0 Läs mer >>
 
 
ca 10 dubbla kakor
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 flaska röd livsmedelsfärg (3-4 msk)
3 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
Citronfrosting:
300 g rumsvarm färskost
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
finrivet skal av 1/2 citron
 
Sätt ugnen på 190°C.
Vispa smör och socker med elvisp tills det är vitt och fluffigt. 
Vispa ner ägget.
Rör ner vaniljpulver och färg.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål.
Rör ner det i äggblandningen.
Använd en glasskopa och klicka ut smeten på två plåtar med bakplåtspapper. Se till att ha utrymme mellan kakorna eftersom de flyter ut när de gräddas.
Grädda kakorna mitt i ugnen tills de börjar få lite färg, 15-17 minuter, men de ska fortfarande vara väldigt mjuka. 
Låt dem svalna på plåten. 
 
Färskostfrosting:
Vispa färskost och smör i ett par minuter med elvisp.
TIllsätt florsockret och vispa i ytterligare några minuter tills frostingen är fluffig och fin. 
Rör ner citronskalet.
Sätt ihop kakorna två och två med fyllning emellan, botten mot botten.

Red Velvet Cookies

0 Läs mer >>
 
 
 
1 stort glas
 
1/8 skalad, urkärnad honungsmelon
1 dl krossade isbitar
1 dl apelsin/mangojuice
 
Skär melonen i bitar och kör i en mixer tillsammans med is och juice tills den blir helt slät.
Servera i ett fint glas!

Apelsin/mango/melo...

0 Läs mer >>
 
 
2 st
 
100 g jordgubbar
100 g vaniljglass
2 dl mjölk
1/2 tsk vaniljpulver
 
 
Mixa alla ingredienser till en slät milkshake.
Servera i fina glas med ett stort sugrör!

Jordgubbsmilkshake

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g torskrygg
2 tsk salt
 
Vitvinssås:
3 schallottenlökar
1 msk smör
2 dl vitt vin
3 dl fiskbuljong
3 dl grädde
salt
saften av 1/2 citron
1 1/2 msk smör
 
Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1 tsk ättikssprit (12 %)
1 tsk salt
 
Till servering:
Pressad potatis
4 ansjovisfiléer
3 msk finhackad gräslök
 
Dela fisken i 4 bitar.
Salta dem runtom och låt dem rimma i kyl i 1 timme.
 
Skala och finhacka löken.
Fräs den på svag värme i smör utan att den tar färg.
TIllsätt vin, buljong och grädde.
Koka ihop tills ca 5 dl återstår, ca en timme.
Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. 
Smaka av med salt och citronsaft. (hit kan man förbereda såsen i förväg)
Vispa ner smöret i den varma såsen precis innan servering.
 
Koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull.
Sänk värmen så att vattnet bara sjuder.
Knäck ett ägg i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet.
När äggvitan stelnat, efter 3-4 minuter, är äggen klara.
Lyft upp dem ur vattnet med en hålslev.
 
Koka upp 1/2 dl vatten i en låg, vid panna. 
Torka av fisken, lägg den i pannan och sjud den på svag värme under lock i ca 5 minuter.
 
Servera fisken med vitvinssås, ägg och pressad potatis. Garnera med ansjovis och grädlök.
 

Torskrygg med poch...

0 Läs mer >>
 
 
ca 30 st
 
200 g rumsvarmt smör
4 msk strösocker
2 dl (100 g) korinter
4 1/2 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 225°C.
Rör smör och socker smidigt i en bunke.
Tillsätt korinter och mjöl.
Arbeta ihop degen och forma till valnötsstora bollar.
Läggbollarna på en bakplåtspappersklädd plåt och ruta dem med en gaffel genomatt trycka till dem lätt med gaffelns baksida.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en något gyllenbrun färg. 

Fina korintkakor

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
250 g grön sparris
250 g knippmorötter
1 msk olja
salt och peppar
600 g laxfilé
1 citron
20 g dill
2 dl creme fraiche med smak av pepparrot och citron
80 g röd kaviar eller stenbitsrom.
 
Färskpotatis till servering.
 
Ansa sparris och morötter och vänd dem i oljan. 
Krydda med salt och nymald peppar.
 
Lägg laxen i en grillform.
Skölj citronen och riv skalet av den. 
Krydda laxen med salt, peppar och citronskal.
 
Hacka dillen och blanda den med creme fraiche och kaviar.
Smaka av med salt och peppar.
 
Grilla laxen, sparrisen och morötterna på indirekt grillvärme ca 10 minuter. 
Laxens innertemperatur ska vara ca 56°C.
Pressa citronsaft över den grillade laxen och servera med grönsakerna, såsen och kokt potatis.

Citronbakad lax me...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
175 g Toblerone
3 äggulor
1/2 dl strösocker
2 1/2 vispgrädde
 
Jordgubssås:
3 dl frysta jordgubbar
strösocker efter smak
 
Mandelspån till garnering
 
Smält Tobleronen i micron eller över vattenbad.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa grädden hårt och vänd ner i äggsmeten.
Blanda ner ca 1/3 av ägg och gräddsmeten i den smälta chokladen och rör det slätt.
Häll sedan ned chokladsmeten i resten av ägg- och gräddsmeten.
Klä en 1-liters form med plastfolie och häll i smeten. 
Frys i minst 4 timmar.
Ta ut parfaiten och ställ den i kylen i ca 30 minuter innan servering så att den mjuknar något.
Stjälp upp och skär den i skivor.
 
Tina jordgubbarna och mixa dem med stavmixer eller mosa dem med en slev.
Rör sedan ner socker efter smak.
 
Servera parfaiten med jordgubssåsen, antingen som en spegel under en skiva parfait, lite slarvigt ringlad över eller bara i en skål så att gästerna får välja om de vill ha.

Tobleroneparfait m...

0 Läs mer >>
 
 
15-20 bitar
 
3 ägg
140 g flytande margarin
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl kakaopulver
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
ca 20 bitar After Eight (1 liten förpackning á ca 200 g)
ev florsocker att pudra över
 
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt.
Sikta ner mjöl, kakao och salt i äggsmeten.
Blanda ner flytande margarin och vispa tills det är en helt klumpfri smet.
Häll upp smeten i en smord, ugnsfast form, ca 20x20 cm.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Ta ut kakan och låt den svalna i ett par minuter.
Lägg sedan på After Eight i ett jämt lager över kakan.
När chokladen smält ut över kakan, låt den stå i kylskåp till servering och skär sedan upp i rutor och pudra eventuellt florsocker över.
 
 

After Eight Brownies

0 Läs mer >>
 
 
Ca 30 minipizzor
 
Pizzadeg:
25 g jäst
2 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk olivolja
6-7 dl vetemjöl special
 
Tomatsås:
1 liten gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
1 tsk strösocker
salt och peppar
 
Topping 1:
1/2 riven zucchini
75 g smulad fetaost
ett par kvistar timjan
 
Topping 2:
100 g riven ost
50 g strimlad skinka
3 skivade champinjoner
5 halverade skivor peperoni
 
Topping 3:
2 msk pesto
100 g smulad mozarella
3-4 halverade cocktailtomater
 
Börja med pizzadegen.
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37°C.
Häll lite av vattnet i bunken och rör till all jäst lösts upp.
Tillsätt sedan restan av vattnet, salt och socker.
Blanda i nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig i maskin eller för hand.
TIllsätt mer mjöl om det behövs.
Täck med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
 
Gör under tiden tomatsåsen.
Fräs lök och vitlök i olja i några minuter i en kastrull.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kryddor och socker.
Låt puttra i ca 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Sätt ugnen på 225°C.
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till stora avlånga pizzor (som man kan skära i mindre bitar när den är färdiggräddad)  eller dela i 10 delar vardera och kavla ut dem till runda minipizzor.
Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och fördela tomatsås på alla. 
 
Fördela zucchinin och fetaosten på 10 av dem. Toppa med en kvist timjan.
 
Fördela riven ost på 10 st. 
Toppa med strimlad skinka, skivade champinjoner och en halv peperoniskiva.
 
Fördela mozarella på de 10 sista pizzorna.
Klicka pesto över och toppa med en halv cocktailtomat.
 
Grädda små pizzor i ca 12 minuter och stora pizzor i ca 20 minuter.
 

Tre sorters minipi...

0 Läs mer >>
 
 
4 st
 
3 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl florsocker
 
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl björnbärsmarmelad
 
Garnering:
50 g mörk choklad
12-16 färska björnbär
 
Sätt ugnen på 100°C.
VIspa äggvitor och strö- och florsocker till en fast, blank maräng.
Fyll en sprits med smeten och spritsa ut 8 rundlar, ca 10 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 70 minuter.
Stäng av ugnen och låt dem stå kvar i eftervärmen tills ugnen blir kall. 
 
Smält chokladen över vattenbad.
Gör en strut med en liten öppning av en bit bakplåtspapper.
Häll i chokladen och spritsa ut chokladfigurer på ett bakplåtspapper.
Låt dem stelna i kylen.
Hit kan du förbereda 1-2 dagar i förväg.
 
Vispa grädden fast och blanda den med marmeladen.
 
Lägg samman bakelserna strax innan servering.
Börja med att lägga en botten på en assiett.
Lägg på en rejäl klick björnbärsgrädde.
Lägg på en till maräng och ännu en klick grädde.
Toppa med färska björnbär och en chokladfigur.

Marängbakelser med...

1 Läs mer >>
 
 
50 st
 
100 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl rumsvarm rapsolja
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
1 dl krossade polkagrisar
 
Sätt ugnen på 150°C.
Vispa smör, socker och vaniljsocker tills det blir vitt och poröst.
Tillsätt oljan och sikta ner vetemjöl och hjorthornssalt.
Blanda ner  polkagriskrosset.
Blanda snabbt samman till en smidig deg. 
Dela degen i 4 delar, rulla ut till fingertjocka längder och dela varje längd i 12 små bitar. 
Rulla varje bit till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Tänk på att kakorna flyter ut lite i ugnen, så lägg dem inte för tätt.
Grädda drömmarna mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem, annars går de lätt sönder.

Polkadrömmar

0 Läs mer >>
 
 
 
4 personer
 
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
500 g kycklingfärs
1 ägg
1/2 dl rostad lök
1 msk senap
1 msk finhackad färsk dragon
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
grillspett
 
Dressing:
1 msk grovkornig senap
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
salt och peppar
 
Sallad:
250 g champinjoner
1 silverlök
1 kruka gräslök
ca 500 g grön grillsparris
 
Blanda ströbröd och mjölk i en bunke och låt det svälla i några minuter.
Vänd ner färsen och resten av ingredienserna och blanda väl.
Forma färsen till järpar, trä dem på grillspett och lägg dem åt sidan. 
 
Blanda alla ingredienser till dressingen och smaka av med salt och peppar.
 
 
Skiva champinjonerna och vänd ner dem i dressingen.
Skala och skiva löken tunt.
Hacka gräslöken.
Ansa sparrisen och grilla den och kycklingspetten tills de fått fin färg och kycklingen är helt genomstekt.
Skär sparrisen i bitar och vänd ner den, lök och gräslök i dressingen.
 
Servera salladen till kycklingspetten.

Kycklingfärsspett ...