0 Läs mer >>
 
 
Ca 40 bitar
 
Citronkräm: 
1 citron
4 dl creme fraiche
3 dl strösocker
2 msk potatismjöl
1 msk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
4 ägg
 
Botten:
300 g smör
4 1/2 dl havregryn
4 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
 
Börja med citronkrämen.
Riv skalet från citronen och pressa ur saften.
Blanda alla ingredienser utom äggen i en kastrull.
Koka upp och låt sedan sjuda under vispning i 2-3 minuter.
Ställ blandningen åt sidan och låt kallna.
 
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och ställ åt sidan så att det får svalna.
Blanda de torra ingredienserna till botten i en bunke och tillsätt sedan de svala smöret.
Arbeta ihop alltsammans till en smulig deg.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och tryck ut degen i formen. 
Grädda botten mitt i ugnen i 6-8 minuter.
 
Vispa upp äggen och rör ner dem i citronkrämen.
Fördela krämen över havrebotten och grädda kakan mitt i ugnen i ytterligare 20 minuter, tills den stelnat.
Låt kakan kallna innan du skär den i rutor med en vass kniv.

Havrerutor med frisk ...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
500 g fläskfilé
salt, peppar och dragon
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 portobellosvampar
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 msk Worchestershiresås
1 msk koncentrerad kalvfond
 
Putsa fläskfilén och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Krydda med salt, peppar och dragon.
Bryn filén i en het panna och lägg åt sidan.
Finhacka löken och vitlöken och skär svampen i mindre bitar.
Fräs lök och svamp tills vätskan kokat bort.
Vispa ner creme fraiche, grädde, worchestershiresås och kalvfond och låt puttra i någon minut.
Tillsätt fläskfilén och låt koka ett par minuter tills köttet är helt genomstekt.
 
Servera med kokt ris eller bara en god sallad.

Fläskfilépanna med po...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
50 g smör
3-4 vitlöksklyftor
1 msk finhackad persilja
1 kg vongolemusslor
1 paket bacon
1 silverlök
1 lagerblad
2 dl vatten
2 dl creme fraiche
3 dl grädde
 
Smält smöret och fräs vitlök och persilja i det i någon minut.
Tillsätt musslorna och fräs på tills alla har öppnat sig (släng bort de som inte gjort det) och ställ sedan åt sidan.
Skär bacon i små bitar och finhacka löken.
Fräs i lite smör tills det fått fin färg och tillsätt sedan lagerblad, vatten, creme fraiche och grädde och låt koka ca 10 minuter. 
Tillsätt musselblandningen och smaka av med salt och peppar.
 
Servera soppan med ett gott bröd.

Vongolesoppa

0 Läs mer >>
 
 
1 portion
 
2 ägg
50 g smält smör
2 dl kokande vatten
20 g mörk choklad
 
Vispa äggen och smöret ordentligt (alt. kör med mixerstav) till en jämn smet. 
Häll på kokande vatten under omrörning.
Smält chokladen och blanda ner den.
Toppa med lite vispad grädde och drick som varm choklad.

Varm äggchokladdryck

0 Läs mer >>
 
 
ca 24 bitar
 
3 dl strösocker
100 g rumsvarmt smör
3 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
250 g blåbär
 
Toscasmet:
125 g smör
1 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
2 1/2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 1/2 dl roven kokos
1 1/2 dl mandelspån
 
Sätt ugnen på 175°.
Vispa socker och smör krämigt.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa mellan varje.
Rör ner mjölken och de torra ingredienserna och rör till en slät smet.
Fördela smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Strö blåbären över och grädda kakan mitt i ugnen i 20 minuter.
 
Smält smöret till toscasmeten i en tjockbottnad kastrull.
TIllsätt socker, sirap mjöl och mjölk.
Rör blandningen slät med en slev. 
Koka upp och låt sjuda tills smeten tjocknat. 
Rör ner kokos och mandel.
 
Bred ut toscasmeten över kakan och grädda mitt i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär den i rutor med en vass kniv.

Blåbärsrutor med tosc...

0 Läs mer >>
 
 
1 drink

4-6 cl Gin
Citronläsk
1 hallonisglasspinne
 
Häll Gin och Citronläsk i ett glas och stick ner glasspinnen. Klart!

Isglassdrink

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
2 morötter
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
ca 1 kg kalvstek
1 msk olivolja
2 1/2 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 lagerblad
4 tomater
 
1 butternutpumpa
3 msk olivolja
flingsalt och peppar
 
Skala morötter, lök och vitlök.
Tärna morötter och lök och finhacka vitlöken.
Bryn kalvsteken och grönsakerna i olivoljan. 
Tillsätt vin, buljong och lagerblad.
Skär tomaterna i grova tärningar och lägg dem i grytan.
Koka sakta under lock i ca 1 timme.
 
Sätt ugnen på 225°C.
Dela, kärna ur och skala pumpan med en kniv.
Skär pumpan i ca 3 cm tärningar, blanda dem med olivoljan och krydda med salt och peppar.
Lägg pumpan på en förvärmd plåt och rosta i 20-25 minuter.
 
Ta upp köttet och skär i skivor. 
Häll av grönsakerna och låt ånga av medan du gör såsen av skyn som är kvar.
Koka upp skyn och red av med lite maizena.
 
Servera köttet med de kokta grönsakerna, den ugnsrostade pumpan och såsen.

Söndagskalvstek med s...