0 Läs mer >>
 
 
100 g smör
4 dl strösocker
4 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl kakao
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
 
 
Kolasås:
50 g smör
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vispgrädde

Ganache:
150 g mjölkchoklad (eller mörk, if that's what floats your boat)
3 msk vispgrädde

Topping:
Extra kolasås
Saltade potatischips (typ lantchips)
 
Sätt ugnen på 175°C.
Klä en långpanna i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och spraya med non-stick-spray eller smörj och bröa.
 
Smält smöret och blanda med sockret.
VIspa ner äggen, ett i taget, till en slät smet.
Vispa ner vaniljsocker och vänd ner kakao, salt, bakpulver och mjöl.
Bred ut smeten på den smorda plåten och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Testa med en sticka för att se att den är klar (kan fortfarande vara liiiite kladdig inuti).
Låt kakan svalna i rumstemperatur.
 
Smält smöret till kolasåsen och rör ner socker och vaniljsocker.
Låt koka i ca 10 minuter och rör om lite då och då.
Vispa långsamt ner grädden i såsen. 
Koka upp och låt småputtra i ca 2 minuter.
Häll nästan all kolasås över browniebottnen och ställ i kylen att stelna.
 
Gör chokladganachen genom att smälta chokladen och grädden och blanda till en slät smet. 
Låt svalna något och häll sedan ut över den kolatäckta kakan och låt stå i kylskåp ytterligare 30 minuter.
 
Skär kakan i rutor och ringla lite extra kolasås och krossa chips över.

Kladdiga brownies med...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 portioner pasta
 
200 g svamp (tex champinjoner och kantareller)
3 dl grädde
50 g philadelphiaost
1 tsk grönsaksbuljongpulver
 
Koka pastan enligt förpackningens instruktioner.
Fräs svampen i en het panna tills den får fin färg.
Häll på grädde och rör ner philadelphiaost och buljongpulver.
Låt småputtra i ett par minuter.
 
Servera såsen till pastan.

Vegetarisk svamppasta

0 Läs mer >>
 
1 paket micropopcorn (ca 1,5 liter färdigpoppade popcorn)
2 dl strösocker
100 g smör
100 g hackade pecannötter
1 tsk flingsalt
 
Poppa pocornen enligt förpackningens anvisning.
Smält socker i en kastrull utan att röra om.
Blanda hastigt ner smöret och blanda till en slät smet.
Blanda nötter och popcorn och vänd hastigt ner dem i karamellen.
Strö ut karamellpopcornen på en bakplåtspappersklädd plåt och strö flingsalt över och låt kallna.

Salta karamellpopcorn

0 Läs mer >>
 
 
 
Ca 12 bitar
 
Botten:
2 ägg
1 3/4 dl strösocker
1 1/2 dl gräddfil
175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
3 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
 
Chokladtryffel:
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 msk strösocker
1 msk honung
100 g mörk choklad
1 msk rumsvarmt, osaltat smör
 
Glasyr:
100 g mölkchoklad
100 g osaltat smör
1/2 dl honung
 
Börja med botten och ta ut alla ingredienser till den så att de är rumsvarma. 
Sätt ugnen på 180°C.
 
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt gräddfil och smör.
Blanda alla torra ingredienser och rör ner dem i smeten.
Klä två bakformar, ca 18 cm i diameter, med bakplåtspappar.
Smöra pappret och fördela smeten i formarna.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 25-35 minuter.
Känn efter med en sticka så att de säkert är klara. 
Stjälp up kakorna och låt den svalna.
 
Chokladtryffel:
Blanda grädde och socker i en kastrull och koka upp.
Tillsätt honung och ta kastrullen från plattan.
Bryt ner chokladen i en bunke, tillsätt smöret och häll den varma grädden över.
Blanda tills det är en helt slät chokladsmet.
Låt tryffeln svalna lite och ställ sedan i kylen.
Det kan ta ett par timmar innan den stelnat till lagom konsistens.
Rör gärna om i den lite då och då.
 
Glasyr:
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
Smält smöret och häll det över chokladen.
Rör om tills chokladen smält helt och tillsätt sedan honungen och rör om.
Låt glasyren stelna en aning i rumstemperatur.
 
Dela tårtbottnarna på mitten.
Använd bara tre av bottnarna och spara den fjärde till något annat.
Lägg den understa delen av bottnarna på ett tårtfat.
Bred hälften av tryffeln över botten. 
Lägg på nästa botten och bred resten av tryffeln på den.
Lägg på den sista botten och bred ut chokladglasyren över.
Förvara tårtan i kylskåp till servering.
Dekorera med lite färsk tropisk frukt.

Superchokladig chokla...