0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 kg mjölig potatis
50 smör
1 dl mjölk
2 äggulor
salt och peppar
 
1 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
2-3 msk finhackad dill
1 msk pressad citronsaft
 
400 g torskfilé
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Skala och skär potatisen i små bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och vispa, med en elvisp, på hög fart ner smör, mjölk och äggulor.
Smaka av med salt och peppar.
 
Strimla purjolöken och fräs den i smöret i någon minut, tills den mjuknat.
Pudra mjöl över och rör runt tills det blir en gegga.
Vispa ner mjölk, vispgrädde, smulad buljongtärning och dill.
Låt småputtra i ett par minuter tills såsen har tjocknat.
Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
 
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form.
Lägg potatismoset i en spritspåse och spritsa ut potatismos längs med kanterna på formen.
Häll såsen över fisken.
Gratinera i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt, ca 20 minuter, och gratängen har fått en fin färg. 
 
Servera fiskgratängen med gröna ärter och en citronklyfta.
 

Fiskgratäng med dill-...

0 Läs mer >>
 
6 portioner
 
3 gelatinblad
3/4 dl strösocker
3 dl extra krämig kokosmjölk
3 dl vispgrädde
1 msk pressad citronsaft
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ett par minuter.
 
Koka upp socker, kokosmjölk, grädde och citronsaft.
Krama vattnet ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i gräddblandningen.
Låt svalna en stund.
 
Häll upp pannacottan i glas, ca 1 dl i varje, och ställ dem för att stelna i kylen i minst 4 timmar.
 
Servera pannacottan med färska bär och rostade kokosflingor.

Kokospannacotta

2 Läs mer >>
 
1 limpa
 
1 limpa bröd, typ italienskt lantbröd eller något annat gott
100 g rumsvarmt smör
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk finhackad persilja
salt och peppar
50 g riven ost
 
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg brödet på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skär ett rutmönster i brödet, nästan hela vägen igenom, lämna ca 1 cm i botten.
Blanda smör, vitlök, ost och persilja och smeta ut det i skårorna i hela brödet.
 
Gratinera brödet högt upp i ugnen i ca 10 minuter tills osten smält och brödet har fått en fin färg. 
 

Gratinerat vitlöksbrö...

2 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Köttfärslimpa:
1 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 g nötfärs
Salt och peppar
1 pkt bacon i skivor
 
Potatismos:
900 g potatis
50 g smör
Varm mjölk efter smak
Salt och vitpeppar
 
Sås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 msk koncentrerad kalvfond
En skvätt soja
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla i ett par minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör i en stekpanna tills den blivit mjuk och genomskinlig.
Blanda ner lök, pressad vitlök och köttfärs och krydda med salt och peppar.
Forma smeten till en limpa, ca 20-25 cm lång och linda baconskivorna runt den. 
Lägg limpan i en ugnssäker form och grädda limpan mitti ugnen i ca 30 minuter.
Täck med folie om baconet börjar brännas.
 
Skala och skär potatisen i mindre bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten.
Häll av vattnet och mosa, eller vispa med elvisp, ner smöret och smaka av med salt och vitpeppar.
Vispa ner varm mjölk tills moset har önskad konsistens.
 
Smält smöret till såsen i en kastrull och vispa ner mjölet. 
Häll på mjölk, fond och en skvätt soja och låt koka upp under vispning.
Smaka eventuellt av med mer fond eller soja nä såsen tjocknat.
 
Skiva upp köttfärslimpan i skivor och servera med potatismos, såsen och gröna ärter.

Baconlindad köttfärsl...

0 Läs mer >>
 
1 tårta
 
200 g cream cheese
2 dl créme fraiche
1/2 rödlök
salt och peppar
1 liten burk stenbitsrom eller annan kaviar (jag använde 1/2 burk röd och 1/2 burk svart)
 
Finhacka löken och blanda ned noggrant med cream cheese, creme fraiche och smaka av med salt och peppar.
Klä en rund skål (eller vilken form du nu vill ha på tårtan) med plastfolie och häll ner smeten i den.
Täck med plast och stå i kylen en stund (gärna någon timme minst, men går bra att förbereda t.ex. dagen innan).
Lägg sedan upp den på ett fat med den släta utan dedåt och ta bort plasten. 
Bred romen över tårtan och piffa med en dillvippa eller nåt annat fint :)
 
Perfekt som tilltugg för gästerna att "dippa" sina kex, chips eller grönsaksstavar i, eller breda på med en kniv om man är bacillrädd.

Romtårta

0 Läs mer >>
 
1 drink
 
 
2 cl ljus rom
2 cl Likör 43
2 cl jordgubbslikör (t.ex. Bols Strawberry)
2 cl tranbärsjuice
2 cl Ginger Ale
 
Fyll ett glas med krossad is.
Blanda alla ingredienser, utom Ginger Ale,  i en shaker med is och häll över isen i glaset.
Toppa med Ginger Ale och ett par godisapor.

Zoo-Apa