0 Läs mer >>
 
 
ca 20 kakor
 
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker
125 g rumsvarmt smör
 
2,5 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
 
Garnering:
200 g mjölkchoklad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten (smöret ska inte smältas).
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20*30cm och grädda i ca 20 minuter.
Blanda socker, grädde, sirap och vaniljsocker i en kastrull med tjock botten.
Låt koka ihop till en kolasmet vid ca 120 °C (Om du inte har en termometer- gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg).
Bred sedan ut kolan över kakbotten.
Låt stå kallt medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svala kolafyllningen.
Låt stå svalt till servering.
 
Näringsinnehåll per kaka:
302 kcal
2 g protein
20 g fett
27 g kolhydrater

Spröda Twixkakor

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 kalkonfilé (ca 500 g)
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 msk smör
 
1 msk dijonsenap
3 msk rapsolja
2 msk vatten
0,5 dl finhackad gräslök
 
500 g potatis
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
Salta, peppra och bryn köttet runtom i smör i en stekpanna.
Stek köttet i ugnen tills innertemperaturen är 70°C, ca 30 minuter.
Låt köttet vila i folie i ca 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
 
Lägg senapen i en skål och vispa ner oljan, lite i taget, och vispa ner vatten och gräslök.
Skeda såsen över köttet och servera med lättkokta grönsaker.
 
Skala potatisen och skär den i tunna skivor.
Stek dem mjuka på medelvärme i smör och krydda med salt och peppar.
 
Servera kalkonen med potatisen och dressingen och en smarrig sallad.
 
Näringsinnehåll per portion:
353 kcal
30 g protein
16 g fett
20 g kolhydrater

Kalkonfilé med sen...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
4 utskurna biffar (á 150 g)
3 msk grillsås med hickorysmak
1 kg färskpotatis
1 dl inlagd jalapeno
1 burk majs (ca 340 g)
0,5 dl solrosolja
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
 
Skär ett par snitt i kanterna på köttet, så att det inte kupar sig vid stekning.
Pensla med grillsåsen och låt köttet stå framme i ca 20 minuter innan det steks/grillas.
Skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av och skär den sedan i skivor.
Låt jalapenos och majs rinna av och hacka sedan jalapnos fint.
Varva potatis, jalapeno och majs i en skål och blanda olja, vinäger, salt och peppar i en annan.
Häll dressingen över potatisen och blanda lätt.
Grilla biffarna i grillpanna ller på utegrill i ca 2 minuter på varje sida.
 
Servera biffarna med potatissalladen och grillade grönsaker.
 
Näringsinnehåll per portion:
566 kcal
39 g protein
18 g fett
58 g kolhydrater

Barbequebiff med h...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
500 g nötkött (tex lövbiff eller rostbiff)
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk oregano
1 tsk spiskummin
2 msk rapsolja
3 dl vatten
1 msk soja
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
2 avocados
1 tsk pressad citron
1 krm salt
10 krossade nachos
 
Skär köttet i små bitar och blanda med vitlök, salt och kryddor.
Bryn köttet i olja och häll sedan på vattnet.
Låt grytan sjuda i ca 30 minuter under lock och rör sedan ner sojan.
Blanda ner mjölet i grädden och vispa sedan ner det i grytan och låt sjuda ca 3 minuter.
Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
Dela, kärna ur och gröp ur avocadon och mosa ihop med citron och salt.
Krossa nachos och strö dem över grytan vid servering.
 
Servera grytan med avocadoröran och ugnsrostad potatis och blomkål.
 
Näringsinnehåll per portion:
389 kcal
29 g protein
27 g fett
7 g kolhydrater

Texmexgryta Santa Fé

0 Läs mer >>
 
 
14-16 st

Mördeg:
120 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 äggula
 
Fyllning:
370 g mandelmassa
160 g rumsvarmt smör
2 hela ägg
3 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
50 färska hallon
 
Garnering:
2 dl florsocker
2-3 tsk vatten
 
Knåda samman alla ingredienser till mördegen i en bunke till en deg.
Plasta in degen och låt den vila i kylen i ca 30 minuter.
Ta ut degen, knåda den lite lätt och kavla ut den på ett mjölat bord, 3-4 mm tjock.
Stansa ut 14-16 runda bottnar ur degen och fordra runda mazarinformar med bottnarna.
Se till att degen går över kanten, och skär bort överflödig deg.
 
Sätt ugnen på 175°C.
Riv mandelmassan och rör ihop den, lite i taget, med smöret till en slät massa.
Blanda ner ett ägg, oh en äggula i taget och blanda väl.
Blanda till sist i vaniljsocker och vetemjöl och blanda det till en slät och fin massa.
Fyll formarna till lite mer än 3/4 med massan.
Stoppa ca 3 hallon i varje form och grädda dem mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt mazarinerna svalna.
Blanda florsocker och vatten och spritsa eller bred ut över de svala mazarinerna.
Låt glasyren stelna och förvara kakorna i en burk med tätslutande lock.

Hallonmazariner

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g skinn- och benfri koljafilé
1 dl kokosmjöl
2 ägg
2 dl mandelmjöl
salt och peppar
 
500 g rotselleri
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
Skala rotsellerin och skär den i mindre bitar.
Koka sellerin mjuk tillsammans med en skalad vitlöksklyfta i lättsaltat vatten.
 
Klappa fiskfiléerna lätt med ett hushållspapper så överflödig vätska sugs upp.
"Doppa" varje filé i mandelmjöl så att de täcks runtom.
Vispa upp äggen och doppa fiskfiléerna i smeten.
Strö sedan på mandelmjöl så att det täcker alla filéerna runt om.
Lägg de panerade filéerna på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 
När sellerin är mjuk- häll av vattnet.
Mixa till en slät puré med en stavmixer och blanda ner ost, creme fraiche och smör.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera fisken tillsammans med rotselleripurén och en smarrig remouladsås.
 

Kokos- och mandelp...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4-8 konserverade persikohalvor i sockerlag
50 g smör
3 msk farinsocker
1 msk curry
1 dl persikospad (från konservburken)
1 msk nypressad citronsaft
 
Smält smöret i en traktörpanna och lägg i persikohalvorna.
Blanda farinsocker och curry och srö det i pannan.
Låt det puttra på medelvärme i ett par minuter.
Tillsätt persikospadet och citronsaften.

Servera 1-2 persikohalvor per person och skeda över lite spad. Serveras med en klick vaniljglass.

Currypersikor med ...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
8-12 kycklinginnerfiléer
1 tsk gurkmeja
2 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 finriven vitlöksklyfta
3 cm finriven ingefära
saft från ½ citron
1 dl turkisk yoghurt
½ tsk chilipeppar
salt och peppar
 
2 lime
1 dl matyoghurt
2 msk tahini (sesampasta)
4 msk olivolja
2 krm salt
 
1-2 butternutpumpor
½ tsk kardemumma
1 tsk kryddpeppar
salt och lite olja
 
 Putsa kycklingfiléerna fria från senor.
Blanda gurkmeja, garam masala, spiskummin, vitlök, ingefära, citron, yoghurt, chilipeppar och salt och peppar.
Lägg kycklingen i yoghurtmarinaden över natten.
 
Skär bort skalet från limen så att den vita hinnan försvinner.
Skär sedan ut klyftorna och skiva dem och lägg i en bunke.
Blanda limen med olivolja och salt.
Blanda ner yoghurt och tahini och låt såsen stå kallt tills det är dags för servering.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala pumpan och skär den i två halvor, på längden.
Kärna ur pumpan och skär varje halva i klyftor.
Lägg klyftorna på en bakplåtspappersklädd plåt och krydda med kardemumma och kryddpeppar.
Salta och ringla lite olja över och blanda ihop allt med händerna.
Ställ pumpan i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter tills de mjuknat och fått fin färg.
Grilla under tiden kycklingfiléerna.
 
Servera kycklingen med pumpan, tahinisåsen och en god sallad.

Tandorikyckling me...

0 Läs mer >>
 
 
1 kanna
 
1 flaska rött vin (spanskt)
2 msk farinsocker
1 apelsin
1 citron
3 dl kall sockerdricka eller fruktsoda
Isbitar
 
Blanda vin med farinsockret.
Rör runt till sockret lösts upp.
Ställ in i kylen någon timma.
Tvätta och skär upp apelsin och citron.
Lägg dem gärna i frysen sådär 30 minuter eller längre. 
Vid servering så lägger du i de frysta fruktbitarna, häller på sockerdrickan och tillsätter is efter behag. 

Sangria

0 Läs mer >>
 4 portioner

600 g skinn- och benfria rödspättafiléer
200 g philadelphiaost
100 g skalade räkor
1 tsk Knorr fiskkrydda
salt och peppar
 
Hollandaisesås:
3 msk vatten
1 tsk citronsaft
2 äggulor
100 smör
1 krm vitpeppar
0,5 tsk salt
 
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda philadelphiaost med räkor och fiskkrydda.
Klicka ut blandningen på fiskfiléerna och rulla ihop dem och lägg i en ugnsfast form.
Salta och peppra fisken och ställ den i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 
Gör under tiden såsen.
Smält smöret.
Blanda vatten, citronsaft och äggulor i en kastrull.
Värm upp såsen under omrörning, tills den tjocknat, men mycket viktigt att den inte kokar.
När såsen har tjocknat ta av den från värmen och vispa ner smöret, lite i taget, i en tunn stråle.
Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
 
Servera fisken med såsen och en god sallad och kokta primörer.

Räkfylld rödspätta...

0 Läs mer >>
 
 
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
1 tsk strösocker
½ tsk salt
 
Fyllning:
125 g smör
3 dl ljus sirap
1 ½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
½ tsk salt
2 ägg
150-200 g grovt hackade pekannötter
1 tsk vaniljsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser till pajskalet till en smidig deg och tryck ut i en pajform.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
 
Sänk värmen på ugnen till 175 grader.
Koka upp smör, sirap, socker, mjöl och salt och låt det sjuda i ca 3 minuter under omrörning.
Tag av från värmen och låt fyllningen svalna till rumstemperatur.
Vispa äggen lätt och blanda ner dem, nötterna och vaniljsockret i sirapssmeten.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i 35-40 minuter.
Låt pajen stå kallt fram till servering, gärna över natten.
 
Servera med en klick vispad grädde.

Pekannötpaj

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
500 g oxfilé
 
Marinad 1:
2 msk soja
2 msk olja
1 msk hoisinsås
1 tsk strösocker
½ tsk salt
 
Marinad 2:
2 dl olivolja
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
½ dl finhackad persilja
2 msk avrunnen kapris
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk nymald svartpeppar
 
Blanda ihop ingredienserna till marinad 1 och lägg oxfilén i en tät plastpåse och slå över marinaden, låt stå i 3 timmar.
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg filén på galler, stick i en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 55 grader, cirka 35 minuter.
Vänd filén en gång under stekningen.
Svep in filén i folie och låt kallna.

Blanda ihop marinad 2.

När filén kallnat skivas den i ½ centimeter tunna skivor och slå över marinad 2.

Ställ kallt i 4 timmar, ös köttet ett par gånger.

Dubbelmarinerad ox...