1 Läs mer >>
 
10-12 bitar
 
300 g Digestivekex
150 g Osaltat smör
1 dl Strösocker
1 dl Majsmjöl
2 tsk Vaniljsocker
600 g Philadephia ost
2½ dl Kesella 10%
3 Ägg
1 dl Vispgrädde
200 g Vit choklad 
Hushållsfärg i olika färger
 
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. 
Smält smöret.
Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. 
Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. 
Häll i kesella och Philadelphian och vispa krämigt.
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. 
Tillsätt äggen och vispa väl. 
Häll i grädden lite i taget under vispning.
Smält chokladen och rör ner den i smeten.

 

Dela upp smeten i fyra olika skålar och droppa ett par droppar karamellfärg i varje (olika färger i varje skål) och rör ordentligt tills färgen är jämn.

Sleva upp smeten över kakbottnen.

Börja med en färg och sleva upp en sked av den färgen mitt på kakbottnen.

Ta sedan nästa färg och klicka ut mitt i den förra smetklicken.

Fortsätt på samma sätt med resten av smeten i omgångar tills all smet är islevad.

Grädda kakan i 30 minuter. 
Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. 
Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.

TIPS!
En klassisk cheesecake spricker gärna när de svalnar, för att motverka detta kan man ställa in en skål med vatten längst ner i ugnen medans kakan gräddas.

 

Rainbow cheesecake

0 Läs mer >>
 
6 portioner
 
20 g smör
1 purjolök (ca 150 g), sköljd och skivad
125 g nötkött, skuret i bitar
1 msk vetemjöl
100 g skivade champinjoner
275 g sötpotatis, skalad och skuren i bitar
1 lagerblad
2 svartpepparkorn
2,5 dl vatten
saften från 1 apelsin
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Smält smöret i en ugnssäker gryta och fräs purjolöken i ungefär 4 minuter tills den är mjuk.
Vänd köttbitarna i mjöl och bryn dem tillsammans med purjolöken.
Tillsätt champinjonerna och fräs i ytterligare en minut.
Tillsätt sötpotatis, lagerblad, pepparkorn, vatten och pressad apelsin.
Koka upp och sätt sedan in i ugnen och koka i ca 1 timme och 15 minuter tills köttet blir mört.
Mixa tillsammans med så mycket av spadet som behövs för önskad konsistens.

Biff med sötpotatis -...

2 Läs mer >>
 
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 tsk tomatpuré
1 tsk vitvinsvinäger
1/2-1 tsk chilisås
salt, peppar och grillkrydda efter smak
3 dl rapsolja
4 msk bostongurka
 
Blanda äggulor, senap, tomatpuré, vinäger, chilisås, salt, peppar och grillkrydda i en bunke, till en slät smet.
Häll sedan, under kraftig vispning (gärna med elvisp), i en tunn, tunn stråle rapsoljan i smeten. Lite i taget, långsamt, långsamt, tills det blir en majonäs.
Vispa till sist ner gurkan.
Smaka eventuellt av med mer salt, peppar och grillkrydda.
 
Servera som dressing på en hamburgare eller som dipsås till t.ex. pommes

Klassisk hamburgerdre...

1 Läs mer >>
 
ca 6 portioner
 
 50 g hackad purjolök
10 g smör
1 tsk solrosolja
1 kycklingfilé (ca 170 g) skuren i bitar
75 g morot, skalad och skuren i bitar
200 g sötpotatis, skalad och skuren i bitar
2 timjankvistar
1 lagerblad
2 svartpepparkorn
2,5 dl vatten
40 g frysta ärter
 
Fräs purjolöken i smöret och oljan tills den är mjuk.
Tillsätt kyckling, morot, sötpotatis, timjan, lagerblad och svartpepparkorn och häll över vattnet.
Koka upp och sjud under lock i ca 15 minuter.
Tillsätt ärterna och fortsätt koka i ytterligare 4 minuter.
Ta bort från värmen och fiska upp timjankvistarna, lagerbladet och svartpepparkornen.
Repa av de små bladen från de hårda timjanstjälkarna och tillsätt dem igen.
Mixa till puré av lagom konsistens.
 

Kycklinggryta med söt...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 påsar ceasarsallad (á 230g) inkl. dressing och parmesanost
350 g skalade räkor, i lag eller frysta
800 g kokt potatis
1 knippa rädisor
1 citron
olivolja, salt och nymald svartpeppar
 
50 g flagad parmesanost 
Krutonger
 
Låt räkorna rinna av eller tina om de är frysta.
 
Skär potatisen i mindre bitar och blanda dem med cesardressing och parmesan från påsen och 1 msk olivolja.
Smaka av med salt och peppar.
 
Ansa och skär rädisorna i kvartar.
Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i klyftor.
 
Färdela salladen på ett stort fat.
Toppa med potatis, räkor och rädisor.
Strö över krutonger och flagad parmesanost.
 
Servera med citronklyftorna och ett gott bröd.
 

Potatis- och räksalla...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1-2 röda chilifrukter
3 majskolvar
2 tsk spiskummin
1 dl skalade sesamfrön
3 msk hackad dill
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 tsk salt
1/2 dl olivolja till stekning
ev. 1/2 dl sesamfrön till stekning
 
Stek chilin i en torr stekpanna i någon minut.
Skär loss majskornen från kolvarna med en kniv.
Mixa hälften av majsen med chilin och resten av ingredienserna till biffarna.
Rör ner de hela majskornen och klicka ut smeten i en het stekpanna med olja i.
Strö eventuellt över sesamfrön och stek gyllene i ca 2-3 minuter per sida.
 
Servera biffarna med t.ex. pasta, någon smarrig sås och en god sallad.

Majsplättar