0 Läs mer >>
 
ca 15 st
 
125 g smör
4 1/4 dl + 1 msk vetemjöl
1 1/4 dl strösocker
1 msk bakpulver
1 ägg
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl filmjölk
2 dl frysta blåbär
 
Vaniljcrumble:
1 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret och låt det svalna.
 
Blanda 4 1/4 dl vetemjöl med socker och bakpulver.
Vispa ägget fluffigt.
Blanda ner mjölken och filmjölken i det smälta smöret och vänd sedan ner ägget.
Vänd ner mjölblandningen i äggblandningen och rör till en jämn smet.
 
Blnda blåbär med 1 msk vetemjöl och rör sedan ner dem i smeten. 
Rör bara så att det precis blandas.
 
Klicka upp smeten i muffinsformar, ca halvfyllda.
 
Vispa snabbt ihop ingredienserna till vaniljcrumblen till smulor och strö dem över muffinssmeten i formarna.
 
Grädda muffinsarna mitt i ugnen i ca 20 minuter, känn med sticka så att de är klara.
Låt dem svalna på ett galler. 

Blåbärsmuffins med va...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g vit fiskfilé, t.ex. ej, torsk etc.
salt och peppar
½ tsk malen kardemumma
 
Champinjonstuvning:
250 g färska champinjoner
lite smör att steka i
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
½ tsk paprikapulver
100 g riven parmesanost
 
4 portioner kokt potatis till servering
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala och koka potatisen mjuk.
 
Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt, peppar och kardemumma.
 
Ansa och skiva champinjonerna.
Bryn dem i lite smör och tillsätt sedan mjölet och rör runt ordentligt.
Häll på grädde, vatten och smula ner en bujlongtärning och låt småputtra i ca 5 minuter.
Smaka av med paprikapulver och häll sedan stuvningen över fisken.
Toppa med ost och gratinera i mitten av ugnen till fisken är klar, ca 20 minuter.
 
Servera fisken tillsammans med den kokta potatisen.

Champinjongratinerad ...

0 Läs mer >>
 
ca 30 kakor
 
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 msk honung
2 dl tahini
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl sesamfrön
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt honung och tahini och rör till en jämn smet.
Sikta ner mjöl och bakpulver och blanda till en deg.
 
Häll upp sesamfröna på en tallrik och rulla degen till små bollar.
Lägg bollarna på sesamfröna, en i taget, och platta till dem något.
 
Lägg kakorna med sesamfröna uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
 
 

Tahinikakor

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g färsk hälleflundrafilé
1,5 msk salt
2 tsk strösocker
5 dl vatten
1 krm malen svartpeppar
smör att steka i
 
Räktopping:
2 ägg
250 g skalade räkor
1/4 gurka
2 msk finhackad dill
1 msk färskriven pepparrot
salt och peppar
 
Potatismos:
800 g mjölig potatis
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 msk finhackad dill
salt och peppar
 
Brynt smör:
100 g smör
 
Blanda en rimlag av vatten, salt och socker till fisken och rör om till socker och salt har löst sig.
Skär fisken i fyra bitar och lägg dem i lagen och låt dem ligga där, i rumstemperatur i ca 40 minuter.
 
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. 
Koka den mjuk.
Pressa den och vispa ihop med smält smör, vispgrädde och finhackad dill.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Koka äggen halvhårt.
Halvera gurkan på längden och gröp ur den vattniga mittendelen. 
Finhacka gurkan och blanda den med räkorn
a.
Skala de kokta äggen, grovhacka dem och blanda med räkor, dill och pepparrot.
Smaka av med salt och peppar. 
 
Bryn smöret genom att smälta det i en vid stekpanna. 
Låt smöret puttra i någon minut tills det börjar bli brunaktigt och doftar nötigt.
Dra pannan åt sidan, var försiktig så att smöret inte bränns vid.
Häll smöret i en skål.
 
Ta upp fisken och torka den lätt med papper.
Krydda med salt och peppar.
Värm lite nytt smör i pannan och stek fisken gylenbrun runtom.
 
Lägg fisken på tallrikar och toppa med räktoppingen och servera tillsammans med potatispurén och det brynta smöret.
 

Rimmad hälleflundra m...