0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca fyra portioner:
8 skivor bacon
1 finhackad gul lök
1 ½ dl vetemjöl
1 liter varm kycklingbuljong
2 skalade och tärnade bakpotatisar
5 dl grädde
1 dl färsk finhackad persilja
3 pressade vitlöksklyftor
1 ½ tsk torkad basilika
1 ½ tsk salt
1 ½ tsk tabasco
1 ½ tsk finmald svartpeppar
1 dl riven cheddarost

Gör så här:
Stek baconen tills den är krispig.
Lägg den på hushållspapper så att överflödigt fett rinner av. Ställ åt sidan.
Stek löken i baconfettet som är kvar i pannan till den är mjuk.
Tillsätt mjölet och rör runt ordentligt så att det inte blir klumpar av mjölet.
Värm upp kycklingbuljongen i en gryta och tillsätt löken.
Låt småputtra tills vätskan har tjocknat.
Sänk värmen ytterligare och tillsätt potatisen, grädden, persilja, vitlök, basilika, salt, tabasco och peppar.
Låt sjuda i ca 10 minuter tills potatisen är genomkokt.
Häll i osten och låt den smälta ner i vätskan.
Mixa soppan slät med en mixerstav.
Krossa baconen till smulor och häll ner i soppan.

Bakpotatis-soppa med ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 6 blondies:
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm bikarbonat
1 krm salt
½ dl finhackade valnötter
2 ½ dl brunt farinsocker
50 g smör
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljessence
1 dl white chocoloate chips

Lönnsås
2 dl lönnsirap
100 g smör
2 dl brunt farinsocker
½ dl finhckade valnötter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Sikta ner mjölet i en ren och torr bunke.
Blanda ner bakpulvret, bikarbonaten, saltet och valnötterna.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner farinsockret.
Ta kastrullen av värmen och, under ordentlig omrörning, vispa ner ägget och vaniljessencen.
Häll under omrörning ner smörblandningen i mjölblandningen och blanda till sist ner den vita chokladen.
Smeten blir snabbt deg-liknande i konsistensen när den svalnar så det gäller att jobba snabbt nu.
Ta en form (ca 30X20 cm) och smörj den ordentligt.
Häll smeten i formen och ställ in den i ugnen i 20-25 minuter.
Prova med en sticka för att se att den är klar.

Lönnsåsen:
Smält smöret med lönnsirapen.
Tillsätt farinsockret och låt det lösas upp helt.
Rör om så att det inte bränner fast.
Tillsätt valnötterna.

Servera blondiesarna med lönnsåsen och en stor skopa vaniljglass.

Valnötsblondies med l...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 portioner:
1 liten gul finhackad lök
4 msk smör
½ dl mjöl
5 dl mjölk
100 g emmentalerost
25 g blåmögelost
50 g amerikansk cheddarost (sån där orangefärgad)
1 tsk salt
en nypa peppar
1 krm senapspulver
4 portioner kokt (al dente) pasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en stor stekpanna eller gryta.
Låt löken fräsa i smöret tills den blir näst intill genomskinlig, den ska inte få någon färg.
Strö mjölet över löken och låt fräsa ihop i någon minut.
Tillsätt mjölken och rör om ordentligt så att det inte blir några mjölklumpar
Skär osten i små kuber och tillsätt till mjölken.
Tillsätt även salt, peppar och senapspulver.
Låt småputtra på medelvärme tills såsen har tjocknat.
Tillsätt makaronerna och rör om.
Lägg makaronröran i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med kalkon eller korv.. eller något annat :)

Macaroni and cheese

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 personer:
4 kycklingfileéer
Taco kryddmix
1 dl vatten
8 tortillabröd
olivolja
2 dl riven cheddarost
1 gul paprika
1 gul lök
paprikapulver

Gör så här:
Rensa och skär kycklingfiléerna i små bitar.
Stek på medelvärme tills de är genomstekta och häll på tacomixen och vattnet.
Låt puttra tills vätskan kokat bort.
Pensla tortillabröden med olja på båda sidor.
Lägg ost, kyckling, finhackad gul paprika och finhackad gul lök på fyra av bröden.
Toppa med lite mer ost och lägg på det andra tortillabrödet som lock.
Stek quesedillan tills osten smält.
Dela upp quesedillan i trianglar så blir de lättare att äta.
Servera med goda taco-tillbehör!


Chicken Quesedilla Gr...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g potatis av mjölig sort
4 vitlöksklyftor
5 skivor bacon
½ gul lök
2 msk finhackad gräslök
25 g smör
½ dl gräddfil
salt och peppar

Gör så här:
Skala potatisen och dela den i mindre delar (så tar det inte lika lång tid att koka).
Skala vitlöken och lägg dem i en gryta tillsammans med potatisen.
Häll på vatten så att potatisen täcks ordentligt och salta.
Koka tills potatisen är genomkokt.
Skär baconen i små bitar och knaperstek den.
Lägg den på hushållspapper så att överflödigt fett rinner bort.
Finhacka löken och stek mjuk (ska inte få färg, bara bli mjuk) tillsammans med purjolöken.
Blanda med baconen och ställ åt sidan.
När potatisen kokat klart, häll av vattnet och lägg tillbaka den och vitlöken i grytan.
Mosa potatisen (funkar utmärkt med en elvisp) tillsammans med smör, gräddfil, bacon och lök.
Blanda väl och smaka av med salt och peppar.


Potatismos med bacon ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till en paj (8-10 bitar):
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
½ - 1 tsk kanel

Toscaglasyr:
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g flagad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 hrader.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i mjöl och vaniljsocker och till sist det smälta smöret.
Blanda ordentligt.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.
Skala äpplena (om du vill).
Dela och kärna ur dem och skär dem i lagom tunna skivor.
Stick ner skivorna i smeten och pudra över kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut kakan och höj temperaturen till 200 grader.

Toscaglasyr:
Smält smör och socker i en kastrull.
Blanda i mandelspåna och mjölet och rör om ordentligt.
Häll i mjölken och blanda allt väl.
Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 8-10 minuter.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass!

Äppeltosca

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g lammfärs
1 finhackad röd chili (utan kärnorna)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 msk hackad färsk persilja
rivet skal av ½ citron
1 dl matlagningsgrädde

Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Forma till biffar.
Stek i smör eller olja i ett par minuter på varje sida.

Klart!

Kryddiga lammfärsbiff...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
2 dl okokt Risoni
1 msk curry

1 dl majs
1 gul paprika
1 dl finhackad färsk basilika
½ dl färsk finhackad persilja
1 msk pesto
2-3 soltorkade tomater i olja
1 dl tärnad fetaost
salt och peppar

Gör så här:
Koka Risonin i vatten enligt förpackningens anvisning, men häll i curry i kokvattnet.
Häll av pastan när den kokat klart och lägg i en stor bunke.
Finhacka paprika, och soltorkade tomater.
Häll ner majs, paprika, basilika, persilja, pesto och tomater i pastan och blanda runt ordentligt.
Toppa med fetaost och smaka av med salt och peppar.

Risonisallad

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g fläskkotletter

1/4 msk kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 ½ msk farinsocker
1 ½ tsk paprikapulver
1 ½ dl vatten
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll över fläskkotletterna.
Täck över och låt stå i kyl i ca 1 timme.
Grilla kotletterna tills de är ca 72 grader varma i kärnan.

Klart!

Jerkmarinerad fläskko...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
600 g färskpotatis
2 dl Färsk basilika
½ dl Färsk persilja
3 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl finriven parmesanost
salt och peppar


Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten.
Häll av vattnet när potatisen är klar och låt dem svalna något.
Finhacka basilika, persilja och vitlök och blanda ihop med olja och vinäger.
Blanda ner potatisen i blandningen (utan att mosa potatisarna).
Strö över parmesanosten och smaka av med salt och peppar.

Moster Karins potatis...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
½-1 gurka
3 dl turkisk yoghurt
2-3 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här:
Skölj gurkan ordentligt och halvera den på längden.
Gröp ur det vattniga innanmätet i gurkan och släng (eller ät upp) det.
Riv gurkan grovt och lägg i en djup tallrik.
Salta (ganska generöst) på gurkan och lägg ytterligare en djup tallrik ovanpå gurkan, så att vattnet pressas ur den.
Låt gurkan stå i ca 10 minuter och häll sedan av överbliven vätska.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med yoghurten och gurkan.
Smaka av med salt och peppar.

Tsatsiki