1 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
6 mogna tomater
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 urkärnad och finhackad röd chili
100 g tärnad pancetta 
2 msk tomatpuré
1/2 dl vitt vin
400 g bucatini eller spaghetti
1/2 dl riven pecorino
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Klyfta tomaterna och pressa ur och släng kärnorna.
Hacka tomatköttet i tärningar.
Hetta upp oljan i en panna  och bryn lök, vitlök och chili så att den mjuknar men inte får färg.
Sänk värmen och tillsätt pancettan och knaperstek den.
Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med i någon minut.
Häll på tomattärningar och vitt vin och låt det koka ihop. 
 
Sila bort nästan allt vatten från den kokta pastan (spara lite för att späda ut såsen med) och blanda ner pastan i såsen. 
Strö över pecorino (men spara lite till servering) och rör om tills osten smält och all sås har gått in i pastan.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera pastan med riven pecorino och en god sallad vid sidan av.

Bucatini med tomat oc...

0 Läs mer >>
4 portioner
 
250 g färska lasagneplattor (6 st)
4 dl tomatsås
1,5 dl riven ost
 
Svampfyllning:
300 g färska champinjoner
1/2 finhackad gul lök
1 tsk torkad rosmarin
1 msk smör
1 riven vitlöksklyfta
salt och peppar
2 dl crème fraiche
100 g chèvreost
 
Stek svamp, lök och rosmarin i smör under omrörning utan att det tar färg, ca fem minuter.
Tillsätt vitlöken mot slutet och salta och peppra.
Blanda svampen med crème fraiche och hackad chèvre.
Fördela blandingen på pastaplattorna, rulla ihop och lägg dem i en smord, ugnsform med skarven nedåt.
Häll på tomatsås och strö över ost.
Gratinera i övre delen av ugnen i ca 20 minuter.
 
Servera cannellonin med en grönsallad och nymalen svartpeppar.

Svampfylld cannelloni

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Svampbollar:
1 gul lök
500 g färska champinjoner
1 msk olivolja
3 dl valnötter
3 msk majsstärkelse
2 tsk kinesisk soja
2 tsk torkad salvia
salt och peppar
 
Dillsås:
2 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
1 msk majsstärkelse
1 grönsaksbuljongtärning
1/2 dl finhackad dill
salt och peppar
 
800 g potatis
 
Koka potatisen mjuk i lätt saltat vatten. 
 
Börja sedan med svampbollarna genom att finhacka löken och champinjonerna.
Fräs lök och svamp i oljan tills det har släppt all sin vätska och fått lite färg.
Mixa under tiden valnötterna till ett fint mjöl i en matberedare.
Skrapa ner lök och svamp i matberedaren och mixa till en hyfsat slät smet.
Skrapa sedan ner smeten i en skål och blanda ner majsstärkelse, soja, salvia, salt och peppar.
Rulla smeten till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olja.
 
Gör sedan dillsåsen genom att vispa ihop vatten, yoghurt och majsstärkelse i en kastrull.
Koka upp såsen under omrörning och vispa ner buljongtärningen.
Låt sjuda tills såsen tjocknar något.
Ta kastrullen från värmen och rör ner dillen och smaka av med salt och peppar.
 
Servera svampbollarna med dillsås och kokt potatis.
 

Svampbollar med dills...

0 Läs mer >>
 
4-6 portioner
 
1 stor fläskfilé
2 chorizokorvar
1 dl syltlök
1 dl cornichons
1 dl kalamataoliver
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
5 dl grädde
1 dl vatten + 2 msk maizenaredning
salt, peppar och grillkrydda
1 msk kinesisk soja
2 tsk mejram
 
Putsa fläskfilén och skär den i tunna skivor.
Skär korven i slantar och strimla lök, vitlök och paprika.
Krydda fläskfilébitarna med salt, peppar och grillkrydda och bryn dem på båda sidorna i smör i en het panna och lägg dem åt sidan.
Fräs sedan på korven och lägg den åt sidan.
Stek sedan lök, vitlök och paprika mjuk och lägg sedan tillbaka fläskfilé och korv.
Tillsätt sedan syltlök, cornichons, oliver, grädde, redning, soja och mejram.
Låt puttra i ca 10 minuter och smaka sedan av med salt, peppar och grillkrydda.
 
Servera grytan med kokt, pressad eller stompad potatis.

Kreolsk gryta

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g oxfilé
salt och peppar
smör att steka i
 
Dubbelbakad potatis:
2 bakpotatisar
1 dl crème fraiche
2 dl riven ost
1 pressad vitlöksklyfta
50 g knaperstekt bacon
salt och peppar
 
Portvinssås:
2 schallottenlökar
en klick smör
1 msk grönpeppar i lag
1 kalvbuljongtärning
1 dl portvin
1 msk kinesisk soja
1 dl crème fraiche
3 dl vispgrädde
en nypa socker
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Nagga potatisarna och lägg dem i en ugnsfast form.
Baka dem i ugnen tills de är mjuka, ca 1 timme.
 
Sänk värmen på ugnen till 175°C,
 
Putsa oxfilén och krydda den med salt och peppar.
Bryn den runtom i smör i en het stekpanna och lägg sedan över den i en ugnsfast form eller på en plåt.
Stick ner en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in det i ugnen och låt det gå klart där (jag brukar låta det gå till 57-58°C, då blir det lite medium/well).
 
Halvera potatisarna på längden och gröp ur innanmätet. 
Lämna 1/2 cm så att skalet håller ihop.
Blanda potatisinnehållet med crème fraiche, riven ost, vitlök och bacon och smaka av med salt och peppar.
Lägg blandningen i skalen, på en bakplåtspappersklädd plåt, och toppa eventuellt med lite mer ost.
 
När oxfilén är klar i ugnen slår su in den i aluminiumfolie och låter köttet vila i ca 15 minuter innan det skärs upp. 
 
Höj värmen på ugnen till 225°C igen.
Gratinera potatishalvorna tills de fått fin färg och gör under tiden såsen.
 
Finhacka löken och fräs på den tillsammans med grönpeppar.
Smula ner buljongtärningen och vispa ner portvin, soja crème fraiche och grädde. 
Låt såsen puttra i ett par minuter och smaka sedan av den med socker, salt och peppar.
Sila bort lök och pepparkorn innan servering.
 
Skär upp köttet i skivor och servera det tillsammans med den dubbelbakade potatisen och såsen.

Helstekt oxfilé med d...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
300 g pasta
500 g råa räkor
2 msk smör
2 timjankvistar
1 tsk salt
 
Sås:
1 schallottenlök
1 msk smör
1 timjankvist
2 dl grädde
2 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
ca 2 tsk vit tryffelolja
2 krm cayennepeppar
 
Färsk tryffel till garnering
 
Börja med såsen genom att skala och finhacka löken.
Bryn den i smör tillsammans med timjanen på låg värme i ca 5 minuter.
Tillsätt grädde, vin, vatten och buljongtärning och koka ihop tills ca 3 dl återstår.
Sila såsen och smaka av den med tryffelolja och peppar.
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Tina och skala räkorna.
Stek dem hastigt i smör tillsammans med timjan i en het stekpanna i ca 1 minut.
Krydda med salt.
 
Blanda såsen med pastan och lägg upp i djupa tallrikar och toppa med räkorna.
Hyvla eller riv över färsk tryffel och garnera eventuellt med lite färska örter.

Tryffelpasta med räko...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 dl vispgrädde
1/2 dl farinsocker
2 gelatinblad
2 dl gräddfil
4 msk messmör
 
Färska blåbär till servering
 
Koka upp grädden och farinsockret i en kastrull och rör tills sockret smält.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält ner dem i grädden under omrörning.
 
Blanda gräddfil och messmör i en bunke.
Häll på gräddblandningen och rör till en jämn smet.
 
Häll upp i fyra portionsglas och ställ dem i kylen i minst 3 timmar.
 
Garnera pannacottan med färska blåbär innan servering.

Pannacotta med messmö...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 strimlade rödlökar
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
3-4 svartpepparkorn
 
1 påse (280 g) fryst pulled oumph
1 dl vatten
 
2 dl majonnäs
1-2 tsk srirachasås
 
Pitabröd
Strimlad isbergssallad
 
Lägg den strimlade löken i en skål.
Koka upp ättikssprit, socker och vatten med pepparkorn och häll sedan den varma lagen över löken.
Låt inläggningen svalna.
 
Stek påsen med pulled oumph enligt förpackningens anvisning.
Tillsätt vatten mot slutet så att det blir lite såsigt.
 
Rör ihop majonnäs och srirachasås.
 
Värm pitabröden och servera pulled oumph i dem tillsammans med strimlad isbergssallad, srirachamajonnäs och pickad rödlök.

Pulled Oumph i pitabr...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g torskfilé
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl pankoströbröd
2 dl grovriven vällagrad ost
neutral olja (typ rapsolja) till stekning
 
Pico de gallo:
250 g körsbärstomater
1/2 riven vitlöksklyfta
1 finhackad rödlök
1/2 kruka koriander, grovhackad
ev. 2 tsk chipotlepasta
 
Tillbehör:
Tortillabröd
sallad och majskorn
gräddfil
citron- eller limeklyftor
Guacamole
 
Skär tomaterna i små bitar och blanda alla ingredienser till Pico de gallon och smaka av den med salt.
 
Skär fisken i ca 12 bitar och krydda dem med salt.
Doppa bitarna i mjöl, sedan i lättvispat ägg och sist i en blandningen av panko och riven ost.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och stek fisken på medelvärme tillls den fått fin yta runtom.
Låt fisken rinna av på hushållspapper.
 
Severa fisken med pico de gallo och klassiska taco-tillbehör.

Fisktacos