0 Läs mer >>
 
 4 portioner
 
1 schallottenlök
1 dl mjölk
½ dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk koncentrerad kalvfond
500 g blandfärs
salt, peppar och kryddpeppar
 
Finhacka och fräs löken i smör tills den mjuknat och fått lite färg.
Ställ löken åt sidan och låt den svalna.
 
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt det stå och svälla i ca 10 minuter.
Blanda ihop alla ingredienser ordentligt och rulla smeten till bollar med blöta händer.
Lägg köttbullarna på en smörad plåt och värm ugnen till 175 grader.
Grädda köttbullarna i mitten av ugnen i ca  20 minuter, ta ut plåten och skaka runt ungefär halvvägs så att de blir fina runtom.
 
Servera köttbullarna med kokt potatis, gräddsås och lingon
 

Favoritköttbullarna

1 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g pasta
200 g räk- och kräftmjukost
200 g skalade räkor
3 dl mjölk
1 msk fiskfond
1 msk mjöl
½ gul lök
finhackad dill
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Finhacka löken och bryn den i smör i stekpannan.
Pudra mjölet över löken och slå på fiskfond och mjölk.
Rör ner mjukosten, räkor och dill.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera räksåsen med den färdigkokta pastan.

Skaldjurspasta

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g köttfärs
3 dl ris
1 msk neutral olja
1 gul lök
200 g vitkål eller salladskål
1 röd chili
2 rivna vitlöksklyftor
40 g riven ingefära
3 dl vatten
1 msk kinesisk soja
2 tsk strösocker
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
 
Persilja till garnering
 
Koka riset enligt förpackningens anvisning.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn färsen.
Strimla lök, kål och chili fint.
Tillsätt vitlök, ingefära, vatten, soja och socker till färsen och stek i någon minut till.
Vänd ner lök, kål och chili och stek i ytterligare 3-4 minuter.
Smaka av med salt och peppar och toppa eventuellt med hackad persilja.
 
Servera färspannan med det nykokta riset.

Kinesisk färspanna

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g torskrygg
1 kg potatis
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1/4 finstrimlad purjolök
250 g broccoli i små buketter
150 g fetaost
3 dl grädde
1 kruka finhackad dill
1 riven vitlöksklyfta
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
 
Lägg fisken i en ugnsform och krydda den med salt och peppar.
Fördela purjolök, broccoli och smulad fetaost över fisken.
Blanda grädde med dill och vitlök och häll över fisken.
Tillaga mitt i ugnen i ca 25 minuter.
 
Servera fiskgratängen med den kokta potatisen och en god sallad.

Fiskgratäng med fetao...

0 Läs mer >>
 
ca 12 bitar
 
3 ägg
4 dl strösocker
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl kakao
200 g smält smör
2 dl filmjölk
ca 4 msk punsch eller arrak
 
Fyllning:
200 g finhackad mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk punsch
1 grönt marsipanlock (ska även räcka till garnering)
 
Garnering:
marsinpanlock, se ovan
200 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en avlång brödform, ca 2 liter.
 
Vispa ägg och strösocker poröst.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och kakao.
Rör ner det i smeten tillsammans med smör, filmjölk och punsch.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 minuter.
Känn med en provsticka att den är färdiggräddad.
Låt kakan svalna.
 
Fyllning:
Lägg chokladen i en bunke.
Koka upp grädden i en kastrull.
Häll grädden över chokladen och rör den till en slät ganache.
Smaka av med punsch. 
 
Dela den kalla kakan i två bottnar. 
Lägg dem med snittytan uppåt.
Bred ganache på båda sidorna.
Skär ut mittpartiet på marsipanlocket, ca 10x30 cm så att den täcker ena chokladkakan.
Lägg det på den ena bottnen och lägg den andra bottnen ovanpå med ganachen mot marsipanen.
 
Garnering:
Skär remsor av resten av marsipanlocket, ca 1 cm breda.
Smält chokladen över vattenbad.
Bred chokladen och hela kakan och garnera med marsipanremsor innan chokladen stelnat.
 
 

Chokladkaka med punsc...

0 Läs mer >>


4 portioner
 
Chokladpannacotta:
1 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
26 g mörk choklad (70%)
 
Blåbärspannacotta:
1 gelatinblad
½ vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
½ dl blåbär
 
Färska blåbär till garnering
 
Chokladpannacotta:
Låt gelatinbladet ligga i blöt i kallt vatten i ett par minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädden och låt det koka upp på svag värme.
Ta kastrullen från plattan och låt det stå och dra i 30 min.
Ta upp vaniljstången, sila massan och värm upp den igen.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i smeten.
Rör ner den hackade chokladen och vispa försiktigt tills chokladen är helt smält.
Häll smeten i fyra glas som du lutar mot något, t.ex. i en plastlåda, så att smeten hamnar snett.
Ställ allting i kylskåp i minst 2 timmar.
 
Blåbärspannacotta:
Låt gelatinbladet ligga i blt i kallt vatten i ett par minuter.
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädden och socker och låt det koka upp på svag värme.
Ta kastrullen från plattan och låt det stå och dra i 30 min.
Ta upp vaniljstången, sila massan och värm upp den igen.
Krama ur gelatinbladet och vispa ner det i smeten.
Rör ner blåbär och mixa.
Häll smeten i glasen, som nu står rakt, och ställ dem kallt i minst 2 timmar.
 
Toppa desserterna med hyvlad choklad, blåbär och citronmeliss och pudra lite florsocker över.

Choklad- och blåbärsp...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
500 g köttfärs
1 påse taco kryddmix (eller hemgjord kryddmix)
1 burk (ca 200g) salsa
2 dl creme fraiche
1 tub (275g) mjukost med paprikasmak
1 röd paprika
1 dl riven ost
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Finhacka löken och fräs på den i en stekpanna tillsammans med köttfärsen tills det fått fin färg.
Rör ner kryddmix och salsa och låt puttra ihop i någon minut.
Häll över tacofärsen i en ugnsfast form.
Blanda creme fraiche och mjukost och bred det över färsen i formen.
Skär paprikan i mindre bitar och strö över ostblandningen.
Toppa med riven ost och gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och har fått fin färg.
 
Servera gratängen med en god sallad och en klick guacamole.
 

Tacogratäng

0 Läs mer >>
ca 24 bitar
 
300 g rumsvarmt smör
3,5 dl strösocker
3 ägg
200 g riven mandelmassa
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 rivna bittermandlar
2,5 dl mjölk
 
Glasyr:
3 msk hallonsylt
3 tsk kallt vatten
1,5 dl florsocker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Klä en långpanna, ca 25x35 cm, med bakplåtspapper.
 
Vispa smör och socker poröst och tillsätt sedan äggen, ett i taget, under vispning.
Tillsätt den rivna mandelmassan.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och bittermandel.
Sikta ner det växelvis med mjölken i smeten.
Vänd ihop det till en jämn smet.
 
Bred ut smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Låt kakan svalna och lyft sedan upp den i bakplåtspappret.
 
Glasyr:
Bred ut hallonsylt på kakan.
Blanda ihop vatten och florsocker till en ganska rinnig glasyr.
Bre dut den på kakan.
Låt det stelna och skär sedan kakan i rutor, ca 5x5 cm.

Katalaner i långpanna

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g kokta kikärter
1 ägg
2 msk maizena majsstärkelse
1 kruka basilika
2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
rapsolja att steka i
 
Skölj kikärterna och mixa dem till en slät smet tillsammans med ägget.
Mixa ner maizena, basilikablad, parmesanost, salt och peppar.
Forma smeten till biffar, bollar eller järpar och bryn dem runtom i rapsolja i en stekpanna.
 
Servera biffarna i en sallad, wrap eller med t.ex. ris och någon god sås.
 

Kikärtsbiffar med bas...