0 Läs mer >>

(45,2% kolhydrater)


ca 45 st

50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1 ½ dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
13 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
ev. 2 tsk malen kanel

1 ägg

Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm tills alltsammans är 37 grader varmt.
Lös upp jästen i en bunk tillsammans med lite av degspadet.
Tillsätt resten av spadet och sedan salt, socker, kardemumma och 2/3 av mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank och smidig.
Tillsätt ytterligare mjöl men spara 1-2 dl till utkavlingen.
Strö lite mjöl över degens yta och täck med en bakduk.
Ställ degen dragfritt och jäs den till dubbel storlek, ca 1 timme.

Ta upp degen och knåda den på mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en 30x50 cm stor rektangel.
Vispa ihop smör, strösocker, vaniljsocker och eventuellt kanel till en smet.
Bred ut smeten på de tre plattorna och rulla ihop dem på längden.
Skär rullarna i 2-3 cm breda skivor.
Ta baksidan av en matkniv och fryck till på ovansidan av varje skiva, så att bullen breder ut sig åt två håll.
Lägg under bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till.
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck eventuellt till dem igen om det behövs.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Vegabullar

0 Läs mer >>
4 port

300 g strimlad skinka (kokt eller rökt)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
1 dl riven ost
1 tsk pastakrydda
salt och peppar
1 dl frysta gröna ärter
500 g kokt pasta

Finhacka den gula löken och riv/pressa vitlöken.
Fräs på i smör i en het panna.
Tillsätt grädde, riven ost, skinka och pastakryddan och koka upp.
När osten smält ner i såsen, häll på ärtorna och servera tillsammans med pastan.

Skinkpasta

0 Läs mer >>
4 port

400 g finstrimlad vitkål
3 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka upp olja, vinäger, vatten, salt och peppar under omrörning.
Blanda vitkålen med vätskan och ställ i kylen till servering.

Pizzasallad

0 Läs mer >>
4 port

500 g rostbiff
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt och peppar
1 msk tomatpuré
1 tsk mald ingefära
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
3 dl grädde
1 dl gräddfil
1/2 dl finhackad färsk koriander

Putsa rostbiffen och skär den i strimlor.
Finhacka vitlök och fräs i smör i en stor stekpanna tillsammans med tomatpuré, ingefära, garam masala, gurkmeja och chilipeppar.
Tillsätt rostbiffen och bryn den i kryddblandningen.
Krydda med salt och peppar.
Häll på grädden och låt sjuda i ca 30 minuter.

Servera med en klick gräddfil, ris och koriandern.

Biffcurry

0 Läs mer >>
4 port

6 dl pasta
200 g kassler
100 g broccoli
2 ½ dl Kelda fyra ostar, färdig sås
100 g riven ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Skär kasslern i kuber och blanda med pasta, broccoli och ostsås.
Häll ner i en ugnsfast form och strö osten över.
Gratinera i ugnen i ca 15 minuter tills osten fått en fin färg.

Servera med en god sallad.

Pastagratäng med kass...

0 Läs mer >>
4 port

500 g varmrökt lax
2 dl creme fraiche
1 burk cantadou pepparrot (125 g)
Salt och peppar
300 g pasta

Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Koka upp creme fraiche och cantadou i en panna.
Skär laxen i bitar och tillsätt till pannan.
Smaka av med salt och peppar.

Servera laxsåsen med pastan.

Pasta med pepparrotsl...

0 Läs mer >>
4 st

1 liten burk kokosmjölk (200 ml)
3 dl vispgrädde
3/4 dl gelésocker
1 tsk vaniljsocker

Frukttopping
½ liten färsk ananas
1 passionsfrukt
1 msk rårörsocker
finrivet skal av 1 lime
1 msk hackad mynta

Häll kokosmjölk, grädde och gelésocker i en kastrull.
Koka upp och låt koka i ca 30 sekunder och tag sedan kastrullen från värmen.
Rör ner vaniljsockret.
Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen för att stelna i ca 3 timmar.

Skär bort rotstock och skal på ananasen och skär fruktköttet i små tärningar.
Blanda med urgröpt passionsfrukt, socker, limeskal och mynta.

Toppa pannacottan med frukten och ett myntablad precis innan servering.

Kokospannacotta med t...

0 Läs mer >>
4 port

500 g fläskfilé
200 färsk svamp (t.ex. kantareller eller champinjoner)
2 scharlottenlökar
1 burk Arla Skogssvamp-panna
ev 1 dl grädde
salt och peppar

Putsa fläskfilén och skär i cm-tjocka skivor.
Finhacka löken och skär svampen i bitar.
Fräs allt i smör eller olja i en panna och salta och peppra rikligt.
När filén är genomstekt, häll på grädden och blanda ner smakpastan.
Låt koka upp.

Servera med kokt potatis och en god sallad.

Skogsfilépanna

0 Läs mer >>




4 port

Hallongelé:
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad hallonsaft
1 dl vatten
1 tsk citronsaft
ca 20 färska hallon

Pannacotta:
4 gelatinblad
1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl strösocker
100 g färskost (typ philadelphia)
3 dl gräddfil

Garnering:
krossade chokladcookies
färska hallon
myntablad

Hallongelé
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca fem minuter.
Värm saften och låt gelatinbladen smälta ner i den.
Blanda ner vatten och citronsaft i hallonsaften.
Fördela blandningen i 4 glas och lägg 5 hallon i varje glas.
Låt stelna i kylen i ca 2 timmar.

Pannacotta:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca fem minuter.
Dela vaniljstången på mitten (på längden) och skrapaur fröna.
Koka upp grädde, vaniljstång, vaniljfrön och socker i en kastrull.
Sila av vaniljstången, krama ur gelatinbladen och låt de smälta ner i grädden.
Blanda ordentligt och låt svalna något.
Blanda ner färskost och gräddfil.
Häll försiktigt upp i glasen med hallongelé och ställ i kylen i ytterligare 2 timmar.
Servera med färska bär och krossade kex.

Gräddfilspannacotta m...