0 Läs mer >>
 
 
1 paket Abba 5-minuterssill (420 g)
1 dl majonäs
1 dl matlagningsyoghurt
1,5 dl riven västerbottenost
1 msk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
salt och nymald svartpeppar
 
Låt sillen rinna av ordentligt i ett durkslag.
Blanda alla övriga ingredienser till sillen.
Skär sillfiléerna i lagom stora bitar (om du inte köper färdigskuren) och vänd försiktigt ned dem i västerbottenröran.
Smaka av med salt och nymalen peppar.
Förvara sillen i en tätförsluten glasburk i kylskåp till servering.
 

Västerbottensill

0 Läs mer >>
ca 60 st
 
 
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
 
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner resten av ingredienserna och låt koka tills smeten har en temperatur på 125°C.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten.
 
Häll upp smeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x30 cm) och låt det svalna och stelna något innan det skärs eller klipps i bitar.

Pepparkakskola

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
3 kycklingfiléer
2 gula lökar
300 g champinjoner
smör eller olja att steka i
3 msk stark Ajvar relish
2,5 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
500 g färsk gnocci
 
Rensa kycklingfiléerna och skär dem i små bitar.
Strimla löken och ansa och skär champinjonerna i kvartar. 
Bryn kycklingen i smör eller olja och tillsätt sedan lök och champinjoner och fräs med i ett par minuter.
Blanda ner ajvar och grädde och låt koka ihop i någon minut. 
Smaka av med salt och peppar och blanda sedan ner gnoccin och låt koka i ca 2 minuter.
 
Servera grytan med en god sallad.

Krämig kycklinggry...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
300 g risnudlar
500 g kycklingfilé
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
1 msk fisksås
2 msk ostronsås
1/2 msk kinesisk soja
3 msk vatten
saften av 1 lime
1 tsk strösocker
3 vårlökar
2 dl groddar
2 ägg
Hackade jordnötter till servering
 
Koka nudlarna enligt förpackningens anvisning.
 
Strimla ycklingfiléerna tunt (lättast om de är lite halvfrysta) och strimla de gula lökarna.
Bryn kycklingen och löken i lite olja i en het panna.
 
Skiva vitlöken och chilin tunt och blanda det med fisksås, ostronsås, soja, vatten, limesaft och socker.
Skär vårlöken i bitar och vispa äggen lätt i en separat skål/mugg.
 
Häll vattnet från nudlarna och vänd ner kyckling/lök, såsen och de vispade äggen.
Rör runt så att äggen fördelas och tillagas i eftervärmen från pastan.
Blanda ner vårlök och groddar.
 
Servera med hackade jordnötter (går också bra med cashewnötter) och klipp lite färsk koriander över.
 
 
 
 

Pad Thai

0 Läs mer >>
 
4-6 portioner
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g kallt smör
ca 2 msk iskallt vatten
 
Fyllning:
3 schallottenlökar
ca 300 g rensade kantareller
smör till stekning
200 g brieost
salt och peppar
 
Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
 
Börja med pajdegen och sätt ugnen på 175°C.
 
Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare.
Skär smöret i små kuber.
Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg.
Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop det till en deg.
Låt degen vila kallt, i kylskåp, i minst 30 minuter.
 
Gör sedan fyllningen och äggstanningen. 
Skala och skär löken i skivor.
Stek löken och kantarellerna i smör tills vätskan från kantarellerna har kokat in.
Smaka av med salt och peppar.
 
Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
 
Kavla eller tryck ut degen i en ren pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga försiktigt botten med en gaffel.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
 
Fördela lök och kantareller i pajskalet.
Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna och häll äggstanningen över.
 
Grädda pajen i mitten av ugnen i 25-30 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen har fått fin färg.
Låt den svalna i ca 10 minuter och servera den sedan med en god sallad eller som ett tillbehör på t.ex. en buffé.

Kantarellpaj med b...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 hel kyckling (utan innanmäte)
150 g kryddsmör, t.ex. Chipotlesmör
1/2 dl grillolja
 
Stekskyn från kycklingen
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 tsk torkad dragon
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 150°C.
 
Stick ett par hål i skinnet på kycklingen och pilla in kryddsmöret runtom hela kycklingen.
Pensla kycklingen med lite grillolja och lägg den sedan i en stekpåse (man måste inte ha stekpåse men den gör livet lättare, så slipper man hålla på och ösa och greja). Glöm inte att göra ett litet hål i stekpåsen så att ångan kan komma ut.
Tillaga kycklingen i mitten av ugnen tills bröstfiléerna har en innertemperatur på 72°C, ca 1 timme.
 
Höj temperaturen på ugnen till 225°C.
 
Sila ner stekskyn från kycklingen i en kastrull och koka upp.
Låt reducera till ca hälften.
 
Pensla kycklingen med lite mer grillolja och lägg tillbaka den i formen och grilla på den lite i ugnen så att den får fin färg, men var försiktig så den inte står för länge och blir torr.
 
Vispa ner grädde, kycklingfond och dragon i såsen och låt koka i ytterligare ett par minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Servera kycklingen med såsen och någon form av potatis, t.ex. pommes frites, och en god sallad.
 
 

Helstekt kyckling ...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 röd chili
1 bit ingefära, ca 5-7 cm
3-5 vitlöksklyftor, efter smak
1-1,5 dl rapsolja
1 burk mald spiskummin
600 g råa scampi-räkor med skal
2-3 limefrukter
1-2 citroner
salt och peppar
 
Snabb saffransaioli:
4 dl Hellmans majonäs
1 kuvert saffran (0,5 g)
2-5 finrivna vitlöksklyftor, efter smak
salt och vitpeppar
 
Baguette till servering
 
Börja med ailolin.
Blanda ingredienserna och smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter innan servering.
Rör om igen innan den serveras.
 
Finhacka chilifrukten och finriv ingefära och vitlöksklyftor.
Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs på chili, ingefära och vitlök i ett par minuter.
Häll i hela burken med spiskummin och låt fräsa med i någon minut, häll på mer olja om det behövs, det ska vara såsigt.
Skala räkorna och fräs på dem i såsen, låt puttra tills räkorna är genomstekta.
Krydda med salt och peppar.
Klyfta lime och citroner och pressa ner saften över räkorna och släng sedan ner klyftorna också.
Klipp eventuellt lite koriander eller persilja över.
 
Servera räkorna med saffransaiolin och färsk baguette.
 
 

Kryddiga scampi me...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g laxfilé
1/2 tsk salt
1 liten rödlök
1 knippa dill
2 dl creme fraiche
1/2 dl kaviar (typ Kalles)
1/2 tsk citronpeppar
2 skivor vitt formbröd
smör att hyvla över
flingsalt
 
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg laxfilén i en ugnsfast form och krydda med salt.
Finhacka löken och dillen.
Blanda creme fraiche, kaviar, lök, dill och smaka av med citronpeppar.
Bred röran över laxen.
Bryt brödet i små bitar och strö över röran.
Hyvla smör över brödet och toppa med lite flingsalt.
Gratinera fisken i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, täck över med folie om brödet blir för svart.
 
Servera laxen med t.ex. kokt potatis eller potatismos.

Överbakad lax