0 Läs mer >>
Här är soppan som jag gjorde för ett par dagar sedan och den blev verkligen god! Snabbt gick det att göra den också! Skippade dock färsk ingefära eftersom... jag inte hade någon..
Men jag öste i lite ingefärakrydda istället. Sen hade jag i lite kcyklingfond också.. Kan ju aldrig helt hålla mig till ett recept :S

Men gott blev det!



Till 4 stora portioner behöver du:

500 g morötter
4 rödlökar (eller 1 röd och en gul istället, som jag)
4 vitlöksklyftor (eller två enorma, som jag)
3 cm färsk ingefära (eller ingefärskrydda,  som jag)
1 röd chili (eller ingen, som jag)
4 msk sesamolja (funkar fint med olivolja också, som jag hade)
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
8 dl kokosmjölk
2 1/2 dl vatten (och kanske lite koncentrerad grönsak, och kycklings fond, som jag)
salt
svartpeppar

Toppa  eventuellt med:

rostade kokosflingor
persilja



Gör såhär:

Skala och skiva morötter, lök, vitlök och ingefära.
Dela chilin, skrapa ur fröna och hacka den.
Fräs allt tillsammans med spiskummin i en kastrull med olja.
Tillsätt gurkmeja, kokosmjölk och vatten (ev buljing), låt småkoka ca 10 minuter.
Mixa soppan slät, värm upp den och smaksätt med salt och peppar.
Garnera gärna med persilja och rostade kokosflingor.
Servera med bröd.

Morotssoppa med kokos

0 Läs mer >>
Eftersom jag fått dille på småkakor så bakade jag dessa små tant-kakor idag. Mumsigt värre!



ca 20 st
100 g mjukt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och vaniljsocker och vänd sedan ner i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på bakplåtspapper och platta till dem lite.
Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt svalna en aning och skär sedan längderna på snedden.
Låt kolasnittarna svalna på plåten.

Receptet hittade jag på Hallon & Blåbär och det var även därifrån jag lånade bilden :)

Sega kolasnittar

0 Läs mer >>
Häromdagen provade jag att göra lökringar här hemma. Har aldrig förut smakat det och det var ju både roligt att äta och dessutom riktigt gott.



Perfekt som snacks vid sidan av eller att dippa i någon mumsig dipsås :)

Receptet räcker till ca 4 personer
Ingredienser:
1 gul lök
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 äggulor
1 ½ dl ströbröd
4 dl matlagningsolja

Gör såhär:
Skär löken i skivor och tryck ut dem till ringar.
Blanda mjöl och salt på ett fat och täck lökringarna helt med blandningen.
Doppa lökringarna helt i äggula.
Täck lökringarna med ströbröd.
Hetta upp olja i en kastrull eller traktörpanna. (OBS! Om oljan ryker är den för varm och det kan blir riktigt farligt!)
Lägg lökringarna i oljan och låt fräsa i ca 30 sekunder på varje sida (beroende på hur tjocka de är såklart)
Lägg hushållpapper på ett fat och lägg lökringarna på det så att överflödig olja kan sugas upp.

Enjoy your meal :)




Bilden kommer från: http://www.about-recipes.com/imgrec/305703-DILLYONIONRINGS.jpg

Klassiska lökringar

0 Läs mer >>
Receptet kommer från Allt om mats kokbok "SMAKER FRÅN HELA VÄRLDEN- KARIBIEN"

  


Receptet räcker till ca 60 kakor och tar ca 1h &15 min att göra (beroende på hur stor ugn man har ;P  )

Ingredienser:
225 g smör
2 ½ dl brun farin
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk kakao
80 g rostad färsk kokos eller 2 dl riven kokos
100 g ljus choklad (gick faktiskt lika bra med mörk choklad)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop smör, farin, strösocker, vaniljsocker och ägg i en bunke (eller matberedare)
Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao och rör ner i smeten.
Hacka kokosen (om du använder färsk) och chokladen grovt och blanda ner i degen.
Dela degen i ca 60 bitar.
Rulla dem till små bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt kakorna kallna på galler.

Kokoscookies