0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
6 dl vatten
1,5 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
600 g tunt skivad rabarber
2 tsk potatismjöl
 
mjölk till servering
 
Koka upp vatten, socker och vaniljpulver.
Tillsätt rabarbern och låt koka i ca 15 minuter, rör om lite då och då.
Blanda potatismjölet med lite kallt vatten och red av krämen till lagom konsistens.
Låt koka ytterligare någon minut.
 
Servera krämen med kall mjölk.

Rabarberkräm

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 gul lök
1 tsk sambal oelek
1 msk riven ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk curry
2 tsk tomatpuré
2 dl torkade röda linser
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk (400 ml) kokosmjölk
300 g frysta wokgrönsaker
 
Finhacka den gula löken.
Bryn den i lite smör eller olja i en stor gryta tillsammans med sambal oelek.
Riv ner vitlök och ingefära och låt fräsa ihop i någon minut.
Tillsätt curry, tomatpuré, linser, vatten, buljongtärning och kokosmjölk och låt sjuda i ca 10 minuter.
Häll i wokgrönsakerna och låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter.
 
Servera linsgrytan med nykokt ris, en limeklyfta och en god sallad.

Linscurry med kokosmj...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
300 g pasta
 
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kruka färsk basilika
1 dl torkade röda linser
2 burkar (á 400 ml) konserverade körsbärstomater
3 dl vatten
1 msk honung
salt och peppar
 
150 g fetaost
 
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
 
Finhacka gul lök och vitlök oc plocka bladen av basilikan (spara eventuellt några basilikablad till servering)
Fräs på låg värme i lite smör eller olja i ett par minuter.
Tillsätt linser, tomater, vatten, honung, salt och peppar.
Låt koka på låg värme i ca 20 minuter, tills linserna blivit mjuka.
Blanda ner pastan i såsen.
 
Smula osten över pastan och eventuellt några basilikablad innan servering.
 
 

Tomatpasta med basili...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk rapsolja
salt och peppar
 
1 schalottenlök
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl grädde
1/2 dl vitt vin
1 tsk koncentrerad hummerfond
salt och peppar
 
400 g tinad hokifilé (eller annan vit fisk)
 
Sätt ugnen på 275°C. 
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något.
Pressa potatisen och vispa hastigt ner äggulorna och oljan.
Smaka av med salt och peppar och låt sedan moset svalna något.
 
Finhacka löken och fräs den mjuk i smöret.
Pudra mjölet över och rör runt ordentligt.
Häll på vatten, smulad buljongtärning, grädde, hummerfond och vitt vin och låt alltsammans koka på svag värme i ca 10 minuter.
Smaka av såsen med salt och peppar.
 
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form och krydda med salt och peppar.
Spritsa eller klicka ut moset längs med kanterna på formen, runt fisken.
Häll såsen över fisken.
Tillaga fisken i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
 
Servera fiskgratängen med en god sallad.

Fiskgratäng

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
2,5 dl majskorn
1 liten zucchini
1,5 dl majsmjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 finhackad röd chili
salt, peppar och smör eller olja att steka i
 
2,5 dl creme fraiche
1 tsk pressad limejuice
2 msk sweet chilisås
salt och peppar
 
Riv zucchinin grovt och salta.
Låt stå och dra i ca 10 minuter och pressa sedan ur vätskan ur rivet.
Blanda zucchinirivet med majskorn, majsmjöl, ägg, bakpulver och chili.
Krydda med salt och peppar och forma till biffar.
Stek biffarna ett par minuter på varje sida i lite smör eller olja.
 
Blanda ihop creme fraiche, limejuice och sweet chilisås och smaka av såsen med salt och peppar.
 
Servera biffarna med såsen, nykokt ris och en god sallad.

Majs- och zucchiniplä...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
salt och peppar
smör eller olja att steka i
4 dl grädde
3 dl creme fraiche
1/2 dl soja
2 tsk sambal oelek (eller mer, beroende på hur starkt man gillar)
3 pressade vitlöksklyftor
 
Sätt ugnen på 175°C.
 
Rensa kycklingfiléerna och krydda med salt och peppar.
Bryn dem runtom i en het stekpanna med smör eller olja.
Lägg kyckling i en ugnsfast form, men se till att det också finns utrymme för sås i formen.
 
Blanda ihop grädde, creme fraiche, soja, sambal och vitlök och häll över kycklingen.
Tillaga kycklingen i mitten av ugnen, gärna en timme så de bli riktigt möra, men det räcker med att de får en innertemp på 72°C om man har bråttom.
 
Servera kycklingen med såsen och nykokt ris eller pasta och en god sallad.

Kyckling i krämig sam...

0 Läs mer >>
 
4 portioner
 
4 kycklingfiléer
salt, nymald svartpeppar, vitlökspulver och paprikapulver
smör eller olja att steka i
 
Babyspenat
Gurka
Paprika
Cocktailtomater
Tärnad fetaost
 
3 dl creme fraiche
2 msk pesto
salt och peppar
 
Sätt ugnen på 150°C.
Krydda kycklingfiléerna med kryddorna och bryn dem i smör eller olja i en het stekpanna.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och tillaga dem tills de är klara, 72°C i innertemperatur.
 
Skölj grönsakerna och hacka upp till en sallad.
Strö fetaostkuber över salladen.
 
Blanda ihop creme fraiche och pesto och smaka av med salt och peppar.
 
Skiva upp kycklingfiléerna och servera dem över salladen tillsammans med pestokrämen och ett gott bröd.

Kycklingsallad med pe...

0 Läs mer >>
 
 
4 portioner
 
600 g rostasfilé
olivolja, salt och peppar
 
500 g färskpotatis
2 morötter
3 dl creme fraiche
1 msk dijonsenap
1 msk riven pepparrot
salt och peppar
 
Sätt igång grillen.
Pensla köttet med lite olivolja och krydda sedan med salt och peppar.
 
Skala potatis och morötter och skär dem i 1x1 cm stora bitar.
Koka dem försiktigt i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka.
Vispa upp creme fraichen tills den blivit fluffig.
Vispa ner senap och pepparrot och rör sedan försiktigt ner rotfrukterna.
Smaka av med salt och peppar.
 
Grilla köttet tills det har en innertemperatur på ca 60°C.
Låt köttet vila i invirat i folie i ca 15 minuter innan det skärs upp och serveras.
 
Servera köttet med potatissalladen och en god sallad.
 

Grillad rostasfilé me...