0 Läs mer >>
 
 
ca 50 köttbullar
 
500 g nötfärs
3/4 dl havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
smör och rapsolja
 
Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke.
Låt svälla i ca 10 minuter i rumstemperatur.
Fräs löken i 1 msk smör i en stekpanna, på medelvärme, i 3-4 minuter tills den mjuknat.
Tillsätt lök och färs i havregrynssmeten och blanda väl, men inte för länge (risk att färsen blir seg).
Forma smeten till ca 50 köttbullar.
Stek köttbullar i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.
 
Servera köttbullarna med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. 

Bästa köttbullarna

0 Läs mer >>
 
 
 
1 portion
 
1 dl lättmjölk
5 msk havregryn
1 banan
1/4 äpple
en nypa kanel
 
Blanda mjölken och havregrynen i en skål eller ett glas och täck med plastfolie.
Låt stå i kylskåp under natten.
Mosa halva bananen och blanda ner i gröten.
Skiva resten av bananen och äpplet och toppa gröten med det och strö över en nypa kanel.
 
Voila!

Over night oats med b...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner
 
ca 4 dl sallad
10 cm skivad gurka
2 dl gröna ärter
2 klyftade tomater
500 g kokt skivad potatis
2 burkar tonfisk i vatten eller olja
 
Dressing:
2 tsk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk vatten
salt och peppar
 
Lägg sallad i botten av ett stort fat.
Lägg gurkan ärter, tomater och potatis över.
Vispa ihop dressingen lite snabbt och häll över potatisen.
Toppa med tonfisken och servera direkt.
 
 

Supersnabb tonfisksal...

0 Läs mer >>
 
 
ca 20 st
 
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk malen kardemumma
1 msk punsch
 
Blanda mjöl, smör i kuber, socker, kardemumma och punsch i en matberedare.
Kör på högsta hastighet tills en degboll formas.
Vira in i plastfolie och lägg kallt i kylskåp i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Dela degen i bitar och rulla ut till smala längder.
Sno ihop längderna till kringlor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
 
 

Kardemummakringlor me...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
6 msk hoisinsås
4 msk japansk soja
4 msk plommonsås
2 tsk sambal oelek
200 g frysta wokgrönsaker
2 tsk rapsolja
ca 1 1/2 dl vatten
 
Skär kycklingfiléerna i ca 2 cm breda bitar.
Lägg dem i en skål och blanda med hoisinsås, soja, , plommonsås och sambal oelek.
Låt stå kallt i ca 1 timme.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Ta upp kycklingbitarna men spara marinaden. 
Stek kycklingbitarna ca 3 minuter på varje sida.
Häll på vatten samt marinaden och och de frysta grönsakerna och låt puttra ca 4 minuter tills kycklingen är genomstekt. 
Servera kycklingen med nykokt ris, sallad och citronklyftor.
Garnera med färsk koriander.

Hoisinkyckling