0 Läs mer >>
Hej hopp!

Julstöket har nu officiellt börjat. Igår bakade jag nämligen dessa underbart goda saffransbullar med mandelmassefyllning. Galet gott! Som lussekatter i bull-form helt enkelt! 7Eleven kan slänga sig i väggen ;P

Till ca 20-30 stora bullar behövs:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker

1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över

Gör såhär:
Smält smöret och tillsätt mjölken.
Värm till 37 grader.
Rör ner saffran.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.


Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm.

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.



Rulla ihop från långsidan.
Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar!
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper på och vik in änden under bullen så de inte rullar upp sig) eller lägg bullarna i pappformar.
Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.



Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker.



Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter.
Låt svalna under bakduk.



Receptet kommer från den grymma matbloggen http://matplatsen.org

Saffransbullar med ma...

0 Läs mer >>
Gjorde en grymt god middag till familjen ikväll. Fajitakycklingfylld cannelloni. Mums.



Det här behövs till ca 5 personer:
500g kycklingfiléer
1 påse Santa Maria Fajita kryddmix
1 dl vatten
1 röd lök
½ röd paprika
1 dl naturell keso
100 g naturell Philadelphia ost
50 g champinjoner
1 vitlöksklyfta
1 pkt cannelloni rör
6 dl mjölk
5 msk mjöl
20 g smör
Riven parmesanost
Salt & Peppar

Gör såhär:
Hacka kycklingfiléerna i små bitar och fräs i lite smör.
Häll på kryddmixen och vattnet och koka bort nästan allt vatten.
Hacka löken, champinjonerna och paprikan och blanda med keso, philadelphia.
Pressa ner en klyfta vitlök.
Tillsätt den frästa kycklingen och blanda ordentligt.
Skeda ner röran i cannellonirören och lägg dem i en ugnsfast form.

Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjöl under omrörning och häll sedan försiktigt i mjölken.
Låt småkoka i va 10 min. Häll i ca 1 dl av parmesanosten i såsen och låt blandas.

Häll såsen över cannellonin och strö resten av parmesanen över.
Salta och peppra.
In i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera med en god sallad. Fetaost funkar bra till också :)

Cannelloni med Fajita...