0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
400 g nötkött (egentligen ska det vara oxfilé, men det är inte så noga för mig en vanlig onsdag)
8 medelstora potatisar
1 stor gul lök
salt
peppar
vitlökspulver
paprikapulver
smör att steka i

Gör så här:
Skär potatisen i 1 cm kuber och bryn i smör i en stekpanna.
Krydda med salt, peppar, vitlökspulver och paprikapulver.
Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.
Skär löken lagom grovt och stek i mycket smör och salta lätt och lägg den åt sidan.
Putsa köttet och skär i kuber (ungefär samma storlek som potatisen).
Stek köttet i smör i stekpannan och krydda med salt och peppar.
Servera tillsammans med potatisen och löken.

Biff Rydberg

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca fyra portioner:
1 hel kyckling
2 msk mjöl
2 tsk curry
salt och peppar
1 gul lök
1 röd paprika
1 äpple
2 dl vatten
1 dl grädde
smör att steka i

Gör såhär:
Lägg lergrytan i vatten i ca 10-15 minuter.
Tina kycklingen om den är fryst och dela den i ca 8 delar.
Bryn kycklingen lite snabbt i smöret och sänk värmen.
Fräs på med curry, salt, peppar och mjöl i någon minut.
Ta upp lergrytan ur vattnet och lägg i kycklingen.
Skär löken, paprikan och äpplet i bitar och lägg i grytan med kyckligen.
Häll på vatten och grädde och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 1 ½ timme.

Servera med ris.

Currykyckling i lergr...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
1 gul lök
3/4 msk curry
4 dl arborioris
1,2 liter kycklingbuljong
3 dl torrt vitt vin
400 g kycklingfilé
250 g svamp
1 kruka persilja
2 msk grillolja med honung
2 dl riven parmesanost
olivolja

Gör så här:

Skala och finhacka löken.
Fräs lök och curry i olja i en kastrull.
Tillsätt riset och fräs det glansigt i en minut.
Späd med buljongen och vinet i omgångar, rör om då och då.
Det tar ca 20 minuter för risotton att bli klar.
Strimla kycklingen.
Ansa och skär svampen i mindre bitar och hacka persiljan.
Bryn kycklingen i grilloljan i fem minuter och lägg den åt sidan.
Stek svampen i ca tre minuter.
Ta risotton från värmen och tillsätt osten.
Servera risotton toppad med kyckling och svamp. Strö över persiljan.

Risotto med grillad k...

2 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
400 g skinkschnitzel
1 gul lök

200 g champinjoner, skivade
1 msk mjöl
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
salt, peppar och smör att steka i

Gör såhär:

Skala och finhacka löken.
Strimla skinkan och fräs i smöret tillsammans med löken och svampen.
Blanda ner mjölet och späd med vattnet.
Bryt ner buljongtärningen och rör ner soja och kalvfond.
Låt koka i ca 15 minuter.
Smaka av med grädde, salt och peppar.
Servera med ris.



Snabb gryta med skink...

1 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
2 dl mjöl
1½ tsk salt
5 dl mjölk
2 ägg
8 potatisar av fast sort
smör att steka i

bacon
lingonsylt

Gör såhär:
Blanda mjöl och salt i en stor bunke.
Häll i hälften av mjölken och vispa till en jämn, klumpfri smet.
Blanda i resten av mjölken och äggen.
Skala och riv potatisen fint och blanda ner i smeten.
Grädda som vanliga pannkakor.

Servera med knaperstekt bacon och en klick lingonsylt!

Klassisk raggmunk

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 kycklingfiléer
2 msk skånsk senap
1 ägg
1½ dl ströbröd
salt och peppar

2 dl grädde
½ dl senap av olika sorter
2 msk koncentrerad kycklingfond

Gör såhär:
Rensa och dela varje kycklingfilé i 3-4 tunna skivor.
Blanda ägget med 2 msk skånsk senap.
Doppa kycklingfiléerna i ägget och sedan i ströbrödet så att alla täcks.
Bryn kycklingen i smör eller olja i en panna och tillaga tills de är genomstekta.

Ta upp kycklingen ur pannan och häll ner grädden, senapen och fonden i pannan.
Låt koka ihop i någon minut och servera till kycklingen, potatis och en god sallad.

Panerad kyckling med ...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
4 laxfiléer (ca 600 g)
2 tsk citronsaft
1½ dl torrt vitt vin
1½ dl stark fiskbuljong (jag hade 1½ msk koncentrerad hummerfond istället)
1 msk smör
1 msk mjöl
5 dl vispgrädde
75 g nyriven parmesan
1 st äggula
2 msk smör
salt och citronsaft

12 st medelstora potatisar av mjölig sort
2-3 msk smör
2 st äggulor
salt

1 hummer
300 g räkor

Gör såhär:
Börja med potatismoset.
Koka potatisen och slå av vattnet och mosa eller pressa den.
Blanda och arbeta in smör, äggulor och smakaa av med salt.
Fyll moset i en stor spritspåse och spritsa moset runt kanten av en smörsmord ugnsfast form.

Koka ihop vitvinet och buljongen till hälften.
Rensa hummern och lägg köttet åt sidan.
Krossa hummerskalen och låt koka med i spadet i ett par minuter.
Sila av spadet.

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 15 min eller tills den är genomstekt.

Sätt ugnen på grill 275 grader.
Blanda under tiden 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet.
Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med 3-4 deciliter av grädden.

Koka kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.
Vispa ner resten av grädden.
Tag såskastrullen av värmen och vispa i parmesan och äggulan och 1-2 msk smör.
Smaka av med salt och citronsaft.

Lägg laxen i mitten på fatet med potatismoset och häll över såsen.
Ställ in det hela i ugnen under ständig uppsikt tills såsen och potatisen får fin färg (akta så det inte bränns).

Dekorera med hummerkött och skalade räkor.

Lax Walewska

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
8-12 medelstora potatisar
smör
salt
ströbröd

Gör såhär:
Skölj och skala potatisen.
Skiva potatisen i tunna skivor, men inte hela vägen ner, så att de fortfarande hålls ihop.
Pensla potatisen med smör och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
När 20 minuter gått, ta ut potatisen och pensla på mer smör.
Salta och strö på ströbröd och ställ in i ugnen igen tills potatisen är klar.
Ca 15 minuter till.
Om man vill kan man riva lite parmesanost över innan servering, supergott!

Klart!

Hasselbackspotatis

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
100 g färsk svamp (jag använde skogschaminjoner)
1 msk smör
1 finhackad scharlottenlök
1 dl vatten
1 msk koncentrerad kalvfond
1-2 msk torr vit vermouth
½ dl grädde

Gör såhär:
Skiva svampen och fräs den i smöret tillsammans med löken i ett par minuter tills
det får färg.
Häll på vattenm kalvfond, vermouth och grädde och låt småkoka i ca 3 minuter.
Smaka eventuellt av med lite salt innan servering.

Svampsås med vermouth

0 Läs mer >>

(45,6% kolhydrater)



Detta behöver du till ca 30
st:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1½ dl socker
2 tsk mald kardemumma
1,3 liter mjöl

50 g rumsvarmt smör
1 dl socker
100 g vit choklad
50 g mosade jordgubbar (eller jordgubbssylt)

1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm så att blandningen blir 37 grader varm.
Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, blanda så att jästen löses upp.
Blanda ner salt, socker, kardemumma och ca 2/3 av mjölet.
Arbeta degen blank och smidig, tillsätt sedan 2-3 dl till av mjölet lite i taget.
Degen är färdigarbetad när den släpper i kanterna.
Jäs degen under bakduk i ca 1 timme eller till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen så att den är smidig och dela den i två delar.
Kavla ut varje del till en stor rektangulär platta.
Blanda smör och socker och hacka den vita chokladen fint.
Bred på smörblandningen på plattorna, hälften på varje.
Strö den vita chokladen över och klicka ut de mosade jordgubbarna över hela plattorna.
Rulla ihop plattorna från långsidan och skär i lagom tjocka skivor.
Lägg bullarna i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Vispa upp ägget och pensla över bullarna.
Strö pärlsocker över dem och skjuts in i ugnen i ca 8 minuter.

Söta, men himmelskt goda!

 

Kardemummabullar med ...

0 Läs mer >>



Detta behöver du till ca 4 portioner:
1 upptinat torskblock
1 påse Findus Senapskryddad Fiskgratängsmix
50 g smör
4 portioner potatismos
1 dl grädde
salt och citronpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fiskblocket i en ugnsfast form som är lite för stor för fisken.
Salta och peppra fisken.
Spritsa eller klicka potatismos längs formens kanter.
Häll grädden över fisken.
Smält 50 g smör och blanda ner påsens innehåll.
Bred blandningen över fisken och ställ den i ugnen i ca 25 minuter.

Klart!

Fiskgratäng med senap...

0 Läs mer >>

Detta behöver du till ca 4 portioner:
2 msk smör att steka i
1 finhackad scharlottenlök
1 krm svartpeppar
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 tsk soja
2 msk kalvfond
100 g smör

Gör såhär:
Fräs löken med pepparn i smöret i en kastrull i ett par minuter utan att det får färg.
Häll på rödvin, vatten, soja och kalvfond och låt koka till ca 1/3 - 1/2 kvarstår.
Ta såsen av värmen (sila eventuellt bort lökbitarna) och smält ner smöret i den under omrörning.


Världens godaste rödv...