0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g vit fiskfilé, t.ex. ej, torsk etc.
salt och peppar
½ tsk malen kardemumma
 
Champinjonstuvning:
250 g färska champinjoner
lite smör att steka i
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
½ tsk paprikapulver
100 g riven parmesanost
 
4 portioner kokt potatis till servering
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Skala och koka potatisen mjuk.
 
Skär fisken i ca 2 cm tjocka skivor och lägg dem i en ugnsfast form.
Krydda med salt, peppar och kardemumma.
 
Ansa och skiva champinjonerna.
Bryn dem i lite smör och tillsätt sedan mjölet och rör runt ordentligt.
Häll på grädde, vatten och smula ner en bujlongtärning och låt småputtra i ca 5 minuter.
Smaka av med paprikapulver och häll sedan stuvningen över fisken.
Toppa med ost och gratinera i mitten av ugnen till fisken är klar, ca 20 minuter.
 
Servera fisken tillsammans med den kokta potatisen.

Champinjongratiner...

0 Läs mer >>
 
ca 30 kakor
 
175 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
3 msk honung
2 dl tahini
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl sesamfrön
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Vispa smör och socker fluffigt och tillsätt honung och tahini och rör till en jämn smet.
Sikta ner mjöl och bakpulver och blanda till en deg.
 
Häll upp sesamfröna på en tallrik och rulla degen till små bollar.
Lägg bollarna på sesamfröna, en i taget, och platta till dem något.
 
Lägg kakorna med sesamfröna uppåt på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
 
 

Tahinikakor

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g färsk hälleflundrafilé
1,5 msk salt
2 tsk strösocker
5 dl vatten
1 krm malen svartpeppar
smör att steka i
 
Räktopping:
2 ägg
250 g skalade räkor
1/4 gurka
2 msk finhackad dill
1 msk färskriven pepparrot
salt och peppar
 
Potatismos:
800 g mjölig potatis
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 msk finhackad dill
salt och peppar
 
Brynt smör:
100 g smör
 
Blanda en rimlag av vatten, salt och socker till fisken och rör om till socker och salt har löst sig.
Skär fisken i fyra bitar och lägg dem i lagen och låt dem ligga där, i rumstemperatur i ca 40 minuter.
 
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. 
Koka den mjuk.
Pressa den och vispa ihop med smält smör, vispgrädde och finhackad dill.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Koka äggen halvhårt.
Halvera gurkan på längden och gröp ur den vattniga mittendelen. 
Finhacka gurkan och blanda den med räkorn
a.
Skala de kokta äggen, grovhacka dem och blanda med räkor, dill och pepparrot.
Smaka av med salt och peppar. 
 
Bryn smöret genom att smälta det i en vid stekpanna. 
Låt smöret puttra i någon minut tills det börjar bli brunaktigt och doftar nötigt.
Dra pannan åt sidan, var försiktig så att smöret inte bränns vid.
Häll smöret i en skål.
 
Ta upp fisken och torka den lätt med papper.
Krydda med salt och peppar.
Värm lite nytt smör i pannan och stek fisken gylenbrun runtom.
 
Lägg fisken på tallrikar och toppa med räktoppingen och servera tillsammans med potatispurén och det brynta smöret.
 

Rimmad hälleflundr...

1 Läs mer >>
ca 20 st
 
 
 
20 g jäst
4,75 dl fingervarm mjölk
2 msk strösocker
50 g smör
2 ägg
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
 
Garnering: 
Polenta
 
Rör ut jästen i mjölk och strösocker.
Smält smöret och blanda ner tdet tillsammans med ägg och salt.
 
Tillsätt vetemjölet och arbeta degen i 5 minuter till en smidig, ganska lös deg.
Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
 
Dra ut elle kavla degen till en platta, ca 1 cm tjock.
Stansa ut 18 kakor, ca 5 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Pensla bröden med vatten och strö över polenta.
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
 
Värm upp en stekpanna på medelvärme. 
Grädda bröden i en torr panna på båda sidor, totalt i ca 10-15 minuter.
Passa noga så att de inte bränns vid.
Låt bröden svalna på galler.
 
Vid servering, dela dem med en gaffel och rosta dem i en brödrost.
Servera med ost och marmelad eller med stekt ägg och frukostkorv.

English muffins

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 liten burk ananasringar
1 vitlöksklyfta
1 paprika
smör eller olja att steka i
1 pkt bacon
4-8 fläskkotletter, beroende på hur stora de är
salt och peppar
 
Sötsur baconsås:
1 dl vatten
1 dl ananasspad
2 tsk maizenamjöl
½ köttbuljongtärning
 
Ris eller klyftpotatis till servering
 
Häll av juicen från ananasburken i en stor kopp.
Skär ananas och bacon i bitar.
Tärna paprikan och finhacka eller riv vitlöken.
 
Fräs paprika och vitlök i smör eller olja i någon minut och lägg sedan åt sidan.
Fräs baconet och lägg sedan åt sidan.
Salta och peppra kotletterna och stek dem sedan i baconfettet.
När kottletterna är genomstekta, häll tillbaka grönsaker och bacon över dem.
 
Blanda ananasjuice, vatten, maizena och köttbuljong i muggen.
Lägg kotletterna i ena sidan av pannan och häll på redningen på andra sidan. 
Småputtra under omrörning i ett par minuter och lägg sedan kotletterna i såsen.
 
Servera kotletterna i såsen tillsammans med nykokt ris eller klyftpotatis.

Fläskkotletter i s...

0 Läs mer >>
 
Som tillbehör till 4-6 personer
 
2 burkar majskorn
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
salt och peppar
 
Rosta majskornen i en torr, het panna tills de fått lite färg och luktar popcorn.
Låt majsen svalna någon och mixa sedan ihop dem med creme fraiche, vitlök och sambal oelek.
Smaka av med salt och peppar.
 
Servera röran som tillbehör till t.ex. grilla kött, kyckling etc. Supergott!
 
 

Rostad majsröra

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
smör eller olja att steka i
salt och peppar
3 dl grädde
2,5 msk senap
1 msk honung
1 finrivven vitlöksklyfta
1 gul lök
75 g riven ost
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Putsa kycklingfiléerna och krydda dem med salt och peppar.
Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och bryn filéerna runtom.
Lägg över dem i en ugnsfast form.
Klyfta löken och strö runtom kycklingen.
Blanda grädde, senap, honung och vitlök och häll över kycklingen.
Strö osten över och gratinera kycklingen i ca 25 minuter, tills den är helt genomstekt.
 
Servera kycklingen med nykokt ris och en god sallad.

Honey & Mustard- k...

0 Läs mer >>
 
1 kaka
 
200g smör
100 g mörk choklad
1,5 dl strösocker
½ dl kakao
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl dulce de leche
havssalt
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant.
 
Smält smöret och chokladen på låg värme och rör till en slät smet.
Stäng av spisen och rör ner socker och kakao.
Vispa ner äggen i smeten, ett i taget.
Rör ner vetemjöl och vispa alltsammans till en jämn, slät smet.
 
Häll smeten i springformen.
Klicka dulche de leche över kakan och rör lite slarvigt i det med en spatel så att det fördelas lite jämnare men inte helt utblandat.
Eventuellt kan man värma dulce de lechen lite för att få lite lösare konsistens som blir enklare att "marmorera" med.
Strö lite havssalt över smeten och grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter.
 
Servera kakan med vispgrädde.

Kladdkaka med dulc...

0 Läs mer >>
 
1 rulltårta
 
Rulltårta:
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl kakao
3 ägg
1 dl strösocker
2 msk mjölk
 
Fyllning:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
en nypa salt
250 g rumsvarmt smör
1 dl dulce de leche
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Vispa ägg och socker till kakan vitt och fluffigt.
Sikta ner mjöl, bakpulver och kakao och vänd ihop till en slät smet.
Rör till sist ner mjölken och bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 5 minuter.
 
Lägg ett bakplåtspapper på en plan, sval yta och strö strösocker över det.
Vänd upp den gräddade kakan på det sockrade pappret och dra loss pappret den gräddades på.
Det blir enkelt att lossa pappret om du penslar lite kallt vatten över det innan du drar loss det.
Rulla ihop kakan från kortsidan och låt kakan svalna ihoprullad.
 
Lägg äggvitor, socker och salt i en skål.
Sätt skålen över ett varmt vattenbad på spisen och vispa lite lätt tills alla sockerkristaller har lösts upp (cirka 55 grader).
Ta bort skålen från värmen och vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.
Tillsätt smöret i omgångar och vispa tills det blir en slät och fin kräm.
Tillsätt dulce de leche efter smak.
 
Stryk ut ett tunt lager med smörkräm över chokladbottnen och rulla försiktigt ihop rulltårtan mot dig.
Avsluta med att spänna ihop den medan den ligger kvar i bakplåtspappret.
Låt rulltårtan vila i kylskåp en stund så att smörkrämen stelnar ordentligt. 
 
Skär rullen i centimetertjocka skivor och strö lite flingsalt över dem innan servering.
 

Chokladrulltårta m...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
5 potatisar med skal
2 auberginer
Riven ost
 
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl mjölk
150 g riven parmesanost
salt, peppar och malen muskotnöt
 
Köttfärssås:
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja att steka i
300 g nötfärs
1 burk krossade tomater
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk riven muskotnöt
2 lagerblad
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Börja med köttfärssåsen genom att finhacka lök och vitlök.
Bryn löken i olja i någon minut och tillsätt sedan nötfärsen och låt den steka med i ett par minuter.
Häll på krossade tomater, kryddor och lagerblad och låt småkoka i ca 10 minuter.
 
Gör under tiden bechamelsåsen genom att smälta smöret och vispa ner mjölet.
Häll på mjölken och låt koka i ett par minuter.
Smält sedan, under omrörning, ner osten och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
 
Skär potatisarna i tunna skivor och lägg hälften av dem i botten av en ugnsfast form.
Skär auberginen i tunna skivor och lägg hälften av dem över potatisen i formen.
Bred hälften av köttfärssåsen över auberginen och häll hälften av bechamelsåsen .
Lägg i resten av potatisen, auberginen, köttfärssåsen och toppa med resten av bechamelsåsen. 
Strö ytterligare lite riven osv över alltihopa och gratinera moussakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
 
Servera moussakan med en god sallad.
 

Klassisk Moussaka

0 Läs mer >>
 
6-8 bitar
 
600 g äpplen
150 g smör
2 dl råsocker
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk flingsalt
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smält smöret i en kastrull tillsammans med råsocker, sirap och grädde och rör till en slät smet.
Ta kastrullen från värmen och blanda ner havregryn och sikta ner mjöl och bakpulver och till sist flingsalt.
 
Kärna ur och klyfta äpplena och lägg i botten av en ugnsfast form.
Bred knäcksmeten över äpplena och grädda hela pajen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
 
Servera med vaniljglass, vispad grädde eller vaniljsås.

Knäckig äppelpaj

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portionsbitar skinn- och benfri laxfilé
1,5 dl kräftstjärtar
1 dl creme fraiche
½ dl finhackad dill
citronsaft, salt och peppar
 
800 g mjölig potatis
1,5 dl mjölk
½ dl finhackad dill
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Börja med potatismoset genom att skala potatisen och skära den i mindre bitar.
Koka den i lättsaltat vatten tills den är helt genommjuk.
 
Skär ett snitt på längden i varje laxbit, som en ficka, och lägg dem i en ugnsfast form.
Hacka kräftstjärtarna grovt och blanda dem med med creme fraiche och dill och smaka av med salt och peppar.
Fördela kräftröran i laxfickorna.
Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter, tills den är klar.
 
Häll av potatisen och pressa den alt. vispa med en elvisp tillsammans med uppvärmd mjölk och dill.
Smaka av den med salt och vitpeppar.
 
Servera laxen med potatismoset, en citronklyfta och gröna ärter.

Kräftfylld lax med...