0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
½ burk dulce de leche
flingsalt
jordgubbar
1 dl creme fraiche
1 dl philadelphia
Oreo cookies
Mini oreos
 
Blanda dulche de leche med lite flingsalt så det blir en lätt salt smak på kolan, dvs salted caramel.
Blanda creme fraiche och philadelphia till en jämn röra. 
 Dela de stora Oreo kakorna och smula ner chokladkexen i glas.
Spritsa/skeda ner lite av philadelphiaröran. Klicka ner salted caramel, proppa ner jordgubbar skurna i mindre bitar, mer kex och röra.
Toppa med mycket jordgubbar och en liten liten söt oreokaka. 
 
Servera den mer åt det rumsvarma hållet, för kolan och de andra ingredienserna smakar bäst om de inte är kylskåpskalla.

Salted caramel cheese...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 chorizokorvar
300 g falukorv
1 paket bacon
4 tomater
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 paket kokta vita bönor
4 ägg
 
Finhacka lök och vitlök.
Skär chorizon i slantar och falukorven och baconet i tärningar.
Fräs på löken i smör eller olja så att den mjuknar.
Bryn korv och bacon tillsammans med löken.
Tärna tomaterna och älgg till i grytan tillsammans med paprikapulver och smaka av med salt och peppar.
Låt puttra ett par minuter.
Knäck äggen rakt över grytan och låt dem steka med till önskad konsistens.
 
Klipp lite persilja över och servera med ett gott bröd.

Cowboygryta

0 Läs mer >>
 
 
4 personer
 
1 butternutpumpa
salt och peppar
2 dl grädde
2 vitlöksklyftor
100 g riven ost
 
Sätt ugnen på 200°C.
Skala pumpan och gröp ur kärnhuset.
Skär  pumpan i 5-10 mm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form.
Krydda med salt och peppar.
Pressa vitlöken och blanda med grädden och häll över pumpan.
Strö riven ost över.
Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills gratängen är mjuk och har fått en fin färg.

Pumpagratäng

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g sötpotatis
1 liten purjolök
250 g blomkål
1 citrongräs
2 vitlöksklyftor
1⁄2 röd chili
2 msk Arla® Smör-&rapsolja
5 dl grönsaksbuljong
200 g l Arla Köket® färskost fruktig curry
60 g färsk spenat
2 krm salt
limeklyftor

Skala och skär sötpotatisen i ca 2x2 cm stora bitar.

Skär purjolöken i ca 2 cm breda skivor.

Dela blomkålen i mindre buketter.

Banka och strimla citrongräset.

Skala och hacka vitlöken.

Kärna ur och hacka chilin.

Fräs allt i smör-&rapsolja 2–3 min.

Tillsätt buljongen.

Låt koka 3–5 min tills sötpotatisen är knappt mjuk.

Rör ner färskost och spenat.

Låt koka upp.

Smaka av med salt.

Servera med limeklyftor och ev råris.

Vegetarisk currygryta...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
200 g rökt skinka
200 g färskost med smak av senap och honung
2 ägg
1 tsk salt
65 g färsk spenat
50 g riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen tunt i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Nagga och låt stå i frys ca 15 min.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 min.
 
Strimla skinkan.
Blanda färskost, ägg och salt.
Rör ihop färskostblandningen med skinka och spenat.
Häll i pajskalet och lägg på den rivna osten.
Grädda 25-30 min i mitten av ugnen.
 
 
Servera ev med sallad.

Skinkpaj med färskost...

0 Läs mer >>
 
 
1 vitlöksklyfta
25 g smör
3-4  gula lökar
2 dl torrt vitt vin
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
ev. 75 g bacon
1 dl finriven parmesan
2 äggulor
2 dl matlagningsgrädde
salt och nymalen peppar
 
Skala och hacka lök och vitlök.
Smält smöret.
Lägg i lök och vitlök och låt fräsa på svag värme i ca 10 minuter.
Tillsätt vin, buljongtärning och vatten.
Låt soppan koka på svag värme under lock ca 30 min.
Strimla bacon fint och stek det knaprigt.
Ställ åt sidan.
Mixa soppan till en slät purè.
Tillsätt parmesanost och låt smälta under omrörning och låt inte soppan koka mer.
Vispa ihop äggulor och grädde i en skål.
Tillsätt 1 dl av den varma soppan.
Vispa ner äggblandningen i soppan.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera ev. med en klick creme fraiche och knaperstekt bacon.

Krämig löksoppa

0 Läs mer >>
 
 
 
 
 
 
ca 12 bitar
 
Pajdeg:
125 g smält smör
3 dl vetemjöl
3 msk farinsocker
1 krm bakpulver
1 nypa salt
 
Chokladfyllning:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 dl ljus sirap
3 msk farinsocker
1 nypa salt
3 ägg
 
Tillbehör:
2 dl vispgrädde
 
Sätt ugnen på 160°C.
 
Blanda alla engredienser till en slät pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och förgrädda den mitt i ugnen tills den är gyllenbrun, ca 20 minuter.
 
Gör chokladfyllningen genom att koka upp grädden och under tiden grovhacka chokladen.
Slå den heta grädden över chokladen och vispa tills det är en slät smet.
Blanda ner resten av ingredienserna och häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Fyllningen ska vara lite lös.
Låt pajen svalna i kylskåpet över natten.
 
Servera pajen med lättvispad grädde och riven mörk choklad.

Southern chocolate pi...