0 Läs mer >>
400 g skinn- och benfri laxfilé
100 g kallrökt lax
1 purjolök
1 msk olivolja 
250 g kesella 
2 äggulor 
0,5 dl finhackad dill 
1 tsk salt 
2 krm nymald svartpeppar
20 st cannelonirör
1 hummer 
 
Vitvinssås:
3 dl vispgrädde 
3 dl vitt vin 
3 dl mjölk 
2 msk maizena majsstärkelse 
3 dl riven parmesanost
0,75 tsk salt 
2 krm nymald svartpeppar
 

Vitvinssås:
Blanda grädde, vin och mjölk i en kastrull.
Rör ut majsstärkelsen i lite mjölk och vispa ner den i såsen.
Låt koka ca 2 min.
Blanda ner parmesanosten.
Smaka av med salt och peppar.

Cannelloni:
Sätt ugnen på 200°.
Ansa och finhacka purjolöken.
Stek den i olivolja på svag värme ca 2-3 min.
Låt svalna.
Finhacka laxen.
Blanda det tillsammans med purjolök, kesella, äggulor, dill, salt och peppar.
Spritsa fyllningen i cannellonirören.
Häll lite av såsen i botten på en ugnssäker form och lägg i rören.
Häll resten av såsen över och strö på parmesan.

- Hit går att förbereda -

Gratinera i mitten av ugnen ca 35 min.
Bryt loss, knäck hummerklorna och ta bort skalet.
Dela hummern på längden och ta ut hummerköttet.
Lägg hummerbitar och dill på cannellonin.
Servera med lättkokta bönor, sockerärter och tomater.
Ringla över olivolja blandat med citronskal- och saft och salt.
Extra citronskivor är också gott till.

Laxfylld canneloni me...

0 Läs mer >>
 
 
 
4 portioner:
4-5 kycklingfiléer
2 pkt bacon
tacokrydda
1 dl vatten
2 dl creme fraiche

Grönsaker

Tortillas

riven ost

guacamole/ostsås/salsa/gräddfil

 

Skär kyckling och bacon i bitar och bryn i stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta.

Tillsätt vatten och creme fraiche.

Häll i tacokrydda efter smak (ta lite i taget och smaka av).

Salta & peppra.

Låt småputtra ca 10 min.

 

Servera som tacos med tortillabröd och tillbehör!

Tacos med kycklingrör...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
500 g köttfärs
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
0,5 dl finhackad persilja
2 msk vatten
75 g fetaost
1 msk smör
 
3 dl grädde
1 msk koncentrerad kalvfond
0,5 tsk soja
1 tsk crema di balsamico
0,5 tsk oregano
 
Finhacka vitlöken och blanda ihop med köttfärs, salt, peppar och persilja och vatten.
Smula ner fetaosten i färsen och forma allt till 8 biffar.
Stek biffarna i smör i och lägg sedan åt sidan.
Utan att diska ur pannan, häll på grädde, fond, soja, balsamico och oregano och vispa ihop.
Låt småputtra i ett par minuter och häll sedan såsen över biffarna.
 
Servera biffarna och såsen med ris och en god sallad på tomat och lök.

Fetafärsbiffar med ba...

0 Läs mer >>
 
 
 
1 "tårta", 16-18 bullar
 
Deg:
25 g jäst
510 g vetemjöl (ca 8,5 dl)
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert saffran (a 0,5 g)
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple
1 ägg till pensling
pärlsocker till dekoration
 
Smula ner jästen i en stor degbunke.
Mät upp och blanda mjöl och salt.
Ljumma mjölken till 37°C.
Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken.
Häll mjölken över jästen och rör om till jästen lösts upp.
Tillsätt också mjölblandningen, resten av sockret, smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Täck över degen med bakhandduk och låt jäsa i minst 40 minuter.
Blanda under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock.
Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan.
Skala äpplet och riv även det över mandelmassan (men var försiktig så du inte river ner kärnhuset).
Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor.
Smörj en form med löstagbar kant och lägg bullskivorna i den, med snittytan uppåt.
Täck över med handduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg.
Strö pärlsocker över och grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Lussebulletårta med ä...

0 Läs mer >>
1 skinka
 
1 färdigkokt julskinka (ca 1,5-2 kg)
4 msk senap
2 msk strösocker
1 äggula
ströbröd
 
Sätt ugnen på 200 grader C.
Lägg skinkan på ett ugnssäkert fat eller en långpanna.
Blanda senap, socker och äggula.
Pensla blandningen på skinkan och sikta eller strö lite ströbröd över.
Gratinera den i ugnen tills den fått fin färg, ca 15 minuter.
Ös eventuellt skinkspad över under tiden så blir paneringen extra spröd.

Griljerad julskinka

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
700 g tunna kycklingfiléer
2 dl lagrad ost
4 dl creme fraiche
200 g philadelphiaost
2 msk chilisås
salt och peppar
ev. lite kycklingkrydda
 

Ställ ugnen på 200°C.

Lägg de tinade kycklingfileerna i en ugnssäker form.

Strö över 1 dl med riven ost , krydda över lite kycklingkrydda.

Rör ihop creme fraiche, philadelphiaost och chilisås, smaka av med salt och peppar.

Bred över kycklingen och strö över den sista osten.

Gratinera sedan i ugnen i cirka 30 minuter – eller tills kycklingen är helt klar. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är och hur pass tinade de är.

Servera med pasta eller ris.

Ostgratinerad kycklin...

0 Läs mer >>
 
 
 
ca 30 bitar

2 1/4 dl strösocker
2 1/4 dl vispgrädde
1 ½ dl vit sirap
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
150 g vit choklad
50 g hackad mandel
ev 100 g torkade tranbär
 
Koka mandeln i lite vatten tills skalet bubblar sig lite.
Häll av vattnet och pluppa ur mandeln ur sitt skal och hacka mandeln fint.
Blanda socker, vaniljsocker, grädde, sirap och salt i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka utan lock 15-20 min tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 125°.
Tiden varierar beroende på hur stor kastrull man har.
Rör om lite då och då så att det inte bränner vid.
Ta kastrullen från värmen.
Skär smöret i tärningar och hacka chokladen fint.
Lägg ner det i kastrullen och rör försiktigt tills allt är blandat och blanda till sist ner mandeln.
Häll smeten i en form, ca 15x20 cm som du klätt med bakplåtspapper, det blir enklare att få upp den sedan då du bara behöver lyfta i pappret.
Strö eventuellt lite tranbär över.
Låt svalna en stund och sätt in i kylen.
Skär fudgen i bitar innan den stelnat helt.
Förvara svalt.

Mandelfudge

0 Läs mer >>
 
 
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
150 g rumsvarmt smör
1 g saffran
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g mandelmassa eller vaniljkräm
 
Till pensling:
1 ägg
25 g smör
vaniljsocker eller strösocker att strö över.
 
Smula jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader C.
Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran, socker, salt, ägg, smör och vetemjöl och arbeta till en lös, smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i minst en timme.
Gör vaniljsåsen eller rulla mandelmassan till små bollar under tiden.
Rulla degen till bollar och gör ett hål i varje boll och fyll det med vaniljkräm eller mandelmassa och nyp ihop så att fyllningen inte rinner ut.
Sätt ugnen på 250 grader C.
Ställ på en plåt och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7-8 minuter.
Låt bullarna svalna något, på galler, medans smöret smälter.
Häll socker i en skål.
Pensla bullarna med smöret och doppa dem sedan i sockret.
 
Ska man frysa in bullarna är det godaste att frysa in dem utan sockret, och dekorera dem i sista sekund innan servering när det tinats upp.

Fluffiga saffransbull...

0 Läs mer >>
 
 
 
6 portioner
 
2,5 dl grötris
5 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
8 dl mjölk
1 kanelstång
1 msk strösocker
 
Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor kastrull.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Tillsätt mjölk och kanelstång.
Låt gröten koka på mycket låg värme i ca 30-40 minuter.
Späd på med mer mjölk om gröten blir för tjock.
Smaka av med sockret.
 
Servera med mjölk, socker och kanel eller ljus sirap.

Klassisk risgrynsgröt

0 Läs mer >>
 
 
1 limpa
 
3,5 dl rågsikt
½ tsk salt
1 dl russin
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 1/4 dl ljus sirap
1,5 tsk bikarbonat
2,5 msk lingonsylt
 
Sätt ugnen på 175 grader C.
Blanda alla ingredienser och häll i en smord och mjölad brödform.
Grädda mitt i ugnen i ca 80 minuter.

Superenkelt rågbröd

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
400 g fiskfilé (tex sej, lax, torsk)
150 g purjolök
1 gul lök
smör att steka i
salt och peppar
800 g passerade tomater
1 dl vatten
2 ½ dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
1 krm strösocker
1 dl finhackad färsk dill
 
Skär fisken i bitar.
Strimla purjolöken och finhacka den gula löken.
Fräs purjo och lök i smör i en kastrull.
Blanda ner tomater, vatten, grädde och buljongtärningar.
Låt koka i ett par minuter.
Lägg i fisken och låt soppan sjuda på svag värme i 2-3 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar.
Strö dillen över soppan vid servering.
 
Servera med en klick aioli och ett gott bröd.

Fisksoppa med purjolö...