Fiskgratäng med dill- och citronsås

 
4 portioner
 
1 kg mjölig potatis
50 smör
1 dl mjölk
2 äggulor
salt och peppar
 
1 purjolök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 fiskbuljongtärning
2-3 msk finhackad dill
1 msk pressad citronsaft
 
400 g torskfilé
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Skala och skär potatisen i små bitar och koka dem mjuka i lätt saltat vatten.
Häll vattnet av potatisen och vispa, med en elvisp, på hög fart ner smör, mjölk och äggulor.
Smaka av med salt och peppar.
 
Strimla purjolöken och fräs den i smöret i någon minut, tills den mjuknat.
Pudra mjöl över och rör runt tills det blir en gegga.
Vispa ner mjölk, vispgrädde, smulad buljongtärning och dill.
Låt småputtra i ett par minuter tills såsen har tjocknat.
Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.
 
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form.
Lägg potatismoset i en spritspåse och spritsa ut potatismos längs med kanterna på formen.
Häll såsen över fisken.
Gratinera i mitten av ugnen tills fisken är genomstekt, ca 20 minuter, och gratängen har fått en fin färg. 
 
Servera fiskgratängen med gröna ärter och en citronklyfta.