0 Läs mer >>
 
4 portioner
1 kg grytbitar av nötkött
3 finhackade, gula lökar
1/2 dl olivolja
1,5 dl rött vin
1 köttbuljongtärning
Vatten
6 strimlade schallottenlökar
1 kg mjölig potatis
125 g smör
1,5 dl mjölk
3 msk finhackad persilja
3 msk ströbröd, gärna panko
Salt och peppar
 
Skär köttet i kuber och bryn det hastigt runtom i oljan i en stor gryta.
Lägg köttet åt sidan och fräs på hälften av den gula löken tills den fått lite färg och lägg tillbaka köttet med löken.
Häll på rödvin, smula ner biljongtärningen och häll på vatten så att det täcker köttet.
Sänk värmen och låt köttet småputtra i ca 2 timmar.
 
Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lätt saltat vatten.
Häll bort vattnet och vispa ner smör och mjölk med en elvisp eller mixerstav till ett slätt mos.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Sätt ugnen på 250 grader. 
 
Ta upp köttbitarna ur grytan och mixa dem snabbt lite pulserande, så att det inte blir köttpuré.
Bryn resten av löken och schallottenlölken tills den mjuknat och blanda med köttet och häll på den avsilade vätskan som köttet kokat i. 
Låt koka in i ett par minuter.
 
Lägg köttet i botten av en smord, ugnsfast form.
Strö persilja över köttet.
Bred ut potatismoset så att det täcker allt kött.
Strö ströbrödet över moset och klicka gärna ut lite extra smör över alltsammans.
Gratinera i mitten av ugnen tills moset blivit gyllenbrunt.
 
Servera eventuellt med en god gräddsås och vinbärsgelé.
 

Cottage Pie

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g kycklingfilé
olja eller smör att steka i
salt och peppar
2 dl lätt creme fraiche
1,5 dl ajvar relish
1 dl riven lagrad ost
1 finriven vitlöksklyfta
salt och peppar
1 dl panko
2 msk olja
2 msk fryst, finhackad persilja
 
Sätt ugnen på 225 grader.
 
Bryn hastigt kycklingfiléerna runtom i oljan i en stekpanna.
Krydda med salt och peppar och lägg över dem i en ugnsform.
 
Blanda creme fraiche, ajvar, riven ost och vitlök och smaka av med salt och peppar och bred röran över kycklingen.
Blanda panko, olja och persilja och strössla över alltihopa.
 
Gratinera kycklingen i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
 
Servera kycklingen med t.ex. ris och haricot verts.
 
 

Kyckling med ajvartäc...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
6-8 mini vetetortillabröd
Frityrolja
1 dl florsocker
1 msk malen kardemumma
 
100 g finriven Mandelmassa
2 msk vispgrädde
 
2 dl vispgrädde
 
Hetta upp frityroljan i en kastrull med tjock botten, men inte för varmt, det ska inte ryka om oljan!
Klipp eller skär varje tortillabröd i 8 trekantiga bitar.
Fritera dem gyllenbruna i oljan och lägg dem på hushållspapper att droppa av.
Blanda ihop florsocker och kardemumma och vänd tortillachipsen i blandningen.
Förvara chipsen i en lufttät burk till servering.
 
Blanda ihop mandelmassan och lite vispgrädde till en krämig smet. 
 
Vispa grädden.
 
Servera chipsen med mandelmassedipen och vispgrädden.

Nachosemla

0 Läs mer >>
 
 
4-6 portioner
 
450 g pulled pork
150 g bacontärningar
1 finhackad gul lök
3 pressade vitlöksklyftor
2 rivna morötter
2 finhackade selleristjälkar
2 msk tomatpuré
1-2 tsk torkad rosmarin
2 dl köttbuljong
2 dl rött vin
6-8 dl bechamelsås
ca 10 lasagneplattor
200 g riven cheddar och mozzarellaost
 
 Sätt ugnen på 200 grader.
 
Fräs bacontärningar, lök, vitlök, morötter och selleristjälkar tillsammans med tomatpuré och rosmarin tills grönsakerna blivit mjuka och baconet genomstekt.
Tillsätt pulled pork, köttbuljong och rödvin och låt puttra ihop i ett par minuter, så att såsen kokar ner lite.
 
Smörj en ugnsfast form och lägg i ett tunt lager bechamelsås.
Lägg på ett lager lasagneplattor, ett lager pulled pork-sås, ett lager bechamelsås och ett tunt lager riven ost.
Varva på detta sätt tills allt kött är i formen.
Avsluta med ett lager lasagneplattor toppade med bechamelsås och riven ost.
 
Gratinera lasagnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Tills osten fått fin färg och plattorna är genomkokta.
 
Servera lasagnen med en god sallad.
 

Pulled Pork Lasagna

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
Chokladkräm:
200 g vit choklad
3 ägg, vitor och gulor separerade
 
Citronmaräng:
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
1 tsk pressad citron
 
Chokladkräm:
Smält den vita chokladen över vattenbad.
Tillsätt äggulorna under kraftig vispning, en i taget.
Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner i chokladblandningen.
Häll upp i glas och ställ att vila i kylskåp i minst 2 timmar.
 
Citronmaräng:
Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Tillsätt socker, lite i taget, och fortsätt vispa till en blank, tjock, seg smet.
Tillsätt sedan citronskal och pressad citron.
Spritsa ut minimaränger på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Öppna luckan på glänt och torka i minst 1 timme.
 
Servera den vita chokladkrämen toppad med lite färska bär och citronmaräng.

Vit chokladkräm citro...