steka i
4 stora skivor parmaskinka (dela dem på hälften om du använder kycklinglårfiléer)
2 dl grädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa och rensa kycklingfiléerna.
Krydda dem med salt, peppar och oregano och bryn dem  smöret i en stekpanna.
Linda in filéerna i parmaskinkan och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, balsamvinäger, fond och vitlök och häll över kycklingen och ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills kyckligen är helt genomstekt.

Servera med ris och en sallad!

Parmakyckling i balsa...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde (eller mjölk + redning)
1 msk soja
½ hönsbuljongtärning
2 msk rödvinbärsgelé
1 tsk timjan
smör att steka i
salt & peppar & cayennepeppar

Gör såhär:
Putsa och skär kycklingfiléerna i grtbitar.
Finhacka löken och fräs den i lite smör tillsammans med kycklingen och pressad vitlök i en stekpanna.
Lägg över kyckligen och löken i en gryta och häll på grädde, soja, buljongtärning, gelé och timjan.
Låt koka upp och sedan småputtra i ett par minuter.
Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.

Servera med ris och kanske en god sallad och lite rödvinbärsgelé.

Enkel kycklinggryta m...

0 Läs mer >>

(43,1% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 28 st:
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
1 nypa salt
150 g mjukt smör
2 st ekologiska ägg
12 dl vetemjöl special

Gör såhär:
Värm mjölken tills den är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan (mjölken).
Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
Sedan lite vetemjöl i taget.
Arbeta samman till en smidig vetedeg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45–60 minuter.

Dela upp degen i 28 delar och rulla varje del till en boll.
Tryck ner ett finger rakt genom varje boll och snurra degen runt fingret, som att rocka rockring, fast med fingret och en deg. Typ..
Lägg de rockade donutsen på en plåt under en bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Hetta upp 1- 1½ liter olja (ej olivolja) i en tjockbottnad kastrull, dock ej för varmt, då kan det gå illa.
Fritera varje donut tills de är gyllenbruna och lägg sedan upp dem på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.
Låt svalna innan du eventuellt doppar dem i glasyr!

Leilas donuts

0 Läs mer >>

(47,8% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 20 st:
3,2 dl ljummen mjölk
50 g jäst
30 g smält smör
150 g socker (ca 2 ½ dl)
1 msk vaniljsocker
½ tsk kanel
en nypa salt
2 ägg
625 g mjöl (ca 10 dl)

Gör så här:

Värm smöret och mjölken till 37 grader och smula ner jästen i det.
Tillsätt socker, ägg, kanel, vaniljsocker och salt och rör om noggrant.
Blanda ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
Arbeta lite med degen på ett mjölat bakbord och forma den till en stor rund boll.
Smörj en skål med smör och lägg i degen och på med en bakduk.
Låt degen jäsa i ca 1 timme eller till dubbel storlek.

Kavla ut degen till en ca 1 ½ cm tjock platta.
Använd en liten skål eller liknande för att skära ut lagom stora rundlar.
Sätt ugnen på 190 grader.
Tryck ut ett hål i mitten på varje och låt doughnutsen jäsa i ca 45 minuter till.
Grädda doughnutsen i ugnen i ca 8 minuter.
Låt dem svalna innan du har på glasyr.

PS. Glasyr gör du superenkelt genom att blanda mycket florsocker, lite vatten och pyttelite karamellfärg.



Baked doughnuts

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
200 g bacon
1 gul lök
4 dl grädde
1 dl gröna ärtor
2 tsk köttbuljongpulver
1 dl riven parmesanost
svartpeppar

Gör så här:
Skär baconen i bitar och finhacka löken.
Fräs både löken och baconen i en stekpanna tills överflödigt fett har försvunnit.
Häll i grädde, och köttbuljongpulver och låt puttra någon minut och ha sedan ner ärtorna och hälften av parmesanosten och rör om ordentligt.
Låt puttra tills ärtorna är klara (om de var frysta innan) och smaka av med peppar.

Servera med kokt pasta och resten av parmesanosten!



Min Pasta Carbonara

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 dl kokta makaroner (al dente)
200 g falukorv
1 scharlottenlök
2 ägg
3 dl mjölk
salt & vitpeppar
2 dl riven ost

Gör såhär:
Skär korven i små kuber och finhacka löken.
Fräs korv och lök i en stekpanna och blanda med makaronerna.
Häll makaron- och korvblandningen i en ugnsfast form.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll över makaronblandningen.
Salta, peppra och strö osten över.
Låt stå i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter eller tills osten fått färg och äggstanningen stelnat.

Servera med en god sallad och smält smör.

Makaronipudding