0 Läs mer >>
4 port
500 g lövbiff i skivor
1 röd lök
10 champinjoner
1 burk cantadou paprika/chili
2 ½ dl grädde
2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
salt och peppar

Finhacka rödlöken och champinjonerna och fräs i en stekpanna.
Lägg åt sidan.
Bred cantadou på lövbiffen och fördela lök- och svampblandningen över biffarna.
Vik ihop biffarna så att det blir som paket och fräs dem i smör i en stekpanna.
När biffarna är genomstekta, slå på grädde, cantadoun som blev över, vatten, buljongtärning och soja.
Låt puttra i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera med klyftpotatis och en god sallad.

Lövbiffspaket med pap...

0 Läs mer >>
4 port.
Skal från 4 kungskrabbe-ben
smör att steka i
1 gul lök
1 morot
1 msk tomatpuré
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 msk koncentrerad hummerfond
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ tsk paprikapulver
salt och cayennepeppar

Fräs krabbskalen i smör i en stor gryta under omrörning så att ingenting bränner vid.
Skala löken och moroten och skär i bitar som du lägger i grytan med skalen.
Tillsätt tomatpuré, vatten, buljong och fond.
Låt koka på medelvärme i ca 30 minuter.
Sila soppan så att en fond kvarstår.
Släng skal och rotfrukter.
Vispa ner vetemjöl, mjölk och paprikapulver och låt koka upp.
Smaka av med salt och cayennepeppar.

Servera med en klick aioli, krabbköttet och ett gott bröd.



Kungskrabbssoppa

0 Läs mer >>

4 port.
600 g skinkstek hel bit
smör att steka i
salt och peppar
1 gul lök

3 dl grädde
1 tsk soja
1 msk koncentrerad kycklingfond

Sätt ugnen på 100 grader.
Putsa bort onödigt fett och senor från steken och krydda den med salt och peppar.
Stek steken hastigt runtom i smör i en het stekpanna så att den bara precis får färg.
Vira in steken i folie och lägg i en ugnsfast form.
Skala och klyfta löken och lägg runtom steken i formen.
Stick i en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in i ugnen.
När termometern visar 83 grader tas steken ut.
Låt steken vila i folie i ca 15 minuter innan det skärs upp.

Häll ner stekskyn med löken i stekpannan och låt koka upp tillsammans med grädden.
Sila av såsen ner i en kastrull och häll ner sojan och fonden.
Låt koka en stund och red eventuellt av såsen med lite maizena.

Servera köttet med såsen och kokt potatis eller något annat gott :)

Skinkstek med världen...

0 Läs mer >>

4 port.
4 kycklingfiléer
3 dl grädde
½ dl whiskey
4 soltorkade tomater

4 stora potatisar av fast form
2 stora morötter
1 röd lök
olivolja
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Putsa kycklingfiléerna och skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och salta och peppra.
Koka upp grädden och whiskeyn.
Finhacka de soltorkade tomaterna och häll ner i såsen.
Låt såsen småputtra i någon minut innan den hälls över kycklingen.
Ställ in kycklingen i ugnen i ca 30 minuter tills den är helt genomstekt.

Skala potatisen, morötterna och löken.
Skär i klyftor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Häll på olivolja, salt och peppar.
Blanda runt och ställ in plåten i ugnen i ca 20 minuter, tills rotfrukterna blivit mjuka.

Servera kycklingen med rotfrukterna och en god sallad.



Kyckling i whiskeysås...

0 Läs mer >>

4 port.
1/4 savoykålhuvud
3 dl vispgrädde
salt och peppar

Koka upp grädden i en kastrull (på medlvärme så att det inte kokar över eller bränns vid).
Skär bort stocken på kålhuvudet och strimla kålen.
Lägg ner kålen i grädden och koka tills den blivit mjuk och grädden tjocknat något.
Smaka av med salt och peppar.

Gräddstuvad savoykål

0 Läs mer >>
4 port.
600 g hel fläskkarré
3 plommon
smör att steka i
salt & peppar

3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 msk rövinbärsgelé
1 tsk soja
1 msk koncentrerad kalvfond

Sätt ugnen på 90 grader.
Putsa köttet från senor och gör hål i det lite här och var.
Skär plommonen i bitar och stick ner i hålen. (alt. gör ett stort hål i mitten av karrén och tryck i alla plommon där)
Salta och peppra köttet ordentligt och bryn runtom i en stekpanna med smör på hög temperatur.
Slå in köttet i folie och lägg i en ugnsfast form.
Stick in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in det i ugnen.
Ta ut köttet när termometern visar 80 grader.
Häll av stekspadet från köttet i stekpannan och slå in köttet i foliet igen och låt det vila i ca 15 minuter innan det skärs upp.
Koka upp spadet och tillsätt grädde, creme fraiche, gelé, soja och fond.
Låt småkoka i ett par minuter.
Red eventeullt av med lite maizena.

Skär köttet i tunna skivor och servera med skysåsen potatismos, gelé och en sallad.

Helstekt plommonspäck...

0 Läs mer >>

4 port.
2 ägg
3/4 dl strösocker
3 mogna passionsfrukter
2 msk apelsinjuice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Värm upp apelsinjuicen så att den är ljummen.
Krama ur gelatinbladen och blanda ner i apelsinjuicen tills den smält.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa grädden så att det precis blir mönster av vispen i den, absolut inte hårdare än så.
Gröp ur passionsfrukerna och vispa ner i äggen tillsammans med apelsinjuicen.
Vänd ner grädden i smeten så att det blandas ordentligt.
Häll upp moussen i glas eller skålar och ställ in i kylen i ett par timmar.

Passionsfruktsmousse

0 Läs mer >>
4 port.
4 skinkschnitzlar
2 ägg
2 dl riven parmesanost
2 dl ströbröd

300 g mjölig potatis
300 g broccoli
3 msk smör
½ dl grädde/mjölk
salt och dragon

citronklyftor


Vispa upp äggen i en skål och strö ut parmesanost på ett fat och ströbröd på ett annat.
Doppa schnitzlarna i ägg och sedan i parmesanost.
Doppa dem i ägg igen och sedan i ströbröd.
Stek schnitzlarna på medelvärme tills de är frasiga på utsidan och helt genomstekta.

Koka potatis och broccoli mjukt och häll av vattnet.
Mosa ner (eller vispa med elvisp) smör och grädde i potatisen och broccolin.
Smaka av moset med salt och dragon.

Servera schnitzslarna med moset, en citronklyfta och en god sallad.

Parmesanpanerad skink...