0 Läs mer >>
 
1 tårta

100 g vit blockchoklad
2 äggulor
3 dl vispgrädde
 
Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna något.
VIspa under tiden grädden lätt.
Vispa försiktigt ihop den vita chokladen med äggulorna och vänd sedan ner grädden i smeten.
Klä en springform med plastfolie och häll glassmeten i den och ställ i frysen i ca 1 timme.
 
2 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
1 citron, både skalet och saften
2 äggvitor 
1,5 dl vispgrädde
 
Vispa ihop äggulorna och strösockret.
Vänd ner creme fraiche och vaniljsocker.
Rör ner skalet och saften från citronen.
Vispa grädden tjock och rör ner även den.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
Häll smeten över den halvfrysta vita chokladglassen.
Låt stå i minst 5 timmar och ta fram den ca 20 minuter före servering.
 
Garnera med spritsad, stelnad vit choklad, stjärnfrukt, färska hallon och fikon.

Glasstårta med smak a...

0 Läs mer >>
 
4 port

1 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök
1 tsk fiberhusk eller 1 msk potatismjöl
500 g nötfärs
1 påse kryddmix till indiska köttbullar (Jättegott by Tina Nordström)
 
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
1 tsk soja
2 tsk Garam Masala
 
Hacka löken och mixa ihop den, med en mixerstav, med mjölk, ägg, fiberhusk och kryddmixen. 
Blanda ner köttfärsen och rulla smeten till köttbullar och stek dem på medelvärme.
Lägg köttbullarna åt sidan och häll ner grädden i samma stekpanna som köttbullarna stektes i. 
Vispa ner soja, fond och garam masala och låt småputtra en stund.
 
Servera köttbullarna och såsen med ris och en god sallad.

Indiska köttbullar me...

0 Läs mer >>
 
3 våfflor

2 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl mandelmjöl
0,5 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
en nypa salt
 
Blanda alla ingredienser och grädda som vanliga våfflor i ett våffeljärn.
Servera med klassiska våffeltillbehör, eller t.ex. creme fraiche, rom och lök, eller bacon och lingon.

LCHF-våfflor

0 Läs mer >>
 
4 portioner

800 g benfri fläskkotlett i bit
flingsalt, svartpeppar och chilipulver
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2,5 dl vatten
3 msk koncentrerad oxfond
3 dl rökig barbequesås
 
Skölj köttet i vatten och skär sedan bort eventuella fetthinnor.
Klappa in rikligt med salt, peppar och chilipulver i köttet och lägg det i en stor kastrull.
Klyfta löken och vitlöken och lägg runtom köttet.
Slå på vatten, fond och barbequesås och koka upp alltsammans.
Sänk värmen och sjud köttet på låg värme i 5-6 timmar under lock.
När köttet faller isär bara av att man petar på det är det klart.
Ta då en gaffel eller likanden och rör runt så att köttet trådar sig och gottar ihop sig med såsen.
 
Servera med tillbehör som t.ex. baguetter, tortillabröd, sallad, guacamole, salsa eller bara som det är. Enjoy!

Pulled Pork

0 Läs mer >>
 
1 kaka

4 ägg
4,5 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1,5 dl kokande vatten
 
fyllning:
1,5 dl mjölk
1 äggula
200 g smör
6 msk vanillinsocker (INTE vaniljsocker, då blir det nästan lite beskt)
 
Sätt ugnen på 200°C.
Vispa ägg ch socker riktigt fluffigt.
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten.
Häll på kokande vatten och vispa till en slät smet.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter, testa med en sticka att den är klar.
 
Gör under tiden vaniljkrämen.
Koka upp alla ingredienser till krämen och låt sjuda i någon minut.
Ta av från plattan och låt svalna lite, så blir den lite tjockare.
 
Låt kakan svalna något och skär den sedan i två delar, på mitten, som tårtbottnar.
Lyft av locket och häll på vaniljkrämen så att den sugs ner i kakan och sätt på locket igen.
Förvara i kylskåp fram till servering och pudra florsocker över den strax innan servering.

Vaniljkaka

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner

1 blomkålshuvud
1 purjolök
50 g pumpafrön
2 msk olivolja
salt och peppar
 
500 g varmrökt lax
100 g fetaost
100 g babyspenat (1 påse)
 
Basilikasås:
1 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
2 dl creme fraiche
salt och peppar
ev ett litet stänk citronsaft
 
Sätt ugnen på 225°C.
Rensa blomkålen och dela upp den i buketter.
Lägg buketterna på en plåt och ringla olivoljan över. 
Salta och peppra och ställ i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Skär purjolöken i skivor.
Ta ut blomkålen, blanda ner purjolöken och pumpafröna och ställ in i ugnen i ytterligare fem minuter.
Gör under tiden såsen.
Mixa ihop basilikabladen, vitlök, parmesanost och creme fraiche. 
Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
 
Lägg bladspenat och fetaost på ett stort fat.
Ta ut blomkålen ur ugnen och lägg det ovanpå.
Fördela laxen över grönsakerna och klicka ut såsen ovanpå.
 
Servera med ett gott bröd.

Laxsallad med blomkål...

0 Läs mer >>
 
4 port
 
biffarna:
500 g fläskfärs
2 äggulor
1 tsk fiberhusk eller 1 msk potatismjöl
1 msk dijonsenap
1 tsk torkad dragon
1 tsk salt
0,5 tsk mald svartpeppar
smör att steka i
 
såsen:
200 g färska hackade champinjoner
1 liten, finhackad gul lök
3 dl grädde
1 tsk dijonsenap
1 tsk köttbuljongpulver
 
Blanda alla ingredienser till biffarna i en stor bunke.
Forma färsen till 4-8 biffar och bryn dem i smör i en stekpanna.
Lägg undan biffarna och lägg i champinjonerna och löken i pannan och fräs dem mjuka.
Slå på grädde och vispa ner senap och buljong och låt småputtra i någon minut.
Häll såsen över biffarna och servera tillsammans med en god sallad (och/eller klyftpotatis)

Fläskfärsbiffar i krä...

0 Läs mer >>
 
6 portioner
 
Pajdeg
100 g smör
2½ dl mjöl
2 msk kallt vatten
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka samman smör och mjöl till pajdegen. 
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
Låt degen vila ca 30 min i kylskåp.
Tryck därefter ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och grädda i 15 min i 200 grader.
 
Fyllning
1 grillad kyckling
1 liten purjolök
ca 200 g färska champinjoner
1 röd paprika
2 msk mjöl
3 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
 
Rensa och dela kycklingen i små bitar.
Strimla purjolöken och skär paprikan i bitar.
Skär champinjonerna i lite större bitar.
Fräs lök, svamp och paprika utan att de tar färg i lite smör.
Tillsätt mjölet och rör runt så det fördelar sig över grönsakerna, häll på grädden och låt puttra ca 3 min.
Tillsätt kyckling, tomatpuré, och smaka av med salt och peppar.
Häll kycklingröran i pajdegen och strö över riven ost.
Grädda i ugnen tills pajen fått fin färg.
 
Servera med en god sallad.

Natalias kycklingpaj

0 Läs mer >>
 
1 paj
 
50 g smör
3½ dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
en nypa salt
2 äggulor
2 msk vispgrädde
 
200 grader.
Hacka ihop alla ingredienser.
Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga botten med en gaffel.
Förgrädde skalet i ugnen i ca 8 minuter innan fyllningen läggs i.

Pajdeg LCHF (matpaj)

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 skinn- och benfria laxfiléer
3 dl grädde
1 msk Knorr fiskkrydda
salt
1 kg räkor med skal
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsfast form och salta fisken.
Blanda grädde och fiskkrydda och häll över fisken.
Ställ laxen i ugnen tills den är klar (ca 20 minuter).
Skala under tiden räkorna och strö dem över fisken precis innan servering.
 
Servera med en god sallad (eller pressad potatis).

Knorrkryddad lax i ug...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
salt och peppar
smör att steka i
 
1 gul lök
500 g svamp
3 dl grädde
2 tsk köttbuljongpulver
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Rensa och putsa kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar runtom.
Bryn filéerna i smör i en het panna och lägg dem därefter i en ugnsfast form.
Låt kycklingen gå klart i ugnen (innertemp ska vara 72 grader och köttsaften klar).
Gör under tiden svampstuvningen.
Skär svampen i bitar och finhacka löken och fräs alltsammans på hög värme i en stekpanna så att all vätska kokar bort.
När vätskan är borta slår du på grädden och köttbuljongen och låter det koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera svampstuvningen tillsammans med kycklingen och en god sallad (eller klyftpotatis).

Ugnsstekt kycklingfil...

0 Läs mer >>
1 långpanna med pannkaka
 
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
250 g Kesella (1 burk)
5 ägg
½ tsk salt
1-2 msk sukrin
smör att steka i
 
2 dl smetana
finrivet skal av 1 citron
4 dl blåbär
 
Sätt ugnen på 225°.
Vispa ihop mjöl och bakpulver med hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt kesella, ägg, salt, sukrin och resten av mjölken.
Smörj en långpanna med smör-&rapsolja och häll i pannkakssmeten.
Grädda i mitten av ugnen 20–25 min tills den har stannat och fått fin färg.
Låt svalna och skär den i bitar.
Blanda smetana med citronskal
Servera med blåbär och toppa med smetana.

LCHF-pannkaka med cit...