0 Läs mer >>
 
4 portioner

900 g färskpotatis
250 g grön sparris
50 g blandsallad
0,5 kruka gräslök
 
1 msk dijonsenap
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
salt och peppar
 
Borsta, skölj och koka påtatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Dela sparrisen i tre-fyra delar och koka den i ca 3 minuter i saltat vatten.
Häll av kokvattnet och fyll på med kallt vatten så att det täcker sparrisen i någon minut.
Häll sedan av det kalla vattnet och åt torka lite.
Skölj sallad och gräslök och finhacka gräslöken.
Blanda senap, olivolja, vinäger och vatten. 
Smaka av dressingen med salt och peppar.
Dela potatisen och vänd ner den och sparrisen med dressingen, salladen och gräslöken.
 

Färskpotatissallad me...

0 Läs mer >>
 
2 pannkakor (2 portioner)
 
2 ägg
1 banan
1 msk riven kokos
 
Färska jordgubbar
Hasselnötskräm
Florsocker
 
Mosa bananen och blanda ordentligt med ägg och kokos.
Stek på låg temperatur.
Servera med färska jordgubbar, nutella och pudra lite florsocker över.
 
 

Bananpannkakor med ha...

0 Läs mer >>
 
ca 5 plättar
 
1 äggvita
0,5 mosad banan
1 msk kesella
0,5 dl proteinpulver (jag änvände med smak av choklad och banan)
2 msk havregryn
1 krm bakpulver
1 msk kakao
0,5 msk hasselnötsmjölk
 
Blanda alla ingredienser noga och stek i plättstorlek i lite smör i en stekpanna på medelvärme.
 
Servera med färska jordgubbar, kesella och en gnutta honung!
 

Proteinplättar med sm...

0 Läs mer >>
 
 
Ca 12 bitar

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 g smör
1 msk vatten
 
Fyllning
Finrivet skal av 1 apelsin
1 dl pressad apelsinsaft
4 passionsfrukter
50 g smör
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
4 äggulor
 
Maräng
4 äggvitor
0,5 tsk vinäger eller pressad citronsaft
1,5 dl strösocker
 
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda mjöl och socker till pajskalet.
Finfördela smöret i blandningen i en matberedare eller med fingertopparna.
Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 28 cm i diameter.
Ställ pajskalet kallt i kylen i minst 30 minuter.
Nagga botten på pajskalet och grädda den i nedre delen av ugnen i 12-15 minuter, tills den fått fin färg.
 
Tvätta apelsinen och finriv skalet och pressa saften i en bunke.
Halvera och gröp ut passionsfrukterna och blanda ner i apelsinen.
Smält smöret och blanda ner det, sockret, grädden och äggulorna i apelsinsaften.
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och låt grädda ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen stannat.
 
Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Tillsätt vinägern och vispa till ett skum. 
Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt vispa till en fast maräng.
Klicka ut marängen på pajen och fortsätt grädda den i ugnen 10-12 minuter tills den fått en fin färg.

Apelsin- och passions...

0 Läs mer >>

 
 
4 port
 
1 rotselleri (ca 500 g)
3-4 potatisar
vatten att koka i
salt
1 dl vispgrädde
50 smör
 
Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar.
Koka upp rotfrukterna i gott om lättsaltat vatten och koka ca 10 minuter tills de mjuknat.
Häll av vattnet och mixa ihop, med en mixerstav, tillsammans med smör och grädde till en slät puré.
 
 
 

Rotselleripuré

0 Läs mer >>
 
4 port
 
1 stort blomkålshuvud (ca 700 g)
50 g smör
0,5 dl vatten
1 tsk koncentrerad kycklingfond
2 msk finhackad gräslök
saften och skalet från 1 lime
 
Ta bort blasten från blomkålen.
Skär smöret i tunna skivor och täck botten på en kastrull med det.
Häll på vatten och fond och lägg ner blomkålen och sätt på ett lock.
Låt småkoka i ca 10 minuter, tills blomkålen är mjuk och har fått lite färg i botten.
Tillsätt ev mer vatten om det kokar torrt.
Servera blomkålen varm.
Strö över gräslök och finrivet limeskal och pressa limesaften över den precis innan servering.

Kokt blomkål med gräs...

0 Läs mer >>
 
 
4 port

1 kg benfri lammstek
smöreller olja att steka i
salt och peppar
 
Chimichurri:
2 finhackade vitlösklyftor
smör eller olja att steka i
2 msk citronsaft
0,5 hackad röd chili
2 msk finhackad färsk oregano
salt och peppar
 
Pensla köttet med smör eller olja och salta och peppra.
Grilla över glöd i ca 5 min på varje sida, så att köttet får fin färg.
Lägg köttet vid sidan av glödbädden och fortsätt grilla på indirekt värme tills det får en innertemperatur på 60-65°C. 
Låt köttet vila i folie i ca 5 min innan det skärs upp.
Fräs vitlöken i smör eller olja och rör sedan ner övriga ingredienser.
Skär köttet i skivor och lägg på ett fat.
Häll den varma såsen över köttet och servera det med klyftpotatis eller grillade grönsaker.
 
 

Grillad lammstek med ...

0 Läs mer >>
 
4 port
 
4 stora skivor hängmörad ryggbiff (ca 800 g)
1 kg sötpotatis
3-4 msk olivolja
1 tsk salt
 
Rub:
2 tsk flingsalt
2 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk chiliflakes
1 msk olivolja
 
Chipotlesmör:
75 g rumsvarmt smör
0,5 chipotle chilifrukt (eller 1 tsk chipotle chilipeppar)
0,5 tsk honung
salt och peppar
 
Mortla ihop kryddorna till rubben och gnid in det i köttet.
Ringla olivoljan över köttet och klappa ut den över köttet och låt köttet vila i marinaden i minst 1 timme.
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Tvätta sötpotatisen noga och skär i stavar eller klyftor.
Lägg på en ugnssäker plåt och ringla över olivolja och salt.
Rosta i ugnen i ca 25 minuter.
 
Hacka chipotlen fint och blanda med smör och honung.
Smaka av med salt och peppar och ställ smöret i kylen tills det är dags för servering.
 
Grilla biffarna ca 3 minuter på varje sida, beroende på tjockleken och hur välstekt du vill att det ska vara.
 
Servera biffarna tillsammans med chipotlesmöret och sötpotatisen, och en god sallad.

Grillad, hängmörad ry...

0 Läs mer >>
 
Ca 10 bitar

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4-5 dl skivad rabarber (ca 250 g)
 
2 msk strösocker
1 tsk kanel
 
Sätt ugnen på 175°C.
Smöra och bröa en form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter).
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Rör ner blandningen tillsammans med mjölken i smörsmeten.
Häll smeten i formen.
Fördela rabarbern jämnt över den och tryck ner dem lite i smeten.
Blanda socker och kanel och strö det över kakan.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Känn efter med en sticka för att se om den är klar.
 
Servera kakan tillsammans med vaniljsås eller en klick vispad grädde.

Kanelig rabarberkaka