0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 personer:
Torsken:

400 g färsk torskfilé med skinn
smör/olja att steka i
salt och vitpeppar

Honungsrostad potatis:
500 g fast potatis
2-3 msk olivolja
2-3 msk flytande honung
salt och vitpeppar

Pumpacrémen:
400 g muscatpumpa
2-3 msk creme fraiche
2-3 msk smör
salt och vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen (om man vill) och skär den i tunna skivor.
Lägg potatisen på en ugnsplåt och ringla olja och honung över.
Krydda med salt och peppar och ställ i mitten av ugnen i ca 15 minuter, vänd runt potatisen en gång under tiden.

Rensa pumpan från skal och innanmäte och skär den i kuber.
Koka pumpan i lätt saltat vatten i ca 15 minuter tills den blivit mjuk.
Häll av vattnet och låt pumpan ånga av sig lite.
Mixa den till en slät puré och blanda ner creme fraiche och smör.
Smaka av med salt och peppar.

Sänk värmen på ugnen till 150 grader.
Dela upp torsken i fyra portionsbitar, salta och peppra.
Stek fisken snabbt i smör eller olja, först på köttsidan och sedan på skinnsidan.
Lägg fisken i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer.
Ställ in fisken, som är klar när innertemperaturen är 56 grader.

Smaklig måltid!

Ugnsbakad torsk med h...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till en kaka:
300 g Digestivekex
150 g Osaltat smör
1 dl Strösocker
1 dl Majsmjöl
1 tsk äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
600 g Philadephiaost
2½ dl Kesella 10%
3 Ägg
1 dl Vispgrädde
200 g Vit choklad

Glasyren:
250 g avrunnen, krossad ananas
2 ½ dl ananasjuice
2 ½ dl strösocker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 äggulor
2 gelatinblad

Kakan:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten.
Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, majsmjöl och vaniljpulver i en skål.
Häll i kesella och Philadelphian och vispa krämigt.
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
Tillsätt äggen och vispa väl.
Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen och rör ner den i smeten.
Fyll smeten över kakbotten.
Grädda kakan i 30 minuter.
Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd.
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

Glasyren:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i fem minuter.
Blanda övriga indredienser i en kastrull och koka upp.
Låt sjuda i ca 5 minuter under omrörning.
Ta kastrullen av plattan, krama ur gelatinbladen och vispa ner dem i ananasen.
Låt glasyren svalna lite och ställ sedan in den i kylen i ca 1 timme.

Smeta glasyren ovanpå kakan eller servera den som en creme till. Svingott!

New York Cheesecake m...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
250 g jordärtskocka
250 g potatis av mjölig sort
250 g morötter
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongstärningar
2 lagerblad
1 dl creme fraiche
salt och peppar
½ dl finhackad persilja
100 g rimmat sidfläsk

Gör så här:
Skala och dela rotfrukerna i bitar.
Koka rotfrukterna i vattnet, buljongen och lagerbladen tills de blivit mjuka, ca 15 minunter.
Häll av rotfrukterna, men spara spadet till senare.
Mosa/mixa rotfrukterna till ett mos och vispa ner spadet och creme fraichen.
Smaka av med salt och peppar. Strö periljan över soppan vid servering.
Tärna sidfläsket och stek på hög värme tills det blir knaprigt.
Lägg det stekta fläsket på hushållspapper så att överflödigt fett sugs upp.

Servera soppan med sidfläsket och ett gott bröd!

Jordärtskockssoppa me...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 tsk dragon
1 hönsbuljongtärning
salt och peppar

Gör såhär:
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i lagom stora bitar på längden.
Bryn kycklingen i lite smör i en panna med salt och peppar.
Blanda creme fraiche, vatten, dragon och smulad buljongtärning i en gryta.
Koka upp såsen och tillsätt kycklingen.
Låt koka i ca 5 minuter tills kycklingen är klar.

Servera med ris och en god sallad.

Dragonkyckling

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g ryggbiff
1 gul lök
200 g färska champinjoner
salt och peppar
2 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk tomatpuré

Gör så här:
Finhacka löken och skiva champinjonerna och fräs dem gyllenbruna.
Skiva ryggbiffen och fräs med löken tills den fått färg.
Häll på grädde, kalvfond och tomatpuré och låt småkoka i ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris, gräddfil, rönnbärsgelé och en sallad.

Biff Stroganof

0 Läs mer >>

(40,8% kolhydrater)

 

Detta behöver du till ca 6 st:
(0 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
½ dl hackad mörk choklad (eller russin)
1½ dl vispgrädde + 2 msk till pensling
ev. florsocker att pudra med

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda smör, mjöl, salt, bakpulver och choklad till en smulig deg.
Tillsätt grädde och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Platta ut degen till en 2 cm tjock platta och tryck ut rundlar ur den med hjälp av t.ex. ett glas.
Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och pensla dem med grädde.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
Pudra eventuellt med florsocker.

 

Engleska scones med c...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till 4 personer:
4 skivor ljust bröd (typ formfranska)
1 tomat
½ dl strimlad purjolök
2 pressade vitlösklyftor
ev. 2 dl smörstekt svamp (t.ex. kantareller eller champinjoner)
1 påse blå band champijonsås (pulver)
2 dl mjölk
1 dl vatten
25 g smör
1 dl riven ost

Gör så här:
Bred lite smör på varje brödskiva och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Skiva tomaten och lägg en skiva på varje brödskiva och strö purjolök och vitlök över.
Lägg eventuellt på lite smörstekt svamp på varje macka.
Smält 25 g smör i en kastrull och vispa ner såspulvret.
Tillsätt mjölk och vatten och låt koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda i ca 2 minuter.
Fördela såsen på mackorna och toppa med ost.
Gratinera mackorna i ugnen på 250 grader i ca 8 minuter tills osten smält och fått en fin färg.

Bon apetit!

Gratinerade svampmack...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer
1 pkt bacon
100 g champinjoner
5 steklökar
2 dl vatten
1 msk finhackad timjan
2 lagerblad
1 påse Knorr rödvinssås (pulver)
½ dl finhackad persilja
salt och peppar

Gör så här:
Putsa kycklingen och skär den i bitar.
Bryn kyckling, bacon, champinjoner och lök i en stekpanna.
Häll vatten, timjan och lagerblad i en gryta och koka upp.
Tillsäkkt kycklingen, champinjonerna, baconen och löken och låt sjuda i ca 10 minuter.
Tillsätt såspulvret och persiljan och låt sjuda i ca 5 minuter till.

Servera med ris och en sallad.

Höstig kycklinggryta

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g fläskfilé
100 g färska kantareller
smör att steka i
2 dl creme fraiche med smak av scharlottenlök, senap och vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
½ dl färsk, finhackad persilja
½ dl riven parmesanost
salt, peppar och dragon

Gör så här:
Putsa fläskfilén och skär den i medaljonger.
Rensa och skär kantarellerna i små bitar och fräs dem i smör så att de blir gyllenbruna.
Tillsätt fläskfilén och låt den få färg och sänk sedan värmen något.
Häll på creme fraiche, grädde, persilja och parmesanost.
Låt puttra i ett par minuter tills fläskfilén är helt genomstekt.
Smaka av med salt, peppar och dragon.

Servera med kokt potatis och en god sallad.


Smakrik fläskfilépann...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g kycklingfilé
1 rödpaprika
1 grön paprika
200 g philadelphiaost
2 dl vatten
1 påse (40 g) Santa Maria Creamy Curry kryddmix
salt och peppar

Gör så här:
Putsa kycklingfiléerna och skär dem i bitar.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och salta och peppra.
Skär paprikan i bitar och strö över kycklingen.
Blanda ner lite av vattnet i philadelphiaosten, och sedan resten av vattnet.
Blanda till sist ner curry-kryddmixen i philadelphiaröran.
Häll röran över paprikakycklingen och ställ in det i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.

Servera med ris och en god sallad.

Kyckling och paprika ...

0 Läs mer >>
Detta behöver du till ca 4 portioner:
500 g färsk, benfri torskfilé

500 g mandelpotatis
4 scharlottenlökar
2 dl grädde
½ dl mjölk
2 msk smör
salt och peppar

4 dl rött vin
5 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 msk råsocker
4 kvistar timjan
100 g sidfläsk
100 g bacon
12 små, hela champinjoner
1 dl finhackad persilja
10 st steklökar

Gör så här:
Häll rött vin, vatten, kalvfond, balsamico, socker och timjan i en kastrull och rör om.
Koka upp och koka tills vätskan reducerats till hälften.
Skala potatisen och dela den i mindre delar.

Koka potatisen i saltat vatten tills den blivit mjuk.
Finhacka scharlottenlöken i stek den hastigt utan att den får färg.
Tillsätt löken till potatisen, som du hällt av vattnet från, och mixa ihop med grädden, mjölken och smöret.
Smaka av potatispurén med salt och peppar.

Skär sidfläsket i små tärningar och baconen i bitar och stek tills det är knaprigt.
Lägg åt sidan.
Skala steklöken och fräs i stekpannan tillsammans med champijonerna utan att de får färg.
Lägg fläsket, baconen, steklöken, champinjonerna och persiljan i rödvinsreduktionen och rör om.
Låt sjuda i någon minut.

Salta fisken ordentligt och stek lätt så att den blir genomstekt, men inte torr.

Servera fisken tillsammans med mandelpotatispurén och bourgignonsåsen.

 

Torskfilé Bourgignon ...