0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portioner färsk pasta
1 dl syrad grädde
1 tsk vit tryffelolja
salt och peppar
2 gula lökar
2 msk smör
2 tsk strösocker
salt
 
250 g färska skogschampinjoner
färsk sommartryffel
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Skala och strimla löken.
Bryn den lätt i smör i en het panna.
Sänk värmen och krydda med salt och socker och låt småputtra tills vätskan kokat in och löken blivit mjuk.
Häll på grädde och smaka av med tryffelolja.
 
Häll av vattnet från pastan och blanda ner löksåsen och smaka av med salt och peppar.
 
Skiva champinjonerna tunt, tunt (gärna med mandolin) och riv tryffeln fint.
 
Servera pastan toppad med champinjoner och tryffel.

Krämig tryffelpasta m...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
600 g skalad potatis
250 g skivade champinjoner
1/2 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 liten hackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 burk (400 g) vita bönor
2 dl kokt couscous (=1 dl okokt)
1 ägg
2 msk vetemjöl
olja till stekning
1,5 dl rårörda lingon
 
Gräddsås:
3 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kantarell- eller grönsaksfond
1/2 tsk kinesisk soja
 
Koka potatisen i saltat vatten.
Stek svampen i olja på hög värme i en stekpanna och salta och peppra.
Tillsätt lök och vitlök.
Skölj bönorna och mosa dem grovt.
Hacka svampen.
Blanda bönor och svamp med couscous, ägg och mjöl.
Låt smeten stå och dra i 3-4 minuter.
 
Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut små biffar av smeten i pannan.
Stek så att de får en fin yta på båda sidor.
Ta upp biffarna och håll dem varma till servering.
 
Gör såsen genom att hälla vatten, grädde, fond och soja i stekpannan.
Låt sjuda i ca 5 minuter.
Red av med redning om du vill ha en tjockare sås.
 
Servera biffarna med kokt potatis, sås och rårörda lingon.

Svampbiffar med grädd...

0 Läs mer >>
 
4 tapas
 
4 stora potatisar (ca 500 g)
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
 
Tomatsås:
4 tomater
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
2 krm tabasco
 
Bladpersilja till garnering
 
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och skär potatisen i kuber, ca 2x2 cm, och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över olivolja och strö över salt.
Tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.
 
Skär ett kryss i varje tomat.
Doppa dem i kokande vatten i ca 30 sekunder och ta sedan upp dem och dra bort skalet.
Halvera dem och gröp ur kärnorna.
Hacka tomatköttet och skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs löken i oljan i ca 3 minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré salt och tabasco.
Låt koka i ca 10 minuter.
Mixa såsen slät med en mixerstav.
 
Lägg potatisen i en skål och häll  tomatsåsen över och garnera med bladpersilja.
 
Servera potatisen som  små tapas eller som tillbehör till t.ex. grillad korv, kyckling eller något annat gott.

Patatas bravas

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portioner färsk pasta
 
2 mogna avokado
1/2 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek
citronsaft, salt och peppar
300 g skalade räkor
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Skala och tärna ner avokado tillsammans med basilika, vitlök och sambal oelek i en mixer och mixa till en slät kräm.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
 
Häll av vattnet från pastan och blanda med avokadosåsen och toppa med räkor.
 
Servera pastan med en god sallad.
 

Krämig avokadopasta m...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 portioner pasta
300 g lufttorkad skinka i skivor
Riven parmesanost
 
Grönkålspesto:
400 g grönkål
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 dl rostade solrosfrön
saften av 1/2 citron
2 tsk honung
2 dl rapsolja
1 dl vatten
1 dl smakrik riven ost, t.ex. parmesan
salt och peppar
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Gör grönkålspeston genom att riva av grönkålsbladen från stjälkarna.
Släng ner dem i en matberedare tillsammans med basilika, vitlök, solrosfrön, citronsaft, honung, olja, vatten och ost.
Mixa till en slät pesto och smaka av med salt och peppar.
 
Blanda peston med pastan.
Servera tillsammans med lufttorkad skinka och lite finriven parmesanost.

Pasta med grönkålspes...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
500 g färsk gnocchi
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör eller olja att steka i
250 g fryst quornfärs
1 grönsaksbuljongtärning
400 ml (1 förpackning) krossade tomater
1 tsk oregano
1/1 tsk paprikapulver
Salt och peppar
 
Koka gnocchin enligt förpackningens anvisning i saltat vatten.
 
Finhacka lök och vitlök och fräs på det i en panna med lite smör eller olja.
Tillsätt fryst quornfärs, buljongtärning, krossade tomater och kryddor.
Låt koka ihop i någon minut och smaka sedan av med salt och peppar.
 
Häll av vattnet från gnocchin och blanda ner det i färsgrytan.
 
Servera med en god sallad och en bit bröd.

Quornfärspanna med gn...

0 Läs mer >>
 
ca 24 bitar
 
3 dl vetemjöl
1 ägg
125 g kallt smör
1/2 dl strösocker
 
Citronfyllning:
5 dl strösocker
6 ägg
1 dl vetemjöl
ca 3 citroner, finrivet skal av 2 st + 2 dl pressad saft
 
Garnering:
Florsocker
 
Sätt ugnen på 175°C.
Kör vetemjöl, ägg, smör och socker till en deg i en matberedare.
Tryck ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 20x30 cm.
Förgrädda bottnen mitt i ugnen i ca 15 minuter.
 
Vispa strösocker och ägg till fyllningen pösigt i en bunke.
Blanda lite av äggsmeten med vetemjölet i en annan bunke.
Tillsätt resten av äggsmeten, citronskal och saft och rör om så att allt blandas ordentligt.
Häll fyllningen över bottnen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter.
Täck kakan med aluminiumfolie efter en stund, kakan brukar få mycket färg redan efter 15 minuter.
Låt kakan svalna ordentligt, gärna över natten.
 
Skär kakan i rutor och pudra dem riktigt med florsocker.

Sötsyrliga lemon bars

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2 paket halloumi
500 g zucchini
1 tsk salt
4 ägg
2 dl ströbröd
chiliflakes 
smör till stekning
 
Dressing:
1 dl majonnäs
2 msk finhackad saltgurka
2 msk gul senap
1,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
 
Tillbehör:
Hamburgerbröd
Sallad
 
Riv ner osten i en bunke och riv ner zucchinin på en tallrik.
Strö salt över zucchinin och låt det stå i ca 5 minuter.
Lägg sedan zucchinin i ett kaffefilter eller linneduk och pressa ur vätskan.
Vänd sedan ner zucchinin i skålen med ost.
Knäck ner äggen och rör ner ströbröd.
Smaka av med salt (om det behövs mer) och chiliflakes.
Forma smeten till 4 biffar och stek dem försiktigt i smör, var försiktig när du vänder dem så att de inte går sönder.
 
Servera burgarna som en hamburgare med pommes frites eller en god sallad till.

Vegoburgare på hallou...

0 Läs mer >>
 
ca 4 portioner
 
1 kg benfritt nötkött i bit, t.ex. bog eller högrev
300 g morötter
2-3 gula lökar
2 msk koncentrerad kalvfond
4 lagerblad
ca 20 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
smör eller olja till stekning
salt och vitpeppar
 
800 g potatis
 
Inlagda rödbetor till servering
 
Putsa köttet fritt från fett och senor och skär i ca 3x3 cm stora kuber.
Skala lök och morötter och skär dem i grova bitar.
Bryn köttet runtom i en stor kastrull i lite smör eller olja.
Lägg sedan ner löken, kalvfond, lagerblad och kryddpepparkorn och låt fräsa med i någon minut.
Pudra vetemjölet över och rör runt ordentligt och häll sedan på vatten så att det precis täcker köttet.
Koka på låg värme under lock tills köttet är riktigt mört, ca 2 timmar.
Tillsätt morötterna när ca 30 minuter kvarstår av koktiden.
 
Koka potatisen i lätt saltat vatten tills de är mjuka.
Pressa dem genom en potatispress eller vispa med en elvisp precis innan servering.
 
Servera kalopsen med den pressade potatisen och inlagda rödbetor.

Klassisk kalops med p...

0 Läs mer >>
 
ca 10 st
 
Pannacotta: 
7 gelatinblad
1 vaniljstång
1 dl strösocker
3 dl kokosgrädde
5 dl vispgrädde
3 dl frysta hallon
 
Hallonsås:
250 g färska eller frysta hallon
1/2 dl strösocker
1/2 krm vaniljpulver
1 tsk nypressad citronsaft
 
Garnering:
Färska hallon
Kokosflakes
Citronmeliss
 
Börja med att lägga gelatinbladen till pannacottan i en skål med kallt vatten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg stång och frön i en kastrull och tillsätt strösocker, kokosgrädde, vispgrädde och hallon.
Låt det koka upp under omrörning.
Sila den varma hallongrädden genom en finmaskig sil och mosa hallonen ordentligt i silen så att färg och smak kommer med.
Häll tillbaka gräddblandningen i kastrullen och värm den på nytt.
Ta kastrullen från värmen, krama ur gelatinbladen och låt dem smälta ner i hallongrädden.
Låt blandningen svalna.
Häll upp pannacottan i 10 små portionsskålar och låt dem stelna i kylskåp i minst 4 timmar.
 
Gör sedan såsen.
Blanda hallon, strösocker, vaniljpulver och citronsaft i en kastrull.
Låt det koka upp försiktigt under omrörning.
Ta kastrullen från värmen så fort det börjar koka.
Låt såsen svalna helt.
Häll såsen över den stelnade pannacottan precis innan servering.
 
Dekorera pannacottan med färska hallon, kokosflakes och citronmeliss.

Hallon- och kokospann...

0 Läs mer >>
 
1 stor sötpotatis (ca 400 g)
2 msk olivolja
1 dl rapsolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
salt och hot chilisås efter smak
 
Skala och skär potatisen i små bitar.
Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 10-15 minuter.
Ånga av potatisen noga och mosa den sedan med en gaffel.
Vispa sönder den med elvisp och häll i oljan i en tunn stråle under kraftig vispning.
Smaka av med vinäger, vitlök, salt och chilisås.
 
Servera som tillbehör till t.ex. Pulled gyros

Sötpotatisaioli

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
750 g fläskkarré i bit
1/2 king solo vitlök
1 msk mald spiskummin
1 msk chilipulver
1/2 msk paprikapulver
1/2 msk timjan
1/2 msk salt
1 tsk oregano
1 krm mald kanel
1 krm svartpeppar
1 flaska (33 cl) öl
1 burk passerade tomater (400 ml)
1/2 dl råsocker
 
Tillbehör:
Pitabröd
Vitlöksyoghurt
Grönsaker
Sötpotatisaioli
 
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda alla tora kryddor och gnid in i köttet tillsammans med vitlöken.
Lägg köttet i en ugnssäker form och låt stå i rumstemperatur i ca 30 minuter.
 
Sätt ugnen på 150°C.
 
Blanda öl, tomater och socker.
Häll blandningen över köttet och ställ formen mitt i ugnen.
Tillaga i ca 6 timmar, tills köttet faller isär när du drar i det.
Täck köttet med aluminiumfolie om det blir för mörkt.
Ta ut köttet och dra sönder det med två gafflar.
Blanda det med såsen.
 
Servera i pitabröd med sallad och röror.

Pulled gyros