0 Läs mer >>
 

 

Deg:

200 gram kallt smör

1 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 msk snabbkaffe pulver
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Kaffesmörkräm:
100 gram smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st äggula
1/2 msk kallt kaffe

 

Vispa smör och socker fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem till en deg.
Forma degen till två rullar 4-5 cm i diameter.
Plasta in rullarna och lägg dem i kylen i ca 2 timmar.


Sätt ugnen på 175 grader.
Skär i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 8 minuter.
Kakorna flyter ut lite så lägg dem inte för tätt.
Låt kakorna kallna.

Gör under tiden smörkrämen.
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker.
Vispa i äggulan och kaffet.
Bred smörkrämen på hälften av kakorna och lägg ihop dem två och två.

Dubbla kaffekakor

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g fläskfilé
smör eller olja att steka i
140 g tärnad bacon
10 små steklökar
250 g färska champinjoner
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 tsk svartpeppar
2 msk grönpeppar
1 tsk kinesisk soja
1 msk koncentrerad kalvfond
3 msk finhackad persilja
2 msk dijonsenap
1/2 dl vatten
 
Putsa fläskfilén och skär den i skivor.
Krydda med salt och peppar och bryn den i smör eller olja och lägg sedan över i en stor gryta.
Knaperstek bacontärningarna och lägg dem sedan på hushållspapper att rinna av.
Skala löken och ansa champinjonerna.
Skär champinjonerna i kvartar och bryn dem tillsammans med löken.
Lägg över champinjoner, lök och bacon i grytan tillsammans med fläskfilén.
 
Vispa ner creme fraiche, grädde, svartpeppar, grönpeppar, soja, kalvfond, persilja, senap och vatten i stekpannan och låt puttra i ett par minuter innan såsen hälls över köttet i grytan.
Låt koka ihop i någon minut.
 
Servera köttet med såsen, kokt (eller pressad) potatis och en god sallad.

Fläskfilé i grönpeppa...

0 Läs mer >>
 
 
6 portioner
 
12 lasagneplattor
400 g spenat
olivolja
 
Ostsås:
4 msk smör
5 msk vetemjöl
1 liter mjölk
150 g riven västerbottenost
salt och vitpeppar
 
Kycklingfärssås:
500 g kycklingfärs
1 finhackad gul lök
3 rivna vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 dl vitt matlagningsvin
 
Sätt ugnen på 200°C.
 
Smält smöret till såsen i en stor kastrull och vispa i mjölet.
Späd med mjölken, lite i taget, under vispning.
Låt såsen sjuda i 3-4 minuter på svag värme.
Blanda ner västerbottenosten (men spara 1 dl till att strö över lasagnen) och rör om tills det smälter.
Smaka av med salt och peppar.
 
Fräs lök och vitlök i oljan utan att det tar färg.
TIllsätt färsen och bryn tills det får lite färg.
Rör i rosmarin och tomatpuré och låt det fräsa med i ett par minuter.
Häll ner tomater och vin och låt det puttra ihop under lock i 5 minuter.
Mosa tomaterna lätt med baksidan av en slev om det behövs. 
Smaka av med salt och peppar.
 
Stek spenaten hastigt i lite olja. 
Salta och peppra lätt. 
Smörj en ugnsfast form och häll lite av ostsåsen i botten.
Varva sedan lasagenplattor, kycklingfärssås, ostsås och spenat. 
Översta lagret ska vara lasagneplattor och ostsås.
Strö resten av den rivna osten överst och gratinera sedan lasagenen mitt i ugnen i 30-40 minuter.
Lägg på folie om det börjar bli bränt.
 
Servera lasagnen med en god sallad.

Kycklinglasagne med s...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
ca 1 kg fläskkarré i bit
3 dl koncentrerad äppeljuice
2 msk kinesisk soja
1 tsk malen ingefära
2-3 morötter
1-2 äpplen
1 purjolök
salt och peppar
 
3 dl vispgrädde
1 dl köttbuljong
ev. 2 msk portvin
salt och vitpeppar
 
 
1 kg potatis
50 g smör
1 dl creme fraiche
1/2 dl varm mjölk
salt och peppar
 
Blötlägg lergrytan i kallt vatten i ca 15 minuter.
Blanda äppeljuice, soja och ingefära i en skål.
Lägg i köttet och marinera medan grönsakerna förbereds.
Skala och skär äpplen och morötter i mindre bitar.
Ansa och skölj purjolöken och skär den i mindre bitar.
Torka av lergrytan lätt.
Lägg morot, äppel och purjolöksbitar i botten av lergrytan.
Lägg i köttet och häll marinaden över. 
Ställ lergrytan, med lock på, i kall ugn och sätt den sedan på 200°C.
Låt stå i ugnen i ca 2 timmar.
 
När ca 30 minuter av köttets tillagningstid kvarstår, börja med potatisen och såsen.
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och mosa potatisen. 
Vispa ner smör, creme fraiche och varm mjölk.
Smaka av moset med salt och peppar.
 
Gör sedan såsen.
Koka upp grädden med buljongen.
Smaka av med salt och peppar och (om man vill) med portvin.
Låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
 
Skär köttet i skivor och servera med grönsakerna, den kokta potatisen, såsen, gelé ller rårröda lingon och inlagd gurka.
 

Fläskkarré i lergryta...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 kg potatis
 
250 k körsbärstomater
1 bananschallottenlök
600 g skinn och benfri torskrygg
2 msk olivolja
2 msk smör
1 citron
salt och peppar
4 folieark
1 kruka basilika
 
2 dl gräddfil
1 pressad vitlöksklyfta 
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 225°C.
 
Koka potatisen i lättsaltat vatten.
 
Dela tomaterna i halvor och strimla löken.
Lägg fram 4 ark ugnsfolie, ca 30x30 cm.
Fördela fisk, olivolja och smör på varje ark.
Fördela tomater, lök, pressad citronsaft, salt och peppar över fisken.
Vik upp kanterna på folien och gör små knyten.
Lägg dem på en plåt och tillaga mitt i ugnen i ca 20-25 minuter, eller tills fisken är klar.
 
Blanda gräddfil och vitlök i en skål och smaka av med salt och peppar.
 
Grovstrimla basilikan och strö över fisken i paketen när de är klara.
 
Servera fiskpaketen med den kokta potatisen, vitlökssåsen och en god sallad.

Fiskpaket med italien...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
2 dl bulgur
4 dl vatten
1 buljongtärning (kyckling eller grönsak)
 
500 g kycklinginnerfilé (eller vanlig kycklingfilé skuren i bitar på längden)
1 dl vetemjöl
1 ägg
2 dl ströbröd
salt och peppar
 
1/4 gurka
3 tomater
1 rödlök
150 g fetaost i olja med smak av vitlök och örter
 
gräddfil
sweet chilisås
 
Koka bulgurn enligt förpackningens anvisning, men använd gärna en buljongtärning istället för salt.
 
Skölj och tärna gurka och tomater.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda gurka, tomat och lök med fetaost.
 
Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar.
Vispa upp ett ägg på en tallrik, lägg mjöl på en annan och ströbröd på en tredje.
Börja med att vända kycklingen i mjölet.
Doppa dem sedan i ägget och sedan i ströbröd.
Stek kycklingen i smör eller olja tills de blivit genomstekta och har fått en gyllebrun yta.
 
Servera kycklingen med bulgur, sallad och en sås gjord på gräddfil och sweet chilisås.

Panerad kyckling med ...

0 Läs mer >>
 
 
4-6 portioner
 
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde
3 dl torrt vitt vin
3 dl mjölk
2 msk maizenastärkelse + kallt vatten
2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
 
Laxcanneloni:
1 paket canneloni
100 g kallrökt lax
400 g skinn- och benfri laxfilé
1 liten purjolök
250 g kesella
2 äggulor
salt och peppar
1 dl finriven parmesanost
 
Citron till garnering
 
Börja med såsen. 
Koka försiktigt upp grädde, vin och mjölk.
Rör ut maizenan i lite kallt vatten och vispa sedan ner det i såsen.
Låt såsen småkoka i ca 2 minuter.
Blanda ner parmesanosten och låt den smälta ihop med såsen.
Smaka av med salt och peppar och ställ sedan såsen åt sidan.
 
Sätt ugnen på 200°C.
Finhacka purjolöken och fräs den mjuk på medelvärme i en stekpanna, ställ den sedan åt sidan.
Finhacka laxen och blanda ihop med löken.
Blanda ner kesella, äggulor och salt och peppar.
Rör alltsammans till en smet.
Klicka ner smeten i en spritspåse utan tyll.
Fyll cannelonirören med laxsmeten.
 
Häll lite sås i botten på en ugnsfast form.
Lägg cannelonin på såsen i formen och häll sedan resten av såsen över så att alla rör täcks.
Strö parmesanost över alltihopa.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter, tills pastan är genomkokt.
 
Servera cannelonin med en god sallad.
 

Parmesangratinerad la...