0 Läs mer >>
 
 
4 portioner eller 12 små glas
 
3-4 morötter
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 hönsbuljongtärning
1 liter vatten
1 ask (400 g) Kavli Räk- och kräftost
2 dl creme fraiche
 
Skala och riv morötterna och bryn dem i smör i en kastrull.
Strö över mjöl, häll i vatten och smulad buljongtärning. 
Koka i ca 5 minuter. 
Blanda ner mjukosten oh creme fraiche och låt det koka upp igen.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera med en klick creme fraiche och ett gott nybakat bröd.

Räk- och kräftsoppa

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g köttfärs (gärna blandfärs)
1 gul lök
1 ägg
1 dl vispgrädde
1/2 dl ströbröd
 
2 dl öl
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2 msk senap
 
 Skala löken och skär i stora bitar. 
Kör lök, ägg, grädde och ströbröd till en slät massa i en mixer eller med en mixerstav.
Blanda lökmixen med köttfärsen ordentligt och krydda med salt och peppar.
Rulla sedan till 12 stora bullar.
Bryn köttbullarna runtom i en stekpanna och lägg sedan åt sidan.
 
Vispa ur stekpannan med öl och låt koka ner till ca hälften kvarstår.
Vispa ner grädde, kalvfond och senap och låt puttra i någon minut.
Smaka av med salt och peppar och lägg i köttbullarna igen.
Sänk värmen något och låt köttbullarna gå färdigt i såsen.
 
Servera med kokt potatis och pressgurka och kanske lite rårörda lingon.

Stora köttbullar i öl...

0 Läs mer >>
 
 
ca 30 st
 
5 dl rumstempererad mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 pkt jäst
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
10-12 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
 
1 ägg till pensling
pärlsocker till garnering
 
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med fingervarm mjölk.
Tillsätt det rumsvarma smöret, socker, salt, och nästan allt mjöl.
Ta i lite mjöl i taget så att det inte blir för mycket!
Arbeta degen smidig, gärna i hushållsassistent.
Använd en långpanna täckt med bakplåtspapper och häll ut degen direkt på plåten.
Tryck ut degen ända ut i kanterna.
Täck med bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
 
Blanda ingredienserna till fyllningen till en slät smet.
 
Sätt ugnen på 200°C.
När degen är färdigjäst gör du små hål med din mjölade tumme, jämntfördelat över degen.
Fyll varje hål med fyllningen.
Pensla hela ytan med ett uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter tills färgen är fin. 
Stjälp upp kakan och skär i rutor.
 
 

Philadelphiabullar i ...

0 Läs mer >>
 

 

6 cl tequila
9 cl ananasjuice
2 cl citronjuice
1 stänk grenadine

Mixa och sila ner i glas.

Fyll på med krossad is.

Tequador

0 Läs mer >>
 
 
ca 4 portioner
 
2 dl vispgrädde
0,5 pkt saffran
1 ägg
150 g vit choklad
1 dl kesella
 
Garnering:
1 dl kanderade nötter
 
Vispa grädde och saffran.
Smält chokladen på svag värme i vattenbad.
Vispa upp ägget och tillsätt sedan den smälta chokladen.
Rör i kesellan och till slut saffransgrädden.
Häll upp moussen i glas och låt stå i kylen minst 1 timme.

Saffransmousse med vi...

0 Läs mer >>
 
100 g rumsvarmt smör
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk nypressad citronsaft
1 tsk chipotlepasta
1 tsk liquid smoke
1/2 tsk flingsalt
 
Blanda ingredienserna väl och rulla in smöret i plastfolie.
Ställ att stelna i kylskåp och skär upp i skivor vid servering.
 
Passar perfekt till grillat kött eller kyckling

Rökigt chipotlesmör

0 Läs mer >>
 

75 g smör
2 dl vetemjöl
3⁄4 dl Kesella
2 msk vatten


Fyllning:
300 g laxfilé
1 liten purjolök
1 msk smör
100 g babyspenat
1 rivet skal av citron
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven Svecia (eller annan smakrik ost)

 

Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa.
Tillsätt kvarg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Låt vila i kyl 30 min.

Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär laxen i små bitar.
Skölj och skär purjolöken i ca 1 cm stora skivor.
Fräs purjolöken i smör i en panna.
Tillsätt spenat och fortsätt fräsa tills spenaten är mjuk och glansig.
Vänd ner citronskalet.
Fördela lax och spenatfräs i pajskalet.
Vispa samman, ägg matlagningsgrädde, salt och peppar.
Häll det i pajskalet och strö över osten.
Grädda i mitten av ugnen 30-35 min.

Servera med en god sallad.

 

Går även bra att göra som gratäng, utan pajbotten.

Laxpaj med spenat

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1-2 msk strösocker
1 msk smör
 
TIllbehör:
1 burk Kesella med hallonsmak
färska bär
 
Vispa sönder äggen lätt i en skål. 
TIllsätt hälften av mjölken, allt mjöl och saltet.
Det är inte nödvändigt med sockret men det ger en fylligare smak. 
Vispa smeten slät och klumpfri.
Häll i resten av mjölken. 
Smält smöret och blanda ner det i smeten.
Hetta upp plättlaggen på medelvärme och tillsätt lite smör så att den första omgången inte bränner fast.
Häll ett tunt lager smet i laggen.
Räkna med ca 1 msk smet till varje plätt.
När ytan stelnat och undersidan fått en fin gyllenbrun färg är det dags att vända plättarna.
Stek i någon minut på andra sidan.
 
Servera plättarna med en klick hallonkesella och en näve färska bär. 

Plättar med hallonkes...

0 Läs mer >>
 
 
 
15-20 st
 
2 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
 
Vit chokladkräm:
150 g vit choklad
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
 
Garnering:
1 påse polkagrisar (ca 140 g)
 
Sätt ugnen på 225°C. 
Vispa ägg och socker fluffigt.
Smält smöret, låt det svalna något och blanda det med mjölken.
Sikta ner mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
Blanda i smörblandningen och rör om ordentligt. 
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och vik upp kanterna. 
Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 10-15 minuter eller tills kakan känns färdig. 
Låt svalna.
 
Smält chokladen till chokladkrämen över vattenbad.
Vispa smöret och florsockret fluffigt.
Vispa ner chokladen, lite i taget, i smörblandningen.
Bred den vita chokladkrämen över den svalnade kakan.
 
Krossa polkagrisarna i mixer eller mortel.
Strö hacket över chokladkrämen och ställ kakan kallt en stund.
 
Skär upp i rutor innan servering.

Vita polkarutor

0 Läs mer >>

 

 

4 portioner

400 g högrev
2 stora schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
400 g zucchini
2 msk smör
2 msk tomatpuré
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 liter kalvbuljong
2 dl ätt crème fraiche
2 msk pesto
riven parmesanost

Skär köttet i små bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Bryn kött och lök i smör i en gryta.
Rör i tomatpuré, salt och peppar.
Strimla paprikan och häll i grytan.
Häll på buljongen och låt koka i minst 60 minuter.

Finhacka zucchinin och lägg ner den i soppan, låt koka ytterligare 10 minuter.

Rör ner pesto och 1 dl av creme fraichen och låt koka up.

 

Servera soppan med en klick creme fraiche och ett gott bröd- eller varför inte dessa Pizzabullar?

Italiensk köttsoppa

0 Läs mer >>
 
 
ca 18 st

25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 msk olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
2 dl durumvete
6-7 dl vetemjöl
 
Fyllning:
1 1/2 dl tomatsås
ca 12 skivor salami
1 dl olivtapenade eller pesto
2 dl riven parmesan
 
Pensling:
1 ägg 
2 msk pinjenötter
 
Smula ner jästen i en bunke.
Lös upp den med lite av vattnet, tillsätt sedan resten av vattnet, olja honung och salt.
Tillsätt durumvete och det mesta av vetemjölet.
Arbeta ihop det till en smidig och fast deg i en bakmaskin, 5-10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. 
Kavla ut den till en rektangel, ca 40x25 cm.
 
Bred tomatsås över degen.
Fördela salami, tapenade och parmesan ovanpå.
Rulla ihop degen från långsidan.
Skär rullen i ca 18 bitar och lägg dem i bullformar på plåtar.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö pinjenötter över.
Grädda dem mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Låt bullarna svalna på galler.

Pizzabullar

0 Läs mer >>
 
 
1 drink
 
4 cl vaniljvodka
6 cl ananasjuice
2cl grenadin
is
 
Häll grenadin i botten av ett glas och fyll upp glaset med is
Skaka vodkan och ananasjuicen kraftigt i en shaker och sila upp i glaset över isen.

Vanilla golden pine