0 Läs mer >>
 
 
6 portioner
 
800 g fläsk- eller kycklingfilé
 
Marinad:
2 tsk röd currypasta
1 1/2 tsk  nymald svartpeppar
4 msk rapsolja
2 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 msk råsocker
 
Jordnötssås: 
100 g finhackade salta jordnötter
1 burk kokosmjölk (ca 400 ml)
2 msk röd currypasta
2 msk soja
1 msk råsocker
1 msk pressad lime
1 msk fisksås
 
Tillbehör:
nykokt jasminris 
Gurksallad
 
Skär köttet i ca 10 sm långa bitar och skär sedan varje bit i ca 6 strimlor.
Blanda ingredienserna till marinaden och lägg i köttet.
Låt marinera i ca 1 dygn i kylskåpet (eller snabbmarinera i 1 timme i rumstemperatur).
 
Finhacka jordnötterna till såsen, ta gärna hjälp av en matberedare.
Koka upp kokosmjölk, currypasta, soja, socker, limesaft, fisksås och jordnötter.
Låt sjuda utan lock i ca 40 minuter.
Blötlägg träpinnarna ca 30 minuter i kallt vatten.
Sätt ugnen på grillvärme på 250° (om du inte grillar ute förstås).
Trä upp köttet på spetten och grilla dem högt upp i ugnen ca 4 minuter på varje sida.
 
Servera spetten med såsen, ris och gurksallad.

Satay med jordnötssås

0 Läs mer >>
 
 
ca 4 portioner
 
400 g entrecôte
5 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 krm nymald svartpeppar
1/2 gurka
2 msk sesamolja
1 1/2 tsk salt
1 burk böngroddar (ca 400g)
2 msk sesamfrön
4 ägg
1 msk rapsolja
 
Tillbehör:
8 dl nykokt ris (gärna rundkornigt)
2 dl kimchi
gochujang
 
Skär köttet i små bitar och lägg i en skål.
Ansa och finhacka purjolöken och blanda den med köttet.
Skala och pressa över 1 av vitlöksklyftorna.
Tillsätt soja och peppar och blanda alltsammans och låt marinera ca 30 minuter i rumstemperatur.
 
Strimla gurkan och blanda den med 1 msk sesamolja och 1/2 tsk salt.
 
Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna.
 
Stek äggen i rapsoljan.
 
Stek köttet hastigt med marinaden under omrörning i ca 2 minuter.
Krydda med 1/2 tsk salt.
 
Lägg upp riset i mitten av 4 uppvärmda portionsskålar.
Fördela kött, gurka, böngroddar och kimchi runtom och strö över sesamfröna.
Avsluta med att lägga ett stekt ägg på toppen.
 
Servera med gochujang.

Bibimbap

0 Läs mer >>
 
 
4-6 portioner
 
1 hackad gul lök
1 1/2 msk vitlöks- och ingefärspasta
1 burk (ca 400 g) hela, konserverade tomater med spad
1/4 - 1/2 tsk chilipulver
1 nypa socker
2 msk jordnötsolja
1 1/4 dl vatten
1 msk tomatpuré
50 g smör skuret i mindre bitar
1/2 tsk garam masala
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk malen koriander
600 g tandoorikyckling, skuren i bitar
4 msk vispgrädde
salt och peppar
hackade cashewnötter
 
Lägg gul lök och vitlöks- och ingefärspastan i en mixer och kör alltihop till en jämn smet.
Tillsätt tomater, chilipulver, socker och en nypa salt och mixa igen.
Hetta upp oljan i en wokpanna (eller stor stekpanna).
Tillsätt tomatblandningen och vatten och rör ner tomatpurén.
Låt blandningen koka upp, rör om och sänk sedan värmen till riktigt låg och låt sjuda i ca 5 minuter tills såsen tjocknar.
Rör om då och då.
Rör ner hälften av smöret, garam masala, spiskummin och koriander.
Tillsätt kycklingen och vänd ihop allt ordentligt så att det blandas väl.
Låt sjuda i ytterligare 10 minuter eller tills kycklingen är genomvarm.
Smaka av och krydda mer om det behövs.
Vispa grädden lätt i en liten skål och rör ner några matskedar av såsen.
Rör därefter ner gräddblandningen i tomatsåsen, tillsätt resten av smöret och rör om tills det smälter. 
 
Garnera med hackade cashewnötter och servera tillsammans med nykokt ris.

Butter chicken

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g entrecôte
 
Marinad:
3 msk sesamfrön
3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 dl soja
2 msk brun farin
2 msk sesamolja
1 krm nymalen svartpeppar
 
Sås:
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1/2 dl vatten
2 msk sojabönpasta
1 msk chilipeppar
 
Skär köttet i tunna strimlor och lägg i en skål.
Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna.
Ta upp på ett fat och låt svalna.
Strimla salladslöken.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda alla ingredienser till marinaden, häll den över köttet och låt stå i kylskåpet i minst 2 timmar men gärna över natten.
 
Skala och finhacka vitlöken till såsen. 
Fräs den i oljan i ca 1 minut.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra utan lock i ca 5 minuter och låt sedan kallna.
 
Stek köttet med marinaden i en stekpanna eller wok under omrörning i 2-3 minuter.
 
Servera köttet på salladsblad, toppa med ris och kimchi och servera såsen att dippa i.

Koreansk bulgogi

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g kycklingfilé
3 vitlöksklyftor
2 msk sweet chilisås
2 msk ostronsås
2 msk soja (gärna ketjap manis)
1 msk rapsolja
 
Skär kycklingen i strimlor.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda kyckling, vitlök, sweet chilisås, ostronsås och soja i en skål.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna.
Lägg i kycklingen med såsen och stek under omrörning, 3-5 minuter, tills kycklingen är genomstekt. 
 
Servera kycklingen med nykokta nudlar och wokade grönsaker.

Snabb kycklingwok

0 Läs mer >>
 
 
 
1 drink
 
3 cl Bacardi razz
2 cl Butterscotch likör
100 g frysta jordgubbar
någon skvätt 7Up
 
Mixa alla ingredienser till en slät drink, tillsätt mer 7Up om du vill göra den lösare i konsistensen.
Servera i ett tjusigt glas i sommarvärmen!

Frozen strawberry fud...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g falukorv
smör eller olja att steka i
3 dl grädde
1 tsk tomatpuré
1 italiensk örtbuljongtärning
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 200°C.
Skär falukorven i 3 cm tjocka skivor. 
Skär ett rutmönster i varje korvskiva, ungefär halvvägs ner i skivan.
Bryn skivorna snabbt i en het stekpanna på båda sidorna och lägg över dem i en ugnsfast form.
Blanda grädde, tomatpuré och smula ner buljongtärningen. 
Krydda såsen med salt och peppar och häll den över korven.
Gratinera i ugnen i ca 10 minuter.
 
Servera med en klicka potatismos eller nykokt ris.

Korvkottar med örtsås

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g köttfärs
smör eller olja att steka i
1/2 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
salt och peppar
1 msk soja
1 burk krossade tomater (ca 400 g)
1 burk vita bönor i tomatsås (ca 400 g)
 
Tillbehör:
nachos
 
Finhacka löken och vitlöken och fräs den i lite smör eller olja i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och bryn den tillsammans med löken.
Krydda med chili, paprikapulver, salt, peppar och soja.
Häll på krossade tomater och låt kokoa en stund så att såsen tjocknar.
Häll på bönorna och låt koka upp.
 
Servera med en klick creme fraiche och en näve nachos.

Chili con carne

0 Läs mer >>
 
 
ca 20 st
 

25 g jäst för söta degar
2,5 dl kall mjölk
1 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
0,5 uppvispat ägg
ca 7 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
 
Pensling:
1 ägg
 
Kardemummasocker:
2 msk strösocker
1 tsk mald kardemumma
 
Dag 1:
Smula jästen i en skål.
Häll i lite av mjölken och lös upp jästen. 
Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, kardemumma och ägg.
Tillsätt mjölet och arbeta till en deg. 
Dela upp smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen. 
Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 20 minuter. 
Täck därefter bunken med plastfolie och ställ in den i kylskåpet över natten.
 
Nästa morgon:
Ta fram degen och sätt ugnen på 225°C.
Låt degen sta framm i rumstemperatur i ca 15 minuter.
Blanda samman fyllningen i en skål.
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel.
Bred fyllningen över degen.
Vik ned 1/3 av degplattan över 2/3 av degen.
Dela degen i 20 remsor.
Tvinna remsorna och snurra ihop till en bulle. 
Lägg bullarna i pappersformar på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i 15-20 minuter.
Blanda socker och kardemumma till kardemummasockret.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö kardemummasockret över.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Kalljästa kardemummas...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 gul lök
400 g pasta
2 finhackade vitlöksklyftor
200 g grillad paprika (typ inlagd i olivolja) skuren i bitar
300 g chorizo skuren i tunna skivor
1 kruka finhackad persilja
10 halverade cocktailtomater
några droppar rödvinsvinäger
salt och peppar
några droppar olivolja
 
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Fräs lök och vitlök i oljan från paprikan några minuter.
Häll i paprika och låt puttra några minuter.
Stek korven i lite olivolja i en stekpanna.
Blanda med paprikaröran och pastan, vänd ner persilja och tomater.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.

Pasta med chorizo och...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
1 förpackning frysta blomkålsbuketter (ca 500 g)
100 g riven ost
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
3 msk smör
salt och vitpeppar
 
Sätt ugnen på 175°C.
Tina blomkålen och lägg den i en ugnsfast form.
strö den rivna osten över.
Blanda creme fraiche och grädde och krydda med salt och peppar.
Bryn smöret i en stekpanna, men var försiktig så att det inte bränns vid!
Blanda ner smöret i grädden och häll smeten över blomkålen.
Gratinera i mitten av ugnen tills allt fått fin färg, ca 15-20 minuter.
 
Servera som tillbehör till fisk, kött eller fågel. 

Blomkålsgratäng med b...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
500 g köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 påse taco kryddmix
1 dl vatten
1 röd paprika
1 liten burk salladsmajs
2 dl creme fraiche
1 dl salsa
100 g riven ost
 
Sätt ugnen på 200°C.
Finhacka lök och vitlök och fräs i smör eller olja i en het stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och bryn tills den fått bra färg.
Häll på kryddmixen tillsammans med vattnet och fräs tills vätskan kokat bort.
Häll över köttfärsen i en ugnsfast form.
Strimla paprikan och häll av eventuell vätska från majsen.
Lägg grönsakerna över köttfärsen.
Blanda creme fraiche och salsa och bred ut över grönsakerna.
Riv ost över och ställ in mitt i ugnen.
Gratinera tills osten smält och fått fin färg, ca 15-20 minuter.
 
Servera med en god sallad och nachos.

Tacogratäng